Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές (απόγευμα Πέμπτης) το ψήφισμα για την αποπομπή-παραίτηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας έχει ξεπεράσει τις 32.000. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε, η υπουργός «πρωταγωνίστησε» για ακόμα μία φορά στην επικαιρότητα, αφού αποκαλύφθηκε σ' όλο το θλιβερό μεγαλείο του το φιάσκο με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο περιβόητος κόφτης, που σε πολλές σχολές λόγω των ειδικών μαθημάτων ήταν διπλός και τριπλός, άφησε εκτός των σχολών της προτίμησής τους εκατοντάδες (για να μην πούμε χιλιάδες) υποψήφιους. Υποψηφίους που μάλιστα δεν έγραψαν μονάδα ή δύο, όπως φαντασιώνεται το νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό αφήγημα, αλλά προσέγγισαν την αριστεία! Μετά την επιστολή του μαθητή (που δημοσίευσε το site alfavita.gr) o oποίος έχασε τη σχολή προτίμησής του (Αρχιτεκτονική) για 0,6 στο σχέδιο, μάθημα που έχει αποσυρθεί από το ωρολόγιο πρόγραμμα (!), άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και σχετικές περιπτώσεις κατέκλυσαν το διαδίκτυο.

Στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης «βομβάρδισαν» την υπουργό (ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα), η μάχη συνεχίστηκε και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία είχε εισαχθεί το τελευταίο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο αλλά το αυτί της Νίκης Κεραμέως, ως συνήθως, δεν ίδρωσε. Η υπουργός συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην εκπαίδευση εφαρμόζοντας στα δημόσια σχολεία της χώρας αναχρονιστικές πρακτικές πασπαλισμένες με μπόλικο συντηρητισμό.

 

Ισοφάρισαν τη χασούρα τα ιδιωτικά σχολεία

 

Τραγική ειρωνεία: Την εβδομάδα που έφυγε έγινε γνωστό μέσω του ρεπορτάζ ότι οι εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταγράφουν φέτος αξιοσημείωτη άνοδο και όπως έλεγαν πηγές της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, οι ζημιές που κατέγραψε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της κρίσης τείνουν να αποκατασταθούν. Πεδίο δόξης λαμπρόν για την κα Κεραμέως που από την αρχή της θητείας της δουλεύει μ' αυτό το στόχο· την ενίσχυση της πάσης φύσεως ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Όχι ότι συνιστά έκπληξη αυτό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή ο μόνος κλάδος που υπερασπίστηκε με πάθος το νομοσχέδιο του υπουργείου ήταν ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο της κα Κεραμέως και δημοσίως. Πώς το λέει αυτό ο λαός; Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι. Ετσι ακριβώς!

 

«Κόβονται» και από τα ΕΠΑΛ

 

Την περίοδο που χιλιάδες νέοι, ακόμα και αριστεύσαντες, μένουν εκτός πανεπιστημίου και σπρώχνονται προς ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργούνται  προβλήματα λειτουργίας τμημάτων και ειδικοτήτων. Όπως καταγγέλλει  ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης δεν θα λειτουργήσουν  για το 2021-2022 στην Γ΄ τάξη τμήμα ηλεκτρολόγων και βρεφονηπιοκόμων, παρότι υπάρχει ενδιαφέρον από μαθητές/τριες. Συγκεκριμένα, ενώ το όριο για να δημιουργηθεί τμήμα είναι 13 μαθητές, για το έτος 2020-2021 στον τομέα Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής στη Β τάξη, που θα κληθούν να επιλέξουν ειδικότητα στη Γ τάξη ήταν 31 και αντίστοιχα στον τομέα Υγείας ήταν 26. Επίσης, υπάρχουν οι υποδομές και το διδακτικό προσωπικό να καλύψει τα τμήματα και δεν δημιουργείται κανένα νέο κόστος.  Όπως ενημερωθήκαμε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης «ο αριθμός των μαθητών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν είναι μεγάλος και το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων και στους μαθητές, αφού θα επιλέξουν ειδικότητα που δεν θέλουν, και στις οικογένειές τους, αφού θα αναγκαστούν να στείλουν τα παιδιά τους εκτός πόλης, ενδεχομένως ακόμα και εκτός νομού».

Για το θέμα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και του ΚΙΝΑΛ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί κάποια απάντηση. Προφανώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν ….πέραν του Περιστερίου έχουν  τέτοιο δικαίωμα και άλλες πόλεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet