Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απευθύνθηκε στον ΟΗΕ κάνοντας έκκληση για εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του ρατσισμού, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κάλεσε στην Αμερική ειδικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκτιμήσουν την κατάσταση, ιδιαίτερα των μαύρων και να προτείνουν λύσεις. Η έκκληση αυτή αποτελεί αναγνώριση της οξύτητας του ρατσισμού και της επιδείνωσης των δικαιωμάτων των διαφόρων εθνικών και φυλετικών ομάδων του πληθυσμού στις ΗΠΑ. Ανεξαρτήτως προθέσεων, η κίνηση αυτή αποτελεί εξέλιξη, γιατί δεν αναγνωριζόταν κάτι τέτοιο από την Ουάσινγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (όπως λέγεται συχνά το υπουργείο Εξωτερικών) καλεί υψηλόβαθμα στελέχη και συμβούλους του ΟΗΕ να διερευνήσουν την κατάσταση και να συντάξουν δύο εισηγητικά κείμενα για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού και τα θέματα των μειονοτήτων. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του «συστημικού ρατσισμού», εναντίον του οποίου αγωνίζεται το κίνημα Black Lives Matter (BLM). Ήδη στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του ΟΗΕ την Γενεύη δημιουργήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση των φυλετικών διακρίσεων εναντίον των μαύρων από την αστυνομία. Όλα αυτά προέκυψαν μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, όταν ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών, στις οποίες η αστυνομία απάντησε με πογκρόμ βίας. Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που δολοφονήθηκε μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς. Έγινε όμως μπροστά στις κάμερες. Αμέσως η κοινότητα των μαύρων ξεσηκώθηκε σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ και αναζωπυρώθηκε το αντιρατσιστικό κίνημα. Έχουν γίνει πολλές δολοφονίες και στο παρελθόν κατά τη σύλληψη. Όταν όμως η υπόθεση έφτανε στον ΟΗΕ, οι αμερικανικές κυβερνήσεις μπλόκαραν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης και διατείνονταν ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ρατσισμός.

Ο ρατσισμός στις ΗΠΑ έχει πολύ βαθιές ρίζες, από τις εποχές του εμφυλίου Βορείων και Νοτίων και την εξόντωση των αυτοχθόνων. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, στη συνέχεια, μεταξύ των λευκών και των Αφροαμερικανών. Παρ’ όλη τη ραγδαία ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, πολλοί Αφροαμερικανοί παραμένουν αποκλεισμένοι και φτωχοί με αρκετές διακρίσεις εις βάρος τους. Ζουν σε γκέτο, δεν μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση και στις περιοχές τους υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα.

Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ραγδαία. Η συσσώρευση του κεφαλαίου απ’ όλο τον κόσμο στην οικονομία τους οδήγησε σε παγκόσμια κυριαρχία. Όμως στις νότιες περιοχές οι αφροαμερικάνικοι πληθυσμοί λίγο συμμετείχαν στη διανομή αυτού του πλούτου. Οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια στους λευκούς, δεν έδιναν στους μαύρους του Νότου ούτε του Βορρά. Στη μεταβιομηχανική εποχή ακρίβυναν οι σπουδές στα ΑΕΙ με αποτέλεσμα να μειωθεί η πρόσβαση των μαύρων. Η πλειονότητά τους απασχολούταν σε φτηνές δουλειές και σχηματίστηκαν στρατιές ανέργων που τροφοδοτούσαν το φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της εγκληματικότητας. Τη δεκαετία του ’90, όταν ο ρατσισμός πέρασε σε δεύτερο πλάνο, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου γινόταν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι την περίοδο 1950-1980, όπου συντελέστηκε η μεγάλη διανομή του πλούτου. Λίγοι από τις μειονότητες μπόρεσαν με αξιώσεις να λάβουν μέρος στην αναδιανομή του ΑΕΠ.

Στην κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρούν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται επιλεκτικά. Από τη μια πλευρά, μέχρι τώρα, κατέκριναν το Ιράν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και από την άλλη κάλυπταν την Σαουδική Αραβία, ή την αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις καταστολής τις μειονότητες στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι αυτή η προσέγγιση θα αδυνατίσει τη χώρα και θα αποβεί σε βάρος της παγκόσμιας κυριαρχίας της.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet