Προχωρώντας στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, και εν μέσω τέταρτου κύματος της πανδημίας, ο ελληνικός τουρισμός ελπίζει σε ένα σαρωτικό κύμα επισκεπτών τις επόμενες ημέρες, που θα έρθει να καλύψει τις σημαντικές οικονομικές απώλειες των προηγούμενων μηνών.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως «οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» και κάλεσε τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης να εμβολιαστούν. Με δεδομένη τη νεαρή ηλικία της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους, η δυνατότητα να εμβολιαστούν δόθηκε μετά τα μέσα Μαΐου και μετά την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 15 Μαΐου.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στους εργαζόμενους των κλάδων αυτών –στο ξεκίνημα της σεζόν– και να προστατεύσει με αυτόν τον τρόπο και τους ανθρώπους και το τουριστικό προϊόν συνολικά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις 19 Απριλίου ο υπουργός Τουρισμού δεσμευόταν στη Βουλή πως «ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων του τουρισμού είναι αποφασισμένος και θα γίνει πράξη». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη ποτέ, δημιουργώντας έτσι αβεβαιότητες και ανασφάλεια στην «καρδιά» του καλοκαιριού και υπό την πίεση τοπικών λοκντάουν και έξαρσης του ιού.

Πέρα από την αποτυχία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δίκτυο ιχνηλάτησης και μαζικών τεστ σε όλα τα νησιά της χώρας, πλέον έχουν αρχίσει να γεμίζουν και τα ξενοδοχεία καραντίνας –ενώ αρκετές τουριστικές περιοχές εξακολουθούν να μη διαθέτουν ξενοδοχεία καραντίνας. Αυτές τις μέρες, σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νησιά Πάρος, Μύκονος, Ίος, Τήνος, Κρήτη, καθώς ο δείκτης θετικότητας είναι αυξημένος και μέτρα περιορισμού –παρόμοια με όσα εφαρμόστηκαν στη Μύκονο– είναι αρκετά πιθανό να επιβληθούν.

Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως η Πολιτική Προστασία έστειλε πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις σε Ίο «για να μην υπάρχει πρόβλημα στο νησί», όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η βελτίωση της ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, η αύξηση των τεστ και των χώρων καραντίνας θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού, για να μην υπάρχει πρόβλημα στο νησί.

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου, ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια. Παραμένει, ωστόσο, μακριά από το στόχο 70% που είχε θέσει η κυβέρνηση για το καλοκαίρι, αλλά και από το αναγκαίο ποσοστό που χρειάζεται για να φτάσουμε την επίτευξη της ανοσίας.

Ανησυχία προκαλούν και οι αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν στη Γερμανία, καθώς πέρα από την Ισπανία και την Ολλανδία, πρόκειται να ανακοινωθούν επιπλέον χώρες από τις οποίες όσοι επιστρέφουν θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ. Η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία υπήρξε η σημαντικότερη στην έως τώρα πορεία των αφίξεων και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να θέσει εμπόδια τις επόμενες ημέρες. Είναι ενδεικτικό πως τον Ιούνιο και Ιούλιο, οι γερμανοί τουρίστες ξεπέρασαν τις 400.000, τριπλασιάζοντας τα νούμερα των επισκεπτών, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020.

Τις τελευταίες ημέρες η πληρότητα των ξενοδοχείων σε μερικά νησιά ξεπερνά το 80%. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι πως ο στόχος για έσοδα 50% της τουριστικής χρονιάς του 2019 θα επιτευχθεί. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε μερικά ενθαρρυντικά στοιχεία: «στις πτήσεις εσωτερικού έχουμε καλύψει το 75% του 2019 και στις πτήσεις εξωτερικού το 60% περίπου». Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη το 2021 παραμένει στο 3,6%, έπειτα από την περσινή χρονιά ύφεσης, που ξεπέρασε το 8% του ΑΕΠ.

Μπορεί να μη ζήσαμε «ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπως είχε προβλέψει ο πρωθυπουργός, και να βρισκόμαστε στη μέση ενός νέου κύματος της πανδημίας, όμως η άμεση σύνδεση του ΑΕΠ της χώρας με την πορεία του τουρισμού θα διαμορφώσει και τον προϋπολογισμό του 2022 και τους τρόπους διαχείρισης των οικονομικών απωλειών. Καθίσταται αναγκαία έως το τέλος της τουριστικής σεζόν η σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος, η ουσιαστική ενίσχυση των υγειονομικών δομών, η προστασία της υγείας των πολιτών και η ταυτόχρονη προστασία και των τοπικών οικονομιών.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet