Ο Παύλος Χρηστίδης από το ΚΙΝΑΛ, η βουλεύτρια Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ο Μιχάλης Κριθαρίδης από το ΜέΡΑ25 και ο Δημήτρης Πολιτόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους (συμπρόεδρος), απαντούν σε ερωτήσεις της «Εποχής» και ασκούν σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τοποθετούνται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και της προοπτικής συνεργασιών, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής.

 

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο προσεχές διάστημα και ποια η στρατηγική του κόμματός σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί;

ΚΙΝΑΛ: Προεκλογικά σημάδια, όπως η επίσπευση του ασφαλιστικού, ο εμπαιγμός της αύξησης του 2% στους μισθούς, η διόγκωση των απευθείας αναθέσεων, υπάρχουν. Η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις νέες μεταλλάξεις του ιού και ο κίνδυνος για νέο λοκντάουν που θα αποτελέσει ταφόπλακα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, είναι εμφανή και μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη φθορά της ΝΔ. Δημιουργούμε προοπτική για μια νέα αλλαγή, με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου στη νέα γενιά και τους αδικημένους, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση των θεσμών.

ΚΚΕ: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ως ΚΚΕ είμαστε έτοιμοι για κάθε πολιτική μάχη και την εκλογική. Βεβαίως η στρατηγική του ΚΚΕ δεν καθορίζεται ούτε αρχίζει και τελειώνει με τις εκλογές, σ’ αντίθεση με τη λογική των άλλων κομμάτων που υποτάσσουν τα πάντα στην κάλπη. Ωστόσο, είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σ’ όλα τα επίπεδα, δηλαδή και στις εκλογές.

ΜέΡΑ25: Από τη μια μεριά, υπάρχει μία ανησυχία του πρωθυπουργού ότι όσο γίνονται πιο έντονα τα φαινόμενα της οικονομικής πανδημίας στους πολλούς, στους μικρομεσαίους, τόσο θα φθίνει η εκλογική του απήχηση. Από την άλλη μεριά, θέλει και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους «ημέτερους», οπότε η δική μου εκτίμηση είναι 50–50. Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές, όποτε και αν προκηρυχτούν, στη βάση και των αποφάσεων του πρώτου διαβουλευτικού μας συνεδρίου που διεξήχθη τον Ιούνιο.

Οικολόγοι Πράσινοι: Είναι μια πιθανή πολιτική εξέλιξη, με δεδομένο ότι τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και ο χειρισμός από μέρους της κυβέρνησης, θα φανούν πολύ έντονα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσπαθούμε, ώστε να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός κομμάτων οικολογικού πρόσημου και να κατεβούμε μαζί, αυτόνομα στις εκλογές.

 

Είναι επαρκείς λόγοι η διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, προκειμένου να ηττηθεί η κυβέρνηση;

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση της ΝΔ, στη σκιά της πανδημίας, φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους και εκλεκτούς. Το κομματικό κράτος επανιδρύθηκε, κόντρα σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Αντί διαφάνειας, «fast track» φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ της των εκλεκτών, αντί πολυφωνίας, επιχείρηση χειραγώγησης της ενημέρωσης. Τα παραπάνω πρέπει να ηττηθούν κατά κράτος.

ΚΚΕ: Όλα τα παραπάνω –και πολλά ακόμα– είναι λόγοι για να ηττηθεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική, η πολιτική της αστικής τάξης και της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και κάθε κυβέρνησης που την υπηρετεί. Το ερώτημα είναι το πώς μπορεί να ηττηθεί αυτή η πολιτική. Σίγουρα όχι μ’ εναλλαγή στην κυβερνητική καρέκλα, κομμάτων, που κινούνται στις ίδιες ράγες, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των δεσμεύσεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά στη σύγκρουση με αυτό τον αδιέξοδο δρόμο.

ΜέΡΑ25: Η χώρα μας βρίσκεται σε μία δίνη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι μία πτώχευση πολύ βαθιά από το 2010, η οποία επιδεινώνεται. Είχαμε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου που είναι ένα 5ο μνημόνιο, καθώς προδιαγράφει μία σκληρή λιτότητα μέχρι το 2025 της τάξεως του 4% του ΑΕΠ. Ο κόσμος υποφέρει. Αυτά είναι επαρκείς λόγοι, αλλά το τι κάνουμε εμείς οι πολιτικοί, αν παίζουμε παιχνίδια, εάν θα κάνουμε εκλογές, εάν δε θα κάνουμε, ποιοι θα εκλεγούν κτλ, είναι ήσσονος σημασίας.

Οικολόγοι Πράσινοι: Είναι γεγονός ότι μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση έκανε σοβαρά λάθη και στα δυο αυτά αλληλοεξαρτώμενα ζητήματα. Την ίδια ώρα ψήφιζε νομοσχέδια–εκτρώματα στη Βουλή για το περιβάλλον, την παιδεία και την εργασία. Εάν όλα τα παραπάνω εκτιμηθούν σωστά από το εκλογικό σώμα, ίσως να υπάρξουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα των εκλογών.

 

Ποια είναι η πολιτική συμμαχιών του κόμματός σας και ποιες είναι προοπτικές συγκρότησης προοδευτικής διακυβέρνησης, δεδομένης της απλής αναλογικής;

ΚΙΝΑΛ: Μπορούμε να συνθέσουμε ξανά, με πρωταγωνιστή το Κίνημα Αλλαγής, την προοδευτική πλειοψηφία που έχει ανάγκη η πατρίδα για να πάψει να συμβιβάζεται με το μεταμφιεσμένο παλιό. Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν αφορά κόμματα. Είναι όραμα και αίτημα των πολιτών και της κοινωνίας, με αυτούς συνομιλούμε καθημερινά και συν-διαμορφώνουμε το όραμά μας για το μέλλον της χώρας μας.

ΚΚΕ: Το ΚΚΕ απευθύνεται στους χιλιάδες εργαζόμενους, απ’ όλες τις λαϊκές δυνάμεις, για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας που θα παλεύει όχι μόνο για την καθυστέρηση κάποιων αντιλαϊκών μέτρων ή την απόσπαση κατακτήσεων, αλλά θα θέτει το ζήτημα της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

ΜέΡΑ25: Εμείς δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλες και όλους στο πλαίσιο της λαϊκής συστράτευσης που προσανατολίζεται σε κυβέρνηση αυθεντικής ρήξης. Ωστόσο, λέμε όχι σε άλλη μια μνημονιακή κυβέρνηση με προοδευτική προβιά.

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι Οικολόγοι Πράσινοι, εάν οι πολίτες μας τιμήσουν με την ψήφο τους και μας βάλουν στη Βουλή, ως κόμμα διαλόγου και συναίνεσης, θα εξετάσουμε μέσω συνεδρίου μας την πιθανότητα για συμμετοχή σε μια προοδευτική κυβέρνηση, στηριζόμενοι στις βασικές αρχές της οικολογίας και την ανάγκη ριζικών παρεμβάσεων στην ίδια κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet