Ενώ η χώρα βιώνει μια εθνική καταστροφή οι υπουργοί, που ξεροστάλιαζαν μέχρι πρότινος στα κανάλια, είναι εξαφανισμένοι. Αυτό δεν μας έχει λείψει ιδιαίτερα, αν και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι κάποια στιγμή θα «επανέλθουν», όταν θα έχουν καταστρώσει την υπερασπιστική-προπαγανδιστική γραμμή που θα τους χρειαστεί. Ηδη μέσω κάποιων διαρροών μπορεί κανείς να καταλάβει σε ποιά κατεύθυνση θα κινηθούν.

Ωστόσο η «ποιότητα της ενημέρωσης» των τελευταίων δέκα ημερών δημιουργεί την αίσθηση ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις, που συνηθίζονται μόνο σε ένα «καθεστώς». Από το περασμένο Σάββατο 31 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε να καίγεται η Αχαΐα, την «ώρα της παραλίας του πρωθυπουργού» δεν έχει γίνει ούτε μια συνέντευξη Τύπου ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, με δικαίωμα ερωτήσεων για δημοσιογράφους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έχει κατεβάσει τα ρολά. Μπρίφινγκ δεν υπάρχει, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση. Αισθάνθηκε απλώς την ανάγκη να τουιτάρει ότι δεν είναι στην Κούβα. Ο πρωθυπουργός κάνει διαγγέλματα και μοιράζει «pools» με φωτογραφίες και χαριτωμένα βιντεάκια, για να αποδείξει πόσο «δραστήρια» παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο Νίκος Χαρδαλιάς επιδίδεται σε μονολόγους με ύφος επίδοξου δικτάτορα, χωρίς ερωτήσεις. Στέλνουν non-papers μόνο σε επιλεγμένους δημοσιογράφους και Μέσα. Η ΕΣΗΕΑ σιωπά λες και δεν τα βλέπει όλα αυτά. «Τελειοποίησαν» το μοντέλο των «ενημερώσεων» που καθιέρωσαν για την πανδημία, με τις φιλτραρισμένες ερωτήσεις μέσω διαδικτύου, χωρίς δυνατότητα διευκρινιστικής ερώτησης από τους δημοσιογράφους. Τώρα δεν υφίσταται ούτε αυτό.

Είδαμε τέλος το παρακράτος να στέλνει «μηνύματα» σε δημοσιογράφους, με την επίθεση στο συνεργείο του OPEN TV και την αστυνομία σε ρόλο απαθούς θεατή. Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι εξαπολύουν εμετικές απειλές ενάντια σε «δυσάρεστους» δημοσιογράφους, με την κυβέρνηση να σιωπά.

Αυτά θυμίζουν μεθόδους, που παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις και εποχές. Αποδεικνύουν όμως και πανικό και αμηχανία. Είναι μάλλον μάταιο να περιμένουμε αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση. Ωστόσο ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει υποχρέωση να αντιδράσει για να σώσει την έτσι κι αλλιώς τσαλακωμένη αξιοπρέπειά του.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet