Σύμφωνα με ανακοίνωση του wwf.gr η νέα παγκόσμια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος «επιβεβαιώνει ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επέφεραν μη αναστρέψιμες πλέον αλλαγές στον πλανήτη. Ωστόσο η ευκαιρία να αναστραφεί η κατάσταση, αν και μικρή, είναι ακόμα εφικτή, αρκεί να ληφθεί άμεσα επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία και αποκατάσταση της φύσης.»

Για δεκαετίες ως τώρα η διακυβερνητική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος (IPCC) ναι μεν προειδοποιούσε την ανθρωπότητα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις, ωστόσο έτρεχε πάντα πίσω από τις εξελίξεις και δεν μας ενημέρωνε πόσο γρήγορα θα έρχονταν η κρίση και πόσο δραματική ήταν και θα γίνονταν η κατάσταση. Έτσι για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν, αναγκάζεται η επιτροπή να προβεί σε διορθώσεις στο πρώτο μέρος της έκτης έκθεσης προόδου, όπου μας ενημερώνει ότι τελικά η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμός Κελσίου έρχεται 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει πριν από 3 χρόνια το 2018. 

Με αυτό τον τρόπο της πάντα καθυστερημένης προειδοποίησης εδώ και δεκαετίες εξέπεμπε το λάθος μήνυμά, ότι ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να εκπέμπει CO2, αναλαμβάνοντας έτσι η ίδια η επιτροπή IPCC τουλάχιστον εν μέρει την ευθύνη για τις σημερινές καταστροφές (κύματα καύσωνα, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες, πείνα). 

Πολλοί ερευνητές και οργανισμοί περιέγραφαν εδώ και πολλά χρόνια ξεκάθαρα τον ταχύτατο ερχομό της κλιματικής κρίσης και την ανεπάρκεια των εκθέσεων της επιτροπής IPCC. 

Όλα αυτά η επιτροπή τα απέρριπτε ως υπερβολικά ριζοσπαστικά, υπακούοντας στα διεθνή κέντρα πολιτικού ελέγχου και στα φερέφωνα τους ΜΜΕ, δημιουργώντας την λαθεμένη εντύπωση ότι έχουμε ακόμα χρόνο ως το 2050 να περιορίσουμε τις εκπομπές CO2. Με τέτοια μηνύματα η επιτροπή καθοδηγούσε και δικαιολογούσε τις ανεπαρκέστατες κυβερνητικές αποφάσεις για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 στην ΕΕ (στην Κίνα μάλιστα έως το 2060).

Σε αυτές οι εκθέσεις της επιτροπής IPCC βασίστηκε και η επακόλουθη απόφαση της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μόνο στους +2 °C που ήταν ήδη ένα μεγάλο λάθος. Και τούτο διότι ήδη σήμερα έχουμε ήδη +1,2 °C, ζώντας τις βάρβαρες θεομηνίες παντού (Σιβηρία, ΗΠΑ, Καναδά, Τουρκία, Ελλάδα, Αυστραλία, Γερμανία, Μαδαγασκάρη, Ινδία, Κίνα), τα δάση καίγονται σε μεγάλη κλίμακα, οι πλημμύρες καταστρέφουν τα μέσα διαβίωσης και οι ακραίες ξηρασίες φέρνουν λιμούς σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Αντί για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ήταν ήδη από το 1990 υπερβολικά υψηλή, επήλθε η υψηλότερη συγκέντρωση CO2 εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια. 

Εδώ και δεκαετίες, δεν εισακούονταν οι φωνές των επιστημόνων για ταχύτερη εισαγωγή 100% των ΑΠΕ, γεγονός που θα είχε σταματήσει την κύρια πηγή εκπομπών, διότι η επιτροπή προσπαθούσε να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τις επιταγές των κυβερνήσεων ισχυρών χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.) με συμφέροντά για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και πυρηνικά.

Συνεπώς, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνήσεις πάντα κρύβονταν πίσω από τις ανεπαρκείς συστάσεις της επιτροπής IPCC για την προστασία του κλίματος επιτρέποντας ως σήμερα την αύξηση της θερμοκρασίας ήδη + 1,2 °C

Αλλά ακόμη και τώρα, η επιτροπή IPCC δεν τολμάει να ζητήσει την ελάχιστη απαραίτητη προστασία του κλίματος για δραστικό περιορισμό αύξησης της θερμοκρασίας. Κάτι που για να επιτευχθεί πρέπει η ανθρωπότητα να στοχεύει πολύ ποιο πριν από το 2050 στο 100% σε ΑΠΕ, σε μια γεωργία και δασοκομία με χαμηλότατο ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς και σε μια κυκλική οικονομία ελεύθερη από ρύπους και δηλητηριώδεις εκπομπές.

Ας ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο θα τολμήσει η επιτροπή να το πράξει τελικά με την επόμενη έκθεση της που αναμένεται σε λίγους μήνες, ώστε να σταματήσουν τάχιστα όλες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και σταδιακά να αφαιρεθούν μεγάλες ποσότητες CO2 από την ατμόσφαιρα, αποτρέποντας έτσι την πλήρη εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Βασίλης Τσολακίδης Ο Βασίλης Τσολακίδης είναι βιοαρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet