Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε το ζήτημα των vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης των αιτήσεων κι ενώ βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που λαμβάνει τις αιτήσεις, τις αξιολογεί και δημοσιεύει τα αποτελέσματα, για το σχολικό έτος 2021-22 υποβλήθηκαν 250.863 αιτήσεις –αριθμός ρεκόρ συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη (229.600 το 2020, 172.197 το 2019). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας γνωστοποιήθηκε πως voucher οικονομικής ενίσχυσης θα λάβουν 167.100 βρέφη και προνήπια. Απορρίφθηκε επομένως το 1/3 των αιτήσεων. Οι αιτήσεις συμμετοχής που αφορούσαν τα ΚΔΑΠ ανήλθαν στις 113.877 και έλαβαν voucher 63.051 παιδιά.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αφορούν παιδιά από 6 μηνών έως 4 χρονών. Τα ΚΔΑΠ αφορούν παιδιά δημοτικού 6 έως 12 ετών και λειτουργούν τις απογευματινές ώρες. 

«Εξαιρετικά ικανή να διευρύνει τις ανισότητες και να υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον έναντι των ιδιωτικών», χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την πως τη νέα σχολική χρονιά θα μειώσει 30 χιλιάδες τους εισακτέους στα ΑΕΙ, θα αφήσει 120 χιλιάδες παιδιά εκτός μαζικού αθλητισμού και 83 χιλιάδες εκτός παιδικών σταθμών.

Σκληρή ήταν η απάντηση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μηχαηλίδου που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ωμά ψέμματα». Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως «ούτε μια αίτηση για παιδικούς σταθμούς δεν απορρίφθηκε[…] Για την τρέχουσα περίοδο 2021-2022 καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις για τη συμμετοχή παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ακόμη περισσότερο: φέτος εντάσσονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 13.500 περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 2019. Το ίδιο συνέβη (καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις) για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) – όπου για την ακρίβεια δόθηκαν 52% περισσότερα κουπόνια σε σχέση με το 2019 (6.902 έναντι 4.533). Συνολικά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ φέτος (2021-2022) εγκρίθηκαν 167.031 αιτήσεις, έναντι 155.684 το 2019-2020, όταν είχε κάνει τον αρχικό προγραμματισμό η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», υποστήριξε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσε τον εκνευρισμό και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας ή δεν γνωρίζει ή αποκρύπτει ότι καμία αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς  παιδικούς σταθμούς και δομές για παιδιά με αναπηρία δεν απορρίφθηκε […] Αδιαφορεί για την ανάγκη αναδιοργάνωσης των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού με κανόνες και διαφάνεια για να μπορούν ακόμη περισσότεροι να συμμετέχουν και κυρίως να αθλούνται πραγματικά».

«Τα επίσημα νούμερα της ΕΕΤΑΑ τους διαψεύδουν […] είναι πρωταγωνιστές στη παραποίηση στοιχείων», αναφέρει η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ,  Θεανώ Φωτίου. «Οι 65.000 απορρίψεις αιτήσεων για ΚΔΑΠ -όσες και πέρυσι- οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τις δομές αυτές από ότι εμείς το 2019, ενώ οι αιτήσεις πέρυσι και φέτος αυξήθηκαν κατακόρυφα […] Όσο για τη σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα να σωπαίνουν: το 2015 η ΝΔ, μας παρέδωσε 75.000 vouchers, αποκλείοντας εξ αρχής από το πρόγραμμα τις άνεργες μητέρες, όταν η ανεργία ήταν 27%. Το 2019, αυξάνοντας κάθε χρόνο τον αριθμό, εν μέσω μνημονίων, τους παραδώσαμε 155.000 vouchers […] Η υποκρισία όμως περισσεύει και για τα ανάπηρα παιδιά γιατί εκεί έδωσαν 6.902 vouchers για ΚΔΑΠ-μεΑ, γνωρίζοντας όμως καλά ότι οι θέσεις στις αντίστοιχες δομές είναι μόλις 4.500. Σε πολλαπλές επισημάνσεις μας ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην επιδότηση της αύξησης των δομών κώφευσαν. Μπορεί να πάρει voucher μια μητέρα αλλά να μη βρίσκει να το εξαργυρώσει», επεξηγεί η πρώην υπουργός ΣΥΡΙΖΑ.  

Το θέμα συζητήθηκε και στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. «Για άλλη μία χρονιά 83.763 παιδιά αποκλείονται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης» σημείωσε ο βουλευτής και κάλεσε την κυβέρνηση να καλύψει με έκτακτη χρηματοδότηση όλες τις αιτήσεις του προγράμματος.

«Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα ολόκληρο ψέμμα. Λέτε “83 χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης”. Κανένα μα κανένα παιδί δεν έμεινε ούτε πέρυσι ούτε φέτος που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ. Αυξήσαμε και τα εισοδηματικά όρια, έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς 20% περισσότερα παιδιά από όταν παραλάβαμε, το 2019», ήταν η απάντηση της υφυπουργού στο βουλευτή του ΚΚΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet