Τη φετινή χρονιά 40.229 παιδιά έμειναν εκτός των πανεπιστημίων. Σε σύνολο 103.468 υποψηφίων πέρασαν οι 63.239. Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά αποκλείστηκαν 18.174 περισσότεροι υποψήφιοι, ενώ στα ΑΕΙ μένουν κενές 14.176 θέσεις. Ο αποκλεισμός από τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια Εκπαίδευση  των 2/5 του συνόλου των υποψηφίων, είναι βασική απόρροια της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προέτρεψε  τα παιδιά που δεν πέρασαν κάπου «να προετοιμαστούν για να δώσουν του χρόνου», ενώ τόνισε πως με το νέο σύστημα εισαγωγής «οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια. Η «Εποχή» συνομίλησε με τρεις μαθήτριες που έδωσαν φέτος Πανελλήνιες και είδαν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται.

«Στα μέσα της χρονιάς άλλαξαν το σύστημα εισαγωγής και ανακοίνωσαν την ΕΒΕ, που δεν ξέραμε καν τι σήμαινε. Όταν άκουσα ότι θα ισχύσει από φέτος, μου δημιουργήθηκε τεράστιο άγχος γιατί φοβόμουν μην τυχόν δεν περάσω πουθενά. Με επηρέασε ψυχολογικά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όταν πιστεύεις πως δεν πρόκειται να καταφέρεις κάτι, δεν προσπαθείς κιόλας για να το καταφέρεις. Είναι προκλητικό να βάζεις την ΕΒΕ 4 μήνες πριν δώσουν τα παιδιά πανελλήνιες και μετά, όταν βλέπεις πως αυτό το σύστημα κόβει 40.000 υποψήφιους, να τους λες «εντάξει δεν πειράζει, ξαναδώστε του χρόνου». Τι σημαίνει αυτό; Θα πληρώσει εκείνη το φροντιστήριό μου τώρα που πρέπει να ξαναδώσω; Ή μήπως θα περάσει εκείνη την ψυχολογική πίεση; Εγώ θα τα περάσω όλα αυτά. Ένα άλλο αρνητικό σημείο του νέου συστήματος εισαγωγής είναι ο τεράστιος ανταγωνισμός που δημιουργείται. Αφού κόπηκαν τόσα πολλά παιδιά, οι μισοί ή και λίγο λιγότεροι δε θα θέλουν να ξαναδώσουν; Δεν αυξάνεται έτσι ο ανταγωνισμός, αφού θα είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι;», αναφέρει η Κυριακή από τη Δάφνη.

 Τις ενστάσεις της για τον μηχανισμό της ΕΒΕ παραθέτει στην «Ε» και η Βίκυ από τον Βύρωνα. «Θεωρώ πως την αξία σου δεν την δείχνεις όταν μπαίνεις σε μια σχολή, αλλά όταν βγαίνεις, πώς δηλαδή θα αξιοποιήσεις το πτυχίο σου ή τις γνώσεις που έχεις αποκομίσει από αυτήν τη σχολή. Μπορεί κάποιος να γράψει πλέον 4-5.000 μόρια και να μην περάσει κάπου, ενώ χωρίς την ΕΒΕ θα πέρναγε και μπορεί να του έβγαινε σε καλό εν τέλει. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει.   Το νέο σύστημα εισαγωγής προωθεί τα ιδιωτικά κολλέγια. Συμβαίνει αυτό που αναγράφεται σε ένα πανό που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες: «Με 10.000 μόρια φοιτητής δε γίνεσαι, αλλά με 10.000 ευρώ γίνεσαι».

«Όταν πρωτοάκουσα για την ΕΒΕ  αγχώθηκα παραπάνω, γιατί ήταν κάτι που δε γνώριζα πώς λειτουργεί. Τώρα δυστυχώς, αφότου βγήκαν τα αποτελέσματα, εμπέδωσα ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας της. Φάνηκε ότι ήταν τόσο πρόχειρα όλα και τόσο της τελευταίας στιγμής, που πραγματικά δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί μας το έκαναν αυτό. Καραντίνα, κλειστά σχολεία, τηλεκπαίδευση, γιατί να ισχύσει η ΕΒΕ από φέτος και να μας δυσκολέψει ακόμα περισσότερο; Ήταν πολύ άδικο αυτό το σύστημα. Το να βγαίνεις μάλιστα στη συνέχεια και να λες στα παιδιά τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί απίστευτα τα τελευταία 2 χρόνια να ξαναδώσουν, είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Δε χρειάζεται να τα ακυρώνεις με αυτόν τον τρόπο και να τα αποκαλείς ουσιαστικά «άχρηστα», σχολιάζει η Κωνσταντίνα από το Περιστέρι.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες όμως  που αντιμετώπισαν φέτος, και οι τρεις τους είναι αποφασισμένες να ξαναδώσουν πανελλήνιες και να πετύχουν τους στόχους τους.

 «Εγώ πήρα την απόφαση να ξαναδώσω πιο συνειδητοποιημένα αυτή τη φορά. Δεν μπορούν πάντα οι σκοποί και οι επιδόσεις μας να εξαρτώνται από τους άλλους, οπότε ό,τι και να γίνει τώρα δε με ενδιαφέρει. Έχω βάλει τον στόχο μου και θα τα καταφέρω. Δε με ενδιαφέρει δηλαδή τι θα κάνει η Κεραμέως, ποιο σύστημα θα εφαρμόσει, εγώ θα διαβάσω και θα πάω να γράψω», καταλήγει η Κυριακή, ενώ η Βίκυ δηλώνει χαρακτηριστικά πως θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά  «δυναμικά και με θάρρος».

Τέλος η Κωνσταντίνα ολοκληρώνει με τη σειρά της: «Δεν θα πάω με φόβο, θέλω να είμαι αισιόδοξη κι ας μην πέσω καθόλου μέσα, δε με πειράζει. Θέλω απλά να κάνω μια καινούρια αρχή. Το βλέπω σαν πρόκληση για τον εαυτό μου τη νέα χρονιά. Από την άλλη βέβαια, αρκετά παιδιά που έχω μιλήσει αποφάσισαν να μην ξαναδώσουν και προτιμάνε να πάνε σε κάποιο ΙΕΚ ή κολλέγιο(όσοι μπορούν), γιατί δεν αντέχουν να ξαναπεράσουν τα ίδια».

Λευτέρης Πλακίδας Ο Λευτέρης Πλακίδας είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Παιδεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet