Ο τυφώνας Αΐντα κινούμενος βόρεια στο έδαφος των ΗΠΑ έπληξε την περασμένη Τετάρτη πέντε βορειοανατολικές πολιτείες, μεταξύ αυτών της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, αφήνοντας πίσω του σαράντα πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα παιδί δύο χρόνων στη Νέα Υόρκη. Ο τυφώνας προκάλεσε εξαιρετικά έντονη βροχόπτωση που πλημμύρισε υπόγεια σπίτια, δρόμους και σταθμούς του μετρό, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να παγιδευτούν σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτοκίνητα και διαμερίσματα. Οι δύο πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντι Μπλάζιο, χαρακτήρισε το οξύ καιρικό φαινόμενο ως «ιστορικό καιρικό συμβάν». Μιλώντας με στατιστική, η καταιγίδα που προκάλεσε ο τυφώνας Αΐντα στις βορειοδυτικές ΗΠΑ ήταν η 5η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει ποτέ την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και προκάλεσε την πρώτη κήρυξη έκτακτης κατάστασης λόγω αστραπιαίας πλημμύρας από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.
Πριν τις δύο αυτές πολιτείες η Αΐντα είχε κάνει καταστροφικό πέρασμα από την πολύπαθη Λουιζιάνα, στη 16η επέτειο από τον τυφώνα Κατρίνα, όπου άφησε χωρίς ρεύμα περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης, τη στιγμή που η θερμοκρασία σε αυτήν την πόλη της Λουιζιάνας έχει ήδη ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τη κύρια εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, την Entergy, θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες και να επανέλθει το ρεύμα.
Σε ζωντανή συζήτηση που μετέδωσε το δίκτυο Democracy Now!, η Flozell Daniels, πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Λουιζιάνα (πρώην Ίδρυμα για την ανάταξη της καταστροφής στη Λουιζιάνα, που ιδρύθηκε μερικές μέρες μετά τον τυφώνα Κατρίνα), επισήμανε ότι η ίδια και η οικογένειά της είχαν το προνόμιο να καταφέρουν να μετακινηθούν στο Τέξας πριν ο τυφώνας πλήξει την Λουιζιάνα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό για χιλιάδες οικογένειες της περιοχής. Σημείωσε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στη δίκαιη και ισόρροπη ανάταξη της καταστροφής, η οποία έπληξε μια ήδη βαριά τραυματισμένη κοινωνία υπό την κρίση του κορονοϊού και των αναζωπυρώσεων της μετάλλαξης Δ, της οικονομικής δυσπραγίας και της εξαθλίωσης που βιώνουν αφροαμερικανοί και ιθαγενείς που ζουν στις αγροτικές περιοχές της πολιτείας. Η κατάρρευση του δικτύου ενέργειας, η οποία πρόκειται να αναγκάσει πολλούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες, αφού θα επηρεάσει ακόμα και την ποιότητα του νερού, φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο ζήτημα των προβληματικών υποδομών στην πολιτεία. Πρόκειται όμως να φέρει τους πολίτες ενώπιον ενός ακόμα γνωστού προβλήματος: της προτεραιοποίησης μεταξύ των πολιτών και των διυλιστηρίων πετρελαίου και αερίου που λειτουργούν στην περιοχή, όσον αφορά την πρόσβαση στους πόρους καθώς θα κινούνται σε πορεία ανατάξης. «Η ιστορία έχει δείξει ότι η ανάταξη των υποδομών και η κατεύθυνση των πόρων φτάνει κατά προτεραιότητα στη βιομηχανία και όχι στα νοικοκυριά», υπογραμμίζει η Flozell Daniels, «χρειάζεται να δοθεί ο αγώνας στο κοινωνικό πεδίο και με πίεση σε αιρετούς και αρμόδιους για να ανατραπεί αυτή η άνιση και άδικη επιλογή».
Εν τω μεταξύ η Kim Cobb, διευθύντρια του Προγράμματος για Παγκόσμια Αλλαγή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και βασική συγγραφέας της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, σημειώνει ότι η έκθεση κατέδειξε νέες και ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας και της εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων, όπως η πρόσφατη που έπληξε τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ: «Η ατμόσφαιρα συγκεντρώνει πολύ περισσότερη υγρασία σε ένα ολοένα περισσότερο θερμαινόμενο πλανήτη.» Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, διότι όπως αποδείχτηκε και στη Νέα Υόρκη αλλά ισχύει και για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η οργανωμένη πολιτεία δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με επάρκεια σε τέτοια φαινόμενα. «Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στη Νέα Υόρκη δεν αποτελεί αντίδραση μιας πόλης σε κλιματική ετοιμότητα και προφανώς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για πόλεις σε όλο τον κόσμο, από κοινότητες που αντιμετωπίζουν εκτεταμένες πυρκαγιές αλλά και έντονες βροχοπτώσεις. Οι υποδομές μας δεν είναι σε ετοιμότητα για το κλίμα του σήμερα, πόσω μάλλον για το κλίμα του αύριο. Αυτές οι κλιματικές επιπτώσεις θα χειροτερεύουν με κάθε μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη», κατέληξε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι χωρίς προηγούμενο πλημμύρες και το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα στις ανατολικές πολιτείες , σε συνδυασμό με τις μεγάλες πυρκαγιές στις δυτικές πολιτείες αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Μετά τα λόγια, τι;

Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη, σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν χάος σε περιοχές της βορειοανατολικής και κεντρικής Ισπανίας, όπου πόλεις πλημμύρισαν, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών έκλεισαν. Οι υπηρεσίες διάσωσης δέχτηκαν εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια μέσα σε διάστημα επτά ωρών, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διέσωσαν δεκάδες ανθρώπους που παγιδεύτηκαν σε οχήματα, σπίτια και σε κάμπινγκ.