Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο και λεπτό σημείο της πανδημίας όπως όλα δείχνουν. Στους πολίτες υπάρχει ανησυχία, κόπωση ακόμη και αμφιβολία για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα όπλα που, διεθνώς, έχουν επιλεγεί για την αντιμετώπισή της. Υπάρχει, δηλαδή, ένα εύφορο περιβάλλον για να αναπτυχθούν ή να ενισχυθούν ανορθολογικές απόψεις και συμπεριφορές και είμαστε ανήσυχοι που το βλέπουμε να συμβαίνει. Συμβαίνει, ως καρπός και της τρέχουσας πολιτικής της κυβέρνησης που αποδείχθηκε ανίδεη για το βάθος και των διασυνδέσεων της πανδημίας αλλά και της κυνικής της πρόθεσης, με όπλο και τον αυταρχισμό, να κερδίσει πολιτικά από την υγειονομική κρίση πλην και από το ρεύμα του ανορθολογισμού στην εποχή μας.
Στη λεπτή αυτή στιγμή, η ΝΔ επέλεξε να απαντήσει στο πρόβλημα με τον πιο εγκληματικό, πολιτικά, τρόπο. Επέλεξε τον ακροδεξιό Θ. Πλεύρη, ως προσωποποίηση του αυταρχισμού αλλά που επιπλέον “άγγιζε” λίγο και τις ψυχές των αντιεμβολιαστών, για υπουργό Υγείας! Αν κρίνουμε από τους αρθρογράφους του φιλοκυβερνητικού Τύπου δεν μπόρεσαν ούτε κι αυτοί να το δεχτούν. Αλλά εμείς δεν πρέπει να εκπλαγούμε, ήταν μια από τις πιθανές επιλογές ενός κυνικού κύκλου που μας κυβερνά με το προσωνύμιο “επιτελικό κράτος” και αυτή επιλέχθηκε.
Από την πλευρά της Αριστεράς, ιδιαίτερα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιβάλλεται ανάληψη ευθύνης και καθαρότητα θέσεων. Τώρα έχει ανάγκη η κοινωνία την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό της, την εμπειρία της, την εμπιστοσύνη της στην επιστήμη, την εμπιστοσύνη και στην ικανότητά της στον διάλογο και στην πειθώ. Και εμείς, ακόμη περισσότερο, οφείλουμε να ανησυχούμε για το επίμονο – όποια/ος μελετήσει τα ευρήματα επ’ αυτού της ΚΑΠΑ Research θα τρομάξει – και επιθετικό αντιεμβολιαστικό ρεύμα, που σωστά λέμε τροφοδοτήθηκε και από τη στάση της κυβέρνησης που τώρα το “βλέπει” επιπλέον σαν “πολιτική οντότητα” και προσπαθεί να το προσεγγίσει με τον κ. Πλεύρη. Χρειάζεται καθαρή και παρεμβατική θέση.
Η απόφαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, λίγες μέρες πριν, ήταν στη σωστή κατεύθυνση, καθώς διαπίστωνε το αδιέξοδο της πολιτικής της κυβέρνησης και αναλάμβανε, μέσω των κομματικών του δυνάμεων και των φίλων του, μια πανελλαδική καμπάνια για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με αιχμή και τον εθελοντισμό. Άρχισε ήδη να υλοποιείται αυτή η δράση και να απελευθερώνει ευρείες και ποικίλες δυνάμεις, που κατανοούν τα εμπόδια και τα όρια της δεξιάς κυβέρνησης.
Ήταν, επομένως, λάθος σήμα, και μάλιστα σοβαρό από την πλευρά των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παραβρέθηκαν, και μάλιστα ως αντιπροσωπεία του κόμματος, στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ. Θολώνει την καθαρότητα της καμπάνιας υπέρ του εμβολιασμού και διευρύνει τον χώρο επιρροής στις ανορθολογικές θέσεις του Π. Πολάκη, που εκμεταλλεύονται κατά κόρον οι “έξυπνοι” τροφοδότες του αντί - ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Τα συνδικάτα είναι αυτόνομα να καθορίζουν τη γραμμή τους αλλά και τα κόμματα είναι αυτόνομα. Οι θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζουν την κατάργηση της υποχρεωτικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας στην υγεία – δομές πρόνοιας αλλά κατά της προσωρινής απόλυσης και της στέρησης μισθού. Αν οι βουλευτές που παραβρέθηκαν ήθελαν να βοηθήσουν τους υγειονομικούς, μπορούσαν να επισκεφθούν ένα, π.χ., νοσοκομείο ή ένα ΕΚΑΒ και να δείξουν την αλληλεγγύη τους, με βάση την άποψη του κόμματός τους όμως.