Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας απολογισμού και επανεκκίνησης για κάθε κυβέρνηση, με ορόσημο τη ΔΕΘ. Για τις 11 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η ομιλία του πρωθυπουργού και το Μαξίμου θέλησε με τον ανασχηματισμό να δώσει μια ώθηση για την «αλλαγή σελίδας» που θέλει να σηματοδοτήσει ο Κ. Μητσοτάκης. Και κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Άλλωστε, θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας και οργής που διαμορφώθηκε από την πολιτική που (δεν) ακολούθησε η κυβέρνηση όλο το καλοκαίρι.

 

Αντί αλλαγής σελίδας

 

«Φιάσκο» χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ο ανασχηματισμός με το «ναυάγιο Αποστολάκη». Η πολύ έξυπνη κίνηση να αξιοποιήσει έναν πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων, δημιουργώντας πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση [για αυτό και αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αποστασία» και μετά τη μη αποδοχή της θέσης εξήρε ξανά τον πρώην ναύαρχο για το ήθος του, παραβλέποντας ότι μάλλον θα υπήρξε ένα είδος συνεννόησης μεταξύ των δύο μερών για να ανακοινωθεί από το Μαξίμου], κάνοντας άνοιγμα στο Κέντρο και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και πολιτικής συνεννόησης για τα δύσκολα στην κοινωνία γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Τελικά το μήνυμα που εστάλη ήταν «ακραίου ερασιτεχνισμού του επιτελικού κράτους», με αποτέλεσμα να «χαθεί η δυναμική μιας επανεκκινήσεως, σε μία φάση που αρχίζουν πλέον τα δύσκολα για την κυβέρνηση», όπως σημειώνεται σκωπτικά στον φιλοκυβερνητικό Τύπο (βλ. Καθημερινή, Νέα, in.gr). Παράλληλα, εκτιμάται πως η απομάκρυνση –του πρώην γραμματέα ΠΑΣΟΚ- Μ. Χρυσοχοΐδη κάθε άλλο παρά μπορεί να εξισορροπηθεί από τον Τ. Θεοδωρικάκο –πρώην γραμματέα της ΚΝΕ- και επομένως αφήνεται «ακηδεμόνευτο» το Κέντρο, ιδιαίτερα σε μία στιγμή έντονων εσωκομματικών διεργασιών για το ΚΙΝΑΛ, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει ημερομηνία και διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει αν η ΝΔ θα έχει σύμμαχο στην επόμενη εκλογική μάχη ή όχι.

Και ύστερα, είναι η υπουργοποίηση του Θ. Πλεύρη. Η τριανδρία του ΛΑΟΣ (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) που εκφράζει αν όχι την άκρα δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, σίγουρα τη σκληρή δεξιά, βρίσκεται πλέον σε νευραλγικά υπουργεία (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας), που θα καθορίσουν το στίγμα της κυβέρνησης. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι σαν να διάλεξε με ποιους πήγε και ποιους άφησε, σε μία στιγμή που το αντιεμβολιαστικό ρεύμα διατρανώνεται και έχει σαφή ατζέντα με το βλέμμα στην ακροδεξιά. Παράλληλα, το καλοκαίρι όξυνε τους τόνους για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, με τον Ν. Μηταράκη να δηλώνει σε όλους τους τόνους «δεν θα έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με το χάος του 2015», εννοώντας το κύμα αλληλεγγύης και υποδοχής προσφύγων που αγκάλιασε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, τους πρώτους μήνες  της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η στροφή της ΝΔ ενδέχεται να αποτυπωθεί και στις εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί για τις 24 Οκτωβρίου και θα αναδείξουν τους σύνεδρους για το συνέδριο του Δεκεμβρίου, αποτυπώνοντας τη νέα ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αλλά και μετά από δύο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ, όπου κάθε άλλο παρά έχουν αξιοποιηθεί οι βουλευτές του κόμματος και τα στελέχη του στο υπουργικό σχήμα. Θα είναι επομένως ένα κρίσιμο κρας τεστ για τον Κ. Μητσοτάκη οι εσωκομματικές εκλογές, ο οποίος ως πρόεδρος της ΝΔ –ενός κόμματος με όχι τόσο σημαντική κοινωνική γείωση, αλλά ισχυρά δικτυωμένο σε θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικών οργάνων- έχει γυρίσει την πλάτη στα στελέχη του και με το επικοινωνιακό και τεχνοκρατικό του επιτελείο κινείται σαν πρόεδρος χώρας και όχι κόμματος.

 

Δύσκολος χειμώνας

 

Έχοντας ακόμα μπλεγμένο το κουβάρι των κυβερνητικών ισορροπιών, η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς σε ένα δύσκολο χειμώνα. Το ΕΣΥ πιέζεται από την αύξηση των κρουσμάτων, την καθίζηση του εμβολιαστικού προγράμματος, την αναστολή εργασίας των υγειονομικών. Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν και το υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί αντιμέτωπο με κινητοποιήσεις, όταν προσπαθήσει να εφαρμόσει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Παράλληλα, πολλά τμήματα θα ανοίξουν χωρίς φοιτητές, βλέποντας έτσι το μέλλον τους στα σχέδια του υπουργείου για κλείσιμο τμημάτων. Τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς μέτρα προστασίας, όταν ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδιά και όπου στην Ευρώπη άνοιξαν σχολεία αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 30%. Η ακρίβεια καλπάζει και αναμένεται τα νοικοκυριά να έρθουν αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις, καθώς οι αυξήσεις θα φανούν στους λογαριασμούς ρεύματος, στο φούρνο, στο βενζινάδικο, στο σούπερ μάρκετ. Στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές οι κάτοικοι θα βιώσουν έναν εφιαλτικό χειμώνα, χωρίς στέγη, χωρίς δουλειά, χωρίς υποδομές, τα μέτρα της κυβέρνησης θα φανούν «φιλοδωρήματα» αντί πραγματικής στήριξης. Την ίδια ώρα, ομάδα 46 επιστημόνων προειδοποιεί για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων και διάβρωσης του εδάφους στις πληγείσες περιοχές, που θα θέσουν σε νέο κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, την περιουσία τους, το περιβάλλον. Εφόσον δεν έχουν αρχίσει ακόμα έργα υποδομών για να αποτρέψουν αυτό το σενάριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η κυβέρνηση ΝΔ σύντομα θα αντιμετωπίσει νέα κρίση.

Γι’ αυτό σβήνουν και ξαναγράφουν εξαγγελίες για τη ΔΕΘ, μήπως και δεν φανούν τόσο πολύ οι συνέπειες της πολιτικής της τα δύο αυτά χρόνια και μπορέσει να διαχειριστεί το χειμώνα που έρχεται. Ενημερωνόμαστε πως θα εξαγγελθεί ένα «πλούσιο, για την εποχή, πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, πλήρως κοστολογημένο, στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών και έχοντας πάντα το βλέμμα στην εξέλιξη της πανδημίας». Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, μείωση φόρου επιχειρήσεων, μείωση προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων, κ.λπ., προκειμένου να δοθούν «εισοδηματικές ανάσες στους εργαζόμενους».

Το στοίχημα είναι πολύ δύσκολο και η ΝΔ κάθε άλλο παρά κοινωνικό πρόσωπο έχει δείξει στα δύο χρόνια διακυβέρνησής της. Το να μοιράζει χρήμα δεν μπορεί να αποτελέσει μια πολιτική, που θα την οδηγήσει στις εκλογές (είτε πρόωρες, είτε στην τετραετία), καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει, κάτι που βιώνει, όπως είναι ο αποκλεισμός από τα πανεπιστήμια, οι πυρκαγιές ή η μείωση του εισοδήματος. Ανοίγει μία χαραμάδα για την αξιωματική αντιπολίτευση, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, να αφυπνίσει. Αρκεί να προτάξει ένα άλλο πρόγραμμα, που θα πείσει, αλλά και αρκεί να βρεθεί κοντά στην κοινωνία και μαζί με αυτή να χαράξει το δρόμο. Αλλά όπως μαθαίνουμε, όταν θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στις προτεραιότητες να συναντηθεί με τις οργανώσεις του.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet