Αρχίζει αύριο Κυριακή, στη Δράμα το 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο θα διαρκέσει ως το επόμενο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο ραντεβού των νέων, κυρίως, κινηματογραφιστών το οποίο φιλοξενείται στην όμορφη πόλης της Βόρειας Ελλάδας. Ένα φεστιβάλ το οποίο ξεκίνησε η τοπική κινηματογραφική λέσχη και το οποίο αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης αλλά και από τους επαγγελματίες του σινεμά (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς, κριτικούς κ.ά.) και σύντομα καθιερώθηκε ως ο τόπος συνάντησης των μικρομηκάδων. Όμως η επιτυχία του θεσμού οδήγησε τους διοργανωτές στο άνοιγμά του και έτσι πριν από 27 χρόνια προχώρησε στη διεθνοποίηση και τη δημιουργία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος το οποίο διεξάγεται παράλληλα με το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.

 

Για πρώτη φορά φέτος, στο ελληνικό τμήμα, κυριαρχούν οι γυναίκες σκηνοθέτριες, οι οποίες είναι 19 έναντι 14 ανδρών συναδέλφων τους. Πέρα από αυτό, το καθαρά στατιστικό στοιχείο το οποίο όμως δείχνει τον δυναμισμό του γυναικείου στοιχείου και σε αυτόν τον τομέα κοινωνικής δραστηριότητας, αξίζει να σταθούμε στον μεγάλο αριθμό ταινιών, 247 ελληνικές ταινίες κατατέθηκαν στην προκριματική επιτροπή. Από αυτές επελέγησαν τελικά οι 30 οι οποίες και θα διαγωνιστούν στο ελληνικό τμήμα. Πρόκειται για 24 μυθοπλασίες, 2 ντοκιμαντέρ, 2 κινούμενα σχέδια και 2 πειραματικές.

Ιδιαίτερα πλούσια είναι η θεματική των ταινιών η οποία εξερευνά τις σχέσεις των ανθρώπων, τον σεξισμό, τη βία, τον ρατσισμό, τη θρησκοληψία, τον σχολικό εκφοβισμό, τα κοινωνικά δίκτυα κ.λπ., ενώ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως η πανδημία η οποία ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα, υπάρχει ως φόντο αλλά όχι ως κύριο θέμα. Αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, δείχνει πως οι νέοι κινηματογραφιστές βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Στο διεθνές τμήμα διαγωνίζονται 23 ταινίες από 19 χώρες του κόσμου οι οποίες επελέγησαν από έναν μεγάλο αριθμό ταινιών οι οποίες υποβλήθηκαν από 105 χώρες! Εκ μέρους της Ελλάδας το βραβείο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος θα διεκδικήσουν οι ταινίες: «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου, «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη και «Brutalia, days of labour» του Μανώλη Μαυρή. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του διεθνούς προγράμματος, Γιώργος Ζώης: «Φέτος το διεθνές πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες από νέους αλλά και καθιερωμένους κινηματογραφιστές, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν ήδη κάνει μεγάλου μήκους ταινίες. (…) Αυτή τη χρονιά αυξήσαμε τη διάρκεια των ταινιών που δεχόμαστε, στα 45 λεπτά, και επιλέξαμε με χαρά πολύ δυνατές ταινίες που συνήθως δεν βρίσκουν θέση στα φεστιβάλ λόγω μεγαλύτερης διάρκειας».

Δεν ξεχνάμε όμως και το Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα, το οποίο εγκαινιάστηκε πέρυσι. Για φέτος επελέγησαν 22 ταινίες από 17 χώρες και 21 κινηματογραφικές σχολές. Και σε αυτό το τμήμα κυριαρχούν οι γυναίκες οι οποίες είναι 13 έναντι 11 ανδρών. Ανάμεσα στις ταινίες που διαγωνίζονται είναι και οι ελληνικές: «Elevator alone» της Αναστασίας Παπαδοπούλου, «Tolis live or Toronto» του Αλέξανδρου Ρέλλου και «Ante nte» της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου. Ο υπεύθυνος του σπουδαστικού προγράμματος, Θανάσης Νεοφώτιστος, σημειώνει: «Πολύ ενδιαφέρον για μας παρουσιάζει και το γεγονός ότι, λόγω του νεαρού της ηλικίας των συμμετεχόντων, είδαμε μια πολύ φρέσκια και καινούργια προσέγγιση θεμάτων που απασχολούν την κινηματογραφική παραγωγή διεθνώς (θέση της γυναίκας, διαφορετικότητα κ.ά.) μέσα από ταινίες όλων των ειδών (μυθοπλασίας, animation, ντοκιμαντέρ, experimental). Τέλος, με χαρά, παρατηρήσαμε, σε αντίθεση με πέρυσι, πολλές αξιόλογες ταινίες του Ασιατικού Κινηματογράφου, σαφώς περισσότερες ταινίες υπογεγραμμένες από γυναίκες σκηνοθέτριες και μια σημαντική αύξηση των εξομολογητικών-ταινιών που αφηγούνται προσωπικές ιστορίες των δημιουργών τους.»

 

Νέα τμήματα

 

Δυναμικά κατά πως φαίνεται μπήκε στο χορό ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης. Έτσι από φέτος εγκαινιάζονται τρία νέα τμήματα τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το πρώτο είναι το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Animation (Κινουμένων Σχεδίων). Πρόκειται για ένα σώμα 20 ταινιών, από τις 471 που υποβλήθηκαν, οι οποίες επεκτείνονται σε ολόκληρη σχεδόν την γκάμα τεχνικών (δισδιάστατες και τρισδιάστατες, παραδοσιακές, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με πλαστελίνη, με κλωστές κ.λπ.). Ανάμεσα στις ταινίες που διαγωνίζονται συμμετέχει και η ελληνική «The classmate» της Αναστασίας Δημητρά.

Το δεύτερο είναι το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Short and Green». Σε μια εποχή που η περιβαλλοντική κρίση είναι παρούσα καθημερινά, το τμήμα αυτό έρχεται να εμπλουτίσει τους προβληματισμούς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό επάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Συμμετέχουν 14 ταινίες από 12 χώρες, μεταξύ αυτών και η ελληνική «Containers» της Κατερίνας Χαραλαμπίδου. Η θεματική γκάμα τους είναι ευρεία: κοινωνικές ταινίες, κωμικές, επιστημονικής φαντασίας, πειραματικές, ντοκιμαντέρ παρατήρησης και προσωποκεντρικού χαρακτήρα, κινούμενα σχέδια με ιδιαίτερους αλληγορικούς συμβολισμούς.

Τέλος, προστίθεται και το τμήμα Cinematotherapy (Κινηματογραφοθεραπεία), το οποίο μετά την πρώτη επιτυχημένη παρουσίασή του, από φέτος εντάσσεται ως νέο ξεχωριστό τμήμα του φεστιβάλ. Έτσι η ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, εκκινώντας από τρεις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν, οργανώνει παρουσίαση-συζήτηση με αφορμή τα θέματα που πραγματεύονται. Πρόκειται για τις ταινίες «Πώς να εκπαιδεύσεις έναν ήρωα» του Γιάννη Μπλέτα, «Left unsaid» του Εσθονού Γιάρι Βαριάλε και «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη.

 

Άλλες δράσεις

 

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας Drama Mini Talent Lab, για όγδοη χρονιά, θα διεξαχθεί Εργαστήριο Pitching για νέους κινηματογραφιστές και Pitching Forum Παραγωγών.

Επίσης:

  • Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Short Matters 2021 θα προβληθούν οι 10 βραβευμένες ευρωπαϊκές ταινίες του Δικτύου Κινηματογραφικών Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου οι οποίες είναι υποψήφιες για το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους.
  • Σε συνεργασία με το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων θα παρουσιαστεί ένα μέρος του φετινού Aφιερώματος στην Ελευθερία.
  • Πρόγραμμα Διάπλασις σε συνεργασία με τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.
  • Πρόγραμμα Zagoriwood που διεξάγεται από το 2010 στο χωριό Κάτω Πεδινά του Ζαγορίου με κεντρική φιλοσοφία το «1 άνθρωπος + 1 κάμερα + 1 υπολογιστής = μία πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου».
  • Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα στο καφέ «Eλευθερία» σε παρουσίαση και επιμέλεια της Δραμινής ποιήτριας Πολύνας Γ. Μπανά.
  • Παρουσιάσεις των διαγωνιζόμενων σκηνοθετών και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του Φεστιβάλ, καθημερινά, στον θερινό Κινηματογράφο «Αλέξανδρο» (12μ).
  • Μεταμεσονύκτια προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας φιλμ «Άσπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ, στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος.
Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet