Η Αουρέλια Νγκουγιέν είναι εκτελεστική διευθύντρια της covax, της παγκόσμιας συμμαχίας με στόχο τον εμβολιασμό των φτωχότερων χωρών του πλανήτη. Έχουμε ξαναγράψει για αυτήν την προσπάθεια, καθώς και για την αρκετές φορές διατυπωμένη προειδοποίηση του ΠΟΥ, ότι για να υπάρξει πραγματικά ανοσία απέναντι στον κορονοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί δίκαια και γρήγορα ολόκληρος ο πλανήτης. Δυστυχώς, η πραγματικότητα μέχρι τώρα δείχνει ότι αυτές οι προειδοποιήσεις δεν έχουν ακόμα ταρακουνήσει αρκετά τις δυτικές κυβερνήσεις.

Θεωρητικά, οι φαρμακευτικές είχαν υποσχεθεί περίπου 4 δισεκατομμύρια εμβόλια προς τις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, ενώ άλλες 640 εκατομμύρια δόσεις υποτίθεται ότι θα συνεισέφεραν οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, για παράδειγμα, έχει συμφωνήσει για την χορήγηση 500 εκατομμυρίων δόσεων σε τιμή κόστους. Όπως λέει η Νγκουγιέν το σχέδιο μιλούσε για περίπου 2 δισ. δόσεις που θα έπρεπε να έχουν δοθεί ήδη μέσα στο 2021. Μέχρι στιγμής, μόνο 229 εκατομμύρια έχουν φτάσει σε 139 χώρες, διατηρώντας τα ποσοστά του εμβολιασμού λίγο πάνω από το μηδέν. Και φυσικά, οι μεγάλες φαρμακευτικές με πρώτη και καλύτερη την Pfizer συνεχίζουν να αρνούνται την παραχώρηση των πατεντών, υποσχόμενες απλά ότι μέσα στο 2022 μπορεί να κατασκευάσουν εργοστάσια σε χώρες της Αφρικής για να αυξήσουν τις δυνατότητες μιας «επί τόπου» παραγωγής. Αυτή τη στιγμή, στην Αφρική για παράδειγμα έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 2,5% του πληθυσμού της.

Το επόμενο πρόβλημα για τους υπεύθυνους του προγράμματος covax ακούει στο όνομα «τρίτη δόση» για τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Απόφαση που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά και οι υπουργοί Υγείας μιας σειράς δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Κάτι για το οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του ο ΠΟΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο αυτό είναι σαν να δίνεις ένα πρόσθετο σωσίβιο σε ανθρώπους που τα φορούν, την ώρα που κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να πνίγονται αβοήθητοι χωρίς σωσίβια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε από τη στιγμή της έναρξης των εμβολιασμών επισημάνει ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις πλανητικές του διαστάσεις και όχι εγωϊστικά, από τις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν γρηγορότερα το εμβόλιο επειδή μπορούν να προσφέρουν καλύτερη τιμή. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δεχτεί κριτική είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει παραγγείλει δόσεις που ξεπερνούν τις πραγματικές της ανάγκες με βάση τον συνολικό πληθυσμό των χωρών μελών της ΕΕ.

 

Όποιος πληρώνει, παίρνει...

 

Για την Αουρέλια Νγκουγιέν είναι προφανές ότι οι φαρμακευτικές θα δώσουν και πάλι προτεραιότητα στην προμήθεια των πλουσιότερων χωρών, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με τιμές πολύ πιο προσοδοφόρες. Η ΕΕ μπορεί να καμαρώνει ότι εξασφάλισε πρώτη το σκεύασμα «Comirnaty» το εμβόλιο δηλαδή της Pfizer, αλλά αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι πληρώνει 19,50 ευρώ τη δόση, την ώρα που οι 55 χώρες της Αφρικανικής Ένωσης έχουν συμφωνήσει μια τιμή 5,7 ευρώ (6,75 δολάρια) και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Κολομβία 10 έως 12 δολάρια.

Αυτό δείχνει φυσικά και πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια κέρδους των εταιριών και παράλληλα πόσο καλός «διαπραγματευτής» ήταν τελικά η Κομισιόν, η οποία έχει κάθε λόγο να κρατά «εμπιστευτικές», δηλαδή αόρατες για την κοινή γνώμη τις λεπτομέρειες των συμφωνιών της με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχει δημοσιεύσει ο «Πίνακας ελέγχου αγοράς εμβολίων COVID-19» της Unicef και η εταιρία έχει αποφύγει να τα σχολιάσει σύμφωνα και με το περιοδικό Spiegel που έθεσε σχετικά ερωτήματα. Θεωρητικά πίσω από αυτές τις μεγάλες διαφορές στις τιμές κρύβονται παρεμβάσεις, που έχουν ως στόχο να καταστήσουν πιο προσιτά τα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες, που δεν έχουν τη δυνατότητα άντλησης απεριόριστων πόρων για να καλύψουν εμβολιαστικά τους πολίτες τους. Αλλά παράλληλα ενισχύουν το φόβο ότι το μοντέλο που φαίνεται να προκρίνεται τώρα είναι «τρίτη δόση για τον Πρώτο Κόσμο, αντί για πρώτη δόση για τον Τρίτο Κόσμο», ο οποίος δεν πρόκειται να έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών πριν από το τέλος του 2023, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εμφάνιση και μετάδοση νέων μεταλλάξεων.

 

Το πρόβλημα με τους αντιεμβολιαστές

 

Όμως, τέτοια δημοσιεύματα είναι λογικό να δημιουργούν υποψίες στην κοινή γνώμη ότι δεν γίνονται όλα και με τόσο ορθόδοξο τρόπο σε ό,τι αφορά τη «διαχείριση» της πανδημίας και να δίνουν επιχειρήματα στα αντι-εμβολιαστικά κινήματα.

Τα κινήματα αυτά φαίνεται να αποκτούν μια νέα δυναμική ειδικά σε χώρες που προωθείται η προοπτική της τρίτης δόσης και κυρίως εκεί που προεξοφλείται η «υποχρεωτικότητα». Χαρακτηριστικότερα είναι ίσως τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και της Γερμανίας όπου σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο υπάρχουν συγκεντρώσεις «αρνητών του εμβολίου» σε πολλές πόλεις, οι οποίες συχνά έχουν βίαιη κατάληξη. Σύμφωνα, πάντως, με τη γνώμη των ειδικών ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τέτοια φαινόμενα έχουν και αρκετές κυβερνήσεις, οι οποίες κάποια στιγμή φάνηκε να πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι «η λύση» για όλα τα προβλήματα και αυτή την εικόνα μετέφεραν προς τους πολίτες. Τώρα που η κατάσταση αποδεικνύεται πιο περίπλοκη έχουν πρόβλημα να την εξηγήσουν. Κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι η υπερπροβολή της οποίας τυγχάνει το κίνημα των αντιεμβολιαστών τελικά ενισχύει τη δυναμική τους, η οποία δεν είναι ανάλογη της παρουσίας που συχνά έχουν στα ΜΜΕ.

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων ηλικίας άνω των 18 ετών στην ΕΕ με έστω μια δόση φτάνει το 77% και των πλήρως εμβολιασμένων το 70%. Ποσοστά δηλαδή που αντιπροσωπεύουν τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών για την δημιουργία μιας συλλογικής ανοσίας, οι οποίες αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια. Ακόμα και σε χώρες που εμφανίζονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως η Βουλγαρία (22,5% και 20,7% αντίστοιχα) οι αριθμοί αυτοί είναι πλασματικοί και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν συνυπολογίζονται εμβόλια μη εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το ρωσικό Σπούτνικ. Πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς είναι η Πορτογαλία με ποσοστά 95% και 85% αντίστοιχα, η Ιρλανδία 92% και 89%, η Γαλλία 92% και 76,5% και η Ισπανία 88,5% και 80%. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά στις 7 Σεπτεμβρίου ήταν 67% και 64,2%.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet