Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr
Sokratis Sinopoulos QuartetΗ κοσμοπολίτικη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου και το κουαρτέτο του σκορπίζουν σε οκτώ ανέμους, για να μας παρασύρουν σε διαφορετικά μουσικά σταυροδρόμια. Ο ήχος του στην πολίτικη λύρα είναι χαρακτηριστικός και νιώθει κανείς πως μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα πολιτισμικής ιστορίας και «ελληνικότητας», αλλά παράλληλα παραμένει ανοιχτός σε όλες τις σύγχρονες προσεγγίσεις ή μουσικές προκλήσεις. Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd, και να βάζει τη δική του εκφραστική σφραγίδα σε ιδιώματα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη, διεθνή δημιουργική μουσική. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο Eight Winds, στη γνωστή μας γερμανική εταιρεία ECM και σε παραγωγή του εμβληματικού ιδρυτή και διευθυντή της, Manfred Eicher. Η μουσική του Eight Winds, αν και έχει σαφείς αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τον ήχο της πολίτικης λύρας του Σινόπουλου, αλλά και μέσα από το πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, το κοντραμπάσο του Δημήτρη Τσεκούρα και τα κρουστά του Δημήτρη Εμμανουήλ. Τέσσερις μουσικο�� και τέσσερα χρόνια κοινής πορείας. Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τον Σωκράτη Σινόπουλο.
Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 8.30μ.μ., στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τιμές εισιτηρίων: 10, 15, 18, 28 ευρώ, μειωμένο: από 8 έως 22 ευρώ, ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.
«200 κιθάρες για τον Μάνο»Ενα γιγαντιαίο μουσικό σχήμα από 200 κιθάρες υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη σε δύο συναυλίες με έργα του μεγάλου συνθέτη όπως δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ. Τον γνωστό κιθαριστή, συνθέτη και δάσκαλο πλαισιώνουν η Μάρω Ραζή, οι String Demons (Κωνσταντίνος Μπουντούνης στο τσέλο, Λυδία Μπουντούνη στο βιολί) και «Οι Κιθαριστές», μια ορχήστρα που είχε διευθύνει για πρώτη φορά ο Χατζιδάκις, η μουσική του οποίου κυριαρχεί σε όλα τα προγράμματά της. Σε αυτές τις δύο συναυλίες-«αντίδοτα στην απουσία του Μάνου» συμμετέχουν ακόμη οι σοπράνο Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, Ελεάννα Κωνσταντά και Έφη Παπαδοπούλου, η Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Ελπίδα Παουλίνο), η Μεικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Σπύρος Κλάψης), το Τρίο Ανταλετάκ, καθώς και οι μουσικοί Χάρης Παναγιωτόπουλος (ντραμς), Όσβαλντ Αμιράλης (κοντραμπάσο) και Κωνσταντίνος Δελογιάννης (φυσαρμόνικα). Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο, «Οι Κιθαριστές» παρουσιάζουν μουσικές από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ και συνεχίζει, εναλλάσσοντας μελωδίες του Μ. Χατζιδάκι με συνθέσεις φίλων του (Nino Rota, Nicola Piovani, Maurice Jarre, Astor Piazzolla, κ.ά.), κυρίως από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στο δεύτερο μέρος, οι String Demons θα ερμηνεύσουν ορχηστρικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ στο τρίτο μέρος στη σκηνή θα ανέβει ολόκληρη η ορχήστρα. «Οι Κιθαριστές» έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς ερμηνευτές, έχουν δώσει πολλές και μεγάλες συναυλίες (Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, Λυκαβηττός) και ηχογράφησαν τέσσερις δίσκους. Τα τελευταία χρόνια, την προσπάθεια αυτή, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, έχουν αγκαλιάσει μαθητές, σπουδαστές και απόφοιτοι ωδείων, καθηγητές, σολίστ, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσικές σχολές, δήμοι και πολλοί άλλοι φορείς.
Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Οκτωβρίου , στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Tιμές εισιτηρίων 10, 18, 25 και 35 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 6 ευρώ, πολύτεκνοι, 65+: 8,5 ευρώ.
«Ο μαγικός αυλός»Ο μαγικός αυλός είναι η τελευταία από τις δεκαεπτά όπερες που έγραψε ο Μότσαρτ, ενώ λίγο πριν το θάνατο του κατάφερε να την διευθύνει στην πρεμιέρα που δόθηκε στην Βιένη στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Ένα από τα στοιχεία που εκπλήσσουν στο έργο αυτό είναι η ενότητά του, παρά το πρωτόγνωρο μωσαϊκό μουσικών ειδών από τα οποία αποτελείται η παρτιτούρα. Απλά στροφικά τραγούδια, περίτεχνες άριες της σοβαρής ιταλικής όπερας, πρόζα, μελοποιημένοι διάλογοι, κωμικά μέρη, επιβλητικά χορωδιακά, εκκλησιαστική μουσική βρίσκονται σε δημιουργικό διάλογο. Δεν είναι τυχαίο που «Ο μαγικός αυλός» θεωρείται ένας από τους τελευταίους πνευματικούς καρπούς του Διαφωτισμού. Ο Ζαράστρο, του οποίου το πνευματικό φως θριαμβεύει στο τέλος του έργου, διακηρύσσει ότι πρέπει να υπερισχύσουν οι ανθρώπινες αξίες και η αγάπη να επικρατήσει της εκδίκησης. Ένα μήνυμα που σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Στην παραγωγή της ΕΛΣ, τη μουσική διεύθυνση επωμίζονται δύο διακεκριμένοι αρχιμουσικοί της νεότερης γενιάς: ο Γιώργος Πέτρου και ο Μιχάλης Οικονόμου. Η σκηνοθεσία του διακεκριμένου γάλλου σκηνοθέτη Αρνό Μπερνάρ, πρωτοπαρουσιάστηκε στην ΕΛΣ, την καλλιτεχνική περίοδο 2010-11 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ίων Κεσούλης. Η σκηνοθεσία αναδεικνύει τα επίπεδα του κειμένου, ενώ προσφέρει ένα παραμυθένιο θέαμα χάρη και στα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Μπρούνο Σβένγκλ.
Στη διανομή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε νεώτερους αλλά και καταξιωμένους μονωδούς, όπως οι Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Μητσοπούλου, Μίνα Πολυχρόνου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Τζούλια Σουγλάκου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αγγελική Καθαρίου, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Βιολέτα Λούστα, Λυδία Αγγελοπούλου και πολλούς άλλους. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ
Στις 23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου & 1, 4, 8 Νοεμβρίου, στις 8μ.μ., στο Θέατρο Ολύμπια. Νέες χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων: 15, 25, 30, 40, 50, 55 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό 10 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας: από 10 έως 25 ευρώ. Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των 5 ευρώ.
Διαγωνισμός λυρικού τραγουδιούΤο Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας, το οποίο ιδρύθηκε εδώ και πενήντα χρόνια από την ίδια τη μεγάλη καλλιτέχνιδα και υποστηρίζει νέους ταλαντούχους τραγουδιστές στην τελειοποίηση των σπουδών τους και στην έναρξη της σταδιοδρομίας τους, προκηρύσσει διαγωνισμό για την απονομή μίας υποτροφίας στο λυρικό τραγούδι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Ελληνίδες και Έλληνες (ηλικίας έως 27 και έως 29 ετών αντίστοιχα), που προγραμματίζουν να φοιτήσουν σε αναγνωρισμένη Μουσική Σχολή του εξωτερικού. Οι όροι του Διαγωνισμού και το ρεπερτόριο των ακροάσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, ο οποίος προσφέρει την οργανωτική στήριξη του Διαγωνισμού www.sfm.gr. Το «Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» διοικείται σήμερα από τους Κώστα Πυλαρινό, Ζανέτ Πηλού, Γιώργο Κουρουπό, Λουκά Καρυτινό και Κυριάκο Λουκάκο με την καλλιτεχνική συνδρομή της Δάφνης Ευαγγελάτου και του Άρη Χριστοφέλλη.
Τα τραγούδια της Βάσως ΑλλαγιάννηΜια μεγάλη συναυλία για να ξαναθυμηθούμε το μαγικό τρόπο με τον οποίο μια μουσική, ένα τραγούδι, μπορεί να μεταδώσει ενέργεια αγάπης στην καρδιά μας. Η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Βασίλης Λέκκας, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Ορφέας Περίδης ερμηνεύουν τα πασίγνωστα τραγούδια της Βάσως Αλλαγιάννη, από τον «Υδροχόο» και το «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» μέχρι το «Απόψε σιωπηλοί», το «Δεν είσαι πουθενά», τον «Γλάρο», το «Αύριο θα είναι αργά» το «Πόρτες Ανοιχτές», το «Αγάπη σημαίνει» το «Κι εγώ έχω κάνει λάθη» το «Που πάει η αγάπη όταν φεύγει» το «Βοτσαλάκι» το «Η αγάπη δεν είναι δεδομένη» και τόσα άλλα. Η Βάσω Αλλαγιάννη θα μας παρουσιάσει όλες τις μεγάλες τις στιγμές από το πρώτο τραγούδι που έγραψε, τον «Γλάρο» μέχρι την τελευταία της συνεργασία με τον Βασίλη Λέκκα στον δίσκο «Τον εαυτό μου ρώτησα». Ανάμεσα σε αυτά, μια διαδρομή γεμάτη αληθινές στιγμές που έγιναν τραγούδι. Από τον Νίκο Παπάζογλου και τον Μανώλη Ρασούλη, στον Μανώλη Λιδάκη, στην Χαρούλα Αλεξίου, την Γλυκερία, την Πίτσα Παπαδοπούλου κ.ά.
Η δημιουργός δηλώνει σχετικά: Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες, τραγουδάμε στα δύσκολα, στις αγωνίες μας στους πόνους μας και στις χαρές μας! Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ..!
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στις 9μ.μ., στο Θέατρο Badminton. Τιμές εισιτηρίων: 28, 23, 18, 14 και 10 ευρώ.