Η Γουινέα είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής, με πληθυσμό 13 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια αποτελεί διεθνώς τη δεύτερη χώρα σε διαφθορά, μετά την Αιτή. Στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα. Ειδικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Μαμαντί Ντουμπουγιά κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο και συνέλαβαν τον πρόεδρο Αλφά Κοντέ. Στην πρωτεύουσα Κονακρί επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Οι πραξικοπηματίες έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος των επαρχιών και έχουν αποκλείσει τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Η Γουινέα είναι γνωστή για τα μεγάλα αποθέματα βωξίτη που διαθέτει στο έδαφός της. Περίπου το 20% του αλουμινίου διεθνώς παράγεται από βωξίτη αυτής της μικρής και φτωχής χώρας.

Ο νέος γύρος κοινωνικών αναταράξεων στην Γουινέα ξέσπασε στις αρχές του 2021 και έχουν τη ρίζα τους στη μείωση της τιμής του βωξίτη στα διεθνή χρηματιστήρια και την αύξηση των τιμών στο αλεύρι, το σιτάρι και τη ζάχαρη. Παρουσιάστηκαν μεγάλες ελλείψεις στο ψωμί, που παράγεται κυρίως από εισαγόμενο αλεύρι. Οι φούρνοι αρνήθηκαν να ψήνουν και να το πωλούν στην τιμή διατίμησης που είχε οριστεί (2.500 φράγκα η φρατζόλα). Τότε η κυβέρνηση αύξησε την τιμή στα 4.000 φράγκα. Η νέα τιμή οδήγησε σε μεγάλες κινητοποιήσεις. Τον Ιούνιο η κυβέρνηση, προσπαθώντας να μειώσει τη μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό, αύξησε τους φόρους. Επίσης αυξήθηκαν οι τιμές της βενζίνης και των καταναλωτικών προϊόντων. Οι χαμηλές τιμές του βωξίτη οδήγησαν σε μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εισάγει καύσιμα και αγροτικά προϊόντα, στις προηγούμενες ποσότητες. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ πίεζε για μείωση του πληθωρισμού. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα οδήγησε σε μεγάλες κινητοποιήσεις σε ευρεία κλίμακα. Ο πρόεδρος Αλφά Κοντέ, αν και είχε παλιότερα φυλακιστεί, ενίσχυσε τις δυνάμεις καταστολής, φυλακίζοντας ή εξοντώνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαμάντε Κοντέ φυλακίστηκε και ο ηγέτης της Ένωσης Δημοκρατικών δυνάμεων Ρότζερ Μπάμπα πέθανε στη φυλακή. Ταυτόχρονα, άλλαξε το σύνταγμα και πλέον εξασφάλισε για τον εαυτό του άλλη μια θητεία.

 

Από υπαξιωματικός… αντισυνταγματάρχης

 

Ποιος είναι ο αρχηγός των πραξικοπηματιών; Ο Μαμαντί Ντουμπουγιά υπηρέτησε για 15 χρόνια στη γαλλική λεγεώνα των ξένων. Σπούδασε στην ισραηλινή διεθνή αντιτρομοκρατική ακαδημία, στις ΗΠΑ και τη Σενεγάλη. Τα τελευταία 15 χρόνια, στη λεγεώνα των ξένων ήταν χαμηλόβαθμος υπαξιωματικός. Το 2018, ο πρόεδρος της Γουινέας Αλφά Κοντέ τον προήγαγε κατ’ ευθείαν σε αντισυνταγματάρχη και αυτός τον υποστήριξε στο δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο σύνταγμα. Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν προϊόν εκτεταμένης νοθείας και στην Κονακρί άρχισαν μεγάλες κινητοποιήσεις και στήθηκαν οδοφράγματα. Ο πρόεδρος της Γουινέας αρχικά έκανε μεγάλες εκκαθαρίσεις στα υψηλά κλιμάκια του στρατού, επειδή δεν τους είχε εμπιστοσύνη. Για την περιστολή των κινητοποιήσεων δημιούργησε νέο «αντιτρομοκρατικό σώμα» και έθεσε επικεφαλής τον Μαμαντί Ντουμπουγιά, ο οποίος τελικά τον ανέτρεψε. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών ότι από το 2018 μέχρι σήμερα ήταν ο εγκέφαλος εξαφανίσεων, δολοφονιών και βασανιστηρίων.

Ο Μαμαντί Ντουμπουγιά, όπως και ο πρόεδρος Αλφά Κοντέ ανήκουν στη φυλή «μαλινκέ», που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στη χώρα. Μέχρι σήμερα, βέβαια, ο φυλετικός ανταγωνισμός δεν ήταν τόσο έντονος στη Γουινέα, όπως για παράδειγμα στο Κονγκό.

 

 Ποιοι εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα βωξίτη

 

Μέχρι σήμερα εκμεταλλεύονται τα πλούσια κοιτάσματα βωξίτη της Γουινέας μεγάλες εταιρείες από τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και την Κίνα. Η πολυεθνική αγγλο-αυστραλιανή εταιρεία Rio Tinto αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες. Η ρωσική Rusal επίσης, έχοντας στην κατοχή της τα μεγαλύτερα κοιτάσματα. Μεγάλες κινεζικές εταιρείες κινούνται τα τελευταία χρόνια πολύ δυναμικά στην έρευνα και την εξόρυξη κοιτασμάτων βωξίτη. Ο Μαμαντί Ντουμπουγιά είναι, προς το παρόν, πολύ επιφυλακτικός και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες του βωξίτη, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι.

Στην Γουινέα δραστηριοποιείται, επίσης, η ρωσική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Nordgold. Το μεταλλείο χρυσού βρίσκεται 700 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Το 2020 εξόρυξε 177,5 χιλιάδες ουγγιές, όταν η συνολική της παραγωγή ήταν 1 εκατομμύριο ουγγιές.

 

Προβλήματα και καθυστερήσεις

 

Ο Μαμαντί Ντουμπουγιά ανακοίνωσε αρχικά, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης, την αλλαγή του συντάγματος και το κλείσιμο των συνόρων. Αν συνεχιστεί η κατάσταση θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στην προμήθεια και τις τιμές του βωξίτη από την Γουινέα. Υπάρχουν επίσης μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από χώρες που βρίσκονται νοτιότερα της Γουινέας. Υπολογίζεται, ότι υπάρχουν 5,55 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και 1,38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επειδή η Γουινέα έχει κλείσει τα σύνορά της, θα παρατηρηθούν καθυστερήσεις και νομικά προβλήματα στο τράνζιτ υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, στις 5 Σεπτεμβρίου, οι τιμές του αλουμινίου στα διεθνή χρηματιστήρια ανέβηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, φθάνοντας τα 2.775 δολάρια/ τόνο. Η Γουινέα εξάγει το 50-55% του βωξίτη, που παράγει, στην Κίνα.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη. Το περιφερειακό μπλοκ των χωρών της Δυτικής Αφρικής και η Αφρικανική Ένωση απειλούν με επιβολή κυρώσεων. Η στρατιωτική κυβέρνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανακοίνωσε, ότι άνοιξαν τα σύνορα, ότι ο πρόεδρος που ανατράπηκε βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και ότι αναστέλλεται ο στρατιωτικός νόμος στις περιοχές που γίνονται εξορύξεις.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet