«Έχω παρατηρήσει ότι ξεκινάω με ένα μπάτζετ για το σουπερμάρκετ και το υπερβαίνουμε, ενώ τα πράγματα που αγοράζω είναι σταθερά τα ίδια. Την εβδομάδα παλιά μπορεί να ήθελα 100 ευρώ. Αυτή τη στιγμή για το φαγητό στο σπίτι πρέπει να υπολογίσω 250 ευρώ. Το μανάβικο είναι πάρα πολύ ακριβό, το κρέας είναι ακριβό και το τυρί. Όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης είναι πολύ ακριβά. Τα απορρυπαντικά το ίδιο», σχολιάζει η Στέλλα η οποία έχει μια τριμελή οικογένεια και, πράγματι, οι εντυπώσεις που μοιράζεται μαζί μας, δεν είναι αβάσιμες.

Αντίθετα, επιβεβαιώνονται από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν ότι οι δείκτες των περισσότερων προϊόντων είναι ανεβασμένοι, σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι. Αναλυτικότερα, μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα σπορέλαια, με την τιμή τους να αυξάνεται κατά 16,32%. Ακολουθεί το αρνί και το κατσίκι με 13,2%, τα νωπά λαχανικά με 8%, τα νωπά ψάρια με 6,6%, τα νωπά φρούτα με 5,2%, τα τυριά με 3,54% και τελευταίο έρχεται το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 2,6%.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία παρατηρούνται ανατιμήσεις. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την αύξηση των τιμών, παγκοσμίως, στα αγαθά πρώτης ανάγκης υποκινούν μεταξύ άλλων οι αυξήσεις στα ναύλα και στη βενζίνη, η καταστροφή μέρους της αγροτικής παραγωγής από το ωκεάνιο φαινόμενο Λα Νίνια και κερδοσκοπικές οικονομικές πρακτικές. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και κάποια τοπικά φαινόμενα, όπως την κακοκαιρία που έπληξε την εγχώρια αγροτική παραγωγή τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής των νωπών λαχανικών και φρούτων και την αύξηση της ζήτησης για αρνί και κατσίκι το περασμένο Πάσχα.

Οι παραπάνω παράγοντες, ωστόσο, υποστηρίζει ο Τάσος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ότι δικαιολογούν μόνο «εν μέρει» τις αυξήσεις που βλέπουμε. «Με τη δικαιολογία των διεθνών τιμών σε ορισμένα προϊόντα, οι επιτήδειοι της αγοράς έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο να ανεβάζουν αδικαιολόγητα τις τιμές. Εμείς ως ΙΝΚΑ φωνάζουμε από τον Γενάρη 2021 “προσέξτε έρχονται ανατιμήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ένα λεπτό αύξηση, αλλά στο τέλος η κατάσταση θα ξεφύγει”, όπως και κορυφώθηκε τελικά το Πάσχα του 2021 και ξέφυγε τον Ιούλιο του 2021», καταγγέλλει στην «Εποχή» .

Οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα –οι οποίες πρόκειται να συνεχιστούν– σε συνδυασμό με την αύξηση στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό, αποτελούν μεγάλο χτύπημα, το οποίο ανατρέπει τον προγραμματισμό των πολιτών. Τους δε χαμηλόμισθους, που ήδη τα βγάζουν πέρα με δυσκολία, μπορεί να τους φτάσουν στα όρια τους. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση και στο μέτωπο της ακρίβειας έχει αντιδράσει μη παρεμβαίνοντας, όπως αντέδρασε, δηλαδή, και στα υπόλοιπα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί την προηγούμενη περίοδο. Παρά μόνο το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε την εφαρμογή e-katanalotis, ένα εργαλείο για να διευκολύνει το κυνήγι της προσφοράς που πρόκειται να ακολουθήσει. Για τα υπόλοιπα μέτρα έχει παραπέμψει στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αυτό το σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά τους, προμηθευτές και λιανεμπόριο, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αυτήν εβδομάδα, ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ και διαμηνύουν ότι «μέχρι τώρα ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχει απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν, καθώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη». Τη μείωση του ΦΠΑ για να συγκρατηθούν οι τιμές προκρίνει και το ΙΝΚΑ: «Τα καύσιμα έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης 80%. Στα 100 ευρώ καύσιμα, τα 80 είναι φόρος. Να μειώσει τον φόρο. Να μειώσει τον φόρο σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως το νερό. Το νερό πρέπει να απαλλαγεί από το ΦΠΑ, το ίδιο και το αλεύρι για να μην επιβαρύνει το ψωμί, το ρεύμα επειδή είναι κοινωνικό αγαθό πρέπει επίσης να απαλλαχθεί από τον ΦΠΑ», σημειώνει ο Τάσος Λεχουρίτης στην «Εποχή» και ακόμα τονίζει ότι εάν η κυβέρνηση δώσει κάποιο επίδομα στις ευάλωτες ομάδες, όπως φημολογείται, θα πρέπει να δοθεί άμεσα για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες τους και όχι αναδρομικά, όπως συμβαίνει με το επίδομα θέρμανσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet