Ενα είναι το δεδομένο για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια στις αρχές του Οκτώβρη, μετά από 19 μήνες συνεχόμενης εξ αποστάσεως λειτουργίας. Οτι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο καθώς τα πάντα βρίσκονται στον αέρα. Εξηγούμαστε: Συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν έχουν φτάσει στα ΑΕΙ της χώρας. Οι Πρυτάνεις πληροφορούνται για την κατάσταση μέσα από επιλεκτικές διαρροές και δημοσιεύματα, τα οποία ωστόσο αντί να ξεκαθαρίζουν, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Προσώρας, δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων εν μέσω πανδημίας με τα κυριότερα εκ των οποίων να είναι τα εξής: 1ον ποιος και με ποιον τρόπο θα ελέγχει αν οι φοιτητές είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι και 2ον ποιος τρόπος θα προτιμηθεί για τον τρόπο με τον οποίο θα κάθονται οι φοιτητές στα αμφιθέατρα.

 

Για το πρώτο ερώτημα, φαίνεται ότι το ρόλο του ελεγκτή θα παίξουν εκ των πραγμάτων οι καθηγητές. Αν υποθέσουμε ότι οι φοιτητές θα πρέπει να προσέρχονται στις σχολές είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με αρνητικό PCR test (ή πιστοποιητικό νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες), τότε, ελλείψει άλλου, εξειδικευμένου προσωπικού, οι καθηγητές θα πρέπει να αναλάβουν αυτήν την υποχρέωση. Ετσι όμως δημιουργείται το εξής πρακτικό πρόβλημα: Τι ακριβώς θα γίνει σε μαθήματα τα οποία παρακολουθούν στις μεγάλες και δημοφιλείς σχολές 250 και 300 φοιτητές; Πώς θα ελεγχθεί με αξιοπιστία και ακρίβεια αυτός ο κόσμος;

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Παιδείας απέφυγε να προσλάβει έξτρα διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα επωμίζονταν αυτόν τον άχαρο αλλά σημαντικό ρόλο. Από την πλευρά τους, οι καθηγητές προφανώς δεν είναι υποχρεωμένοι να μετατραπούν σε υγειονομικούς ελεγκτές, ήδη υπάρχουν πολλές αρνήσεις με το επιχείρημα «αυτή δεν είναι δουλειά μου».

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι θα ήταν πολύ κρίμα λόγω αυτού του πραγματικού κενού τα πανεπιστήμια να παραμείνουν κλειστά και να «βολευτούν» με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης για μία ακόμη ακαδημαϊκή περίοδο. Πανεπιστημιακές πηγές που μίλησαν στην Εποχή ανέφεραν ότι «πλέον ελλοχεύει αυτός ο τεράστιος κίνδυνος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τις σχολές σε παρακμή με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ανοιχτές τις σχολές, παρά τα προβλήματα, και να φέρουμε πάλι τους φοιτητές στα αμφιθέατρα. Και καλό θα είναι να μην πυροβολούμε τα πόδια μας». Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι λόγω του πιθανού χάους που μπορεί να προκύψει, δεν θα επιλεγεί, ιδίως σε σχολές της επαρχίας, η λύση της τηλεκπαίδευσης με όλα τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε τους προηγούμενους 19 μήνες (δυσλειτουργία σε εξετάσεις και εργαστήρια, απομάκρυνση φοιτητών και καθηγητών από το φυσικό τους περιβάλλον κτλ).

Όσον αφορά τη διάταξη των φοιτητών μέσα στα αμφιθέατρα, εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ακόμα και στην περίπτωση που άπαντες είναι απόλυτα πειθαρχημένοι και φορούν μάσκες, κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει διασπορά του ιού σε εσωτερικό χώρο. Είναι σαφές ότι αναζητούνται άλλοι, εναλλακτικοί τρόποι λειτουργίας οι οποίοι πάντως δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε 20 ημέρες πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς (4 ή 11 Οκτωβρίου ανάλογα με το Πανεπιστήμιο). Το υπουργείο καθυστερεί πολύ την ενημέρωση κάτι που παρατηρήθηκε και στην υπόθεση του ανοίγματος των σχολείων, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα Πανεπιστήμια οι συνεχείς συνεδριάσεις γίνονται ουσιαστικά άνευ συγκεκριμένων δεδομένων και με πολλές υποθέσεις εργασίας για τα ποια μέτρα θα ισχύσουν τελικά.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία παραπέμπεται, προς το παρόν τουλάχιστον, στις καλένδες. Ειδικά μετά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Θεοδωρικάκος αντί Χρυσοχοΐδη) μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, φαίνεται ότι βρέθηκε η βολική δικαιολογία περί ανάγκης εκπαίδευσης του προσωπικού για την καθυστέρηση της εφαρμογής του μέτρου. Εκ του αποτελέσματος, η καθυστέρηση είναι ανακουφιστική. Με την ελληνική νεολαία να πνέει μένεα εναντίον της κυβέρνησης για μια σειρά από λόγους, η παρουσία αστυνομικών/ειδικών φρουρών μέσα στα πανεπιστήμια από τον προσεχή Οκτώβριο θα δημιουργούσε μία εκρηκτική ατμόσφαιρα και θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Η εφαρμογή του μέτρου βέβαια απλά αναβλήθηκε για μερικούς μήνες, δεν ματαιώθηκε. Ωστόσο, η αναβλητικότητα δεν αποκλείεται να σημαίνει ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις για το ζήτημα. Ο χρόνος θα δείξει.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet