Θέατρο του Νέου Κόσμου

Πλούσιο και ενδιαφέρον και φέτος το πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. «Εδώ στο Νέο Κόσμο» σχολιάζει η ψυχή του θεάτρου, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, «θέλουμε να είμαστε μια συλλογικότητα. Παλιότεροι και νεότεροι, προσπαθούμε να δούμε πού πάει το θέατρο και να το εκφράσουμε, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Επικοινωνούμε μεταξύ μας και με το κοινό. Το κοινό είναι αυτό που μας στηρίζει, γιατί αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, παρ’ όλη τη μελαγχολία, παρ’ όλη την οικονομική δυσπραγία, δεν έχει βγάλει το θέατρο από τη ζωή του. Το κοινό μας δίνει δύναμη, κι εμείς του δίνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε». Ας δούμε μερικές από τις προτάσεις τους:
** Επαναλαμβάνεται η μεγάλη επιτυχία «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κώστα Σωτηρία (βλ. «Εποχή», 25.10.2014) σε εξαιρετική σκηνοθεσία του Β. Θεοδωρόπουλου με τη δωρισμένη Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο. Μέχρι τις 25.10, παραστάσεις από Τετάρτη μέχρι Σάββατο, στις 9.15μ.μ., και τις Κυριακές, στις 7μ.μ. Μετά τις 25.10, παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 6.30μ.μ., Πέμπτη, στις 9.15μ.μ. και Κυριακή στις 9.30μ.μ.
** Επανάληψη είναι και τα πολύ ενδιαφέροντα «Παράσιτα» της Βίβιεν Φράντσμαν (βλ. «Εποχή», 8.2.2015) και αυτό σε σκηνοθεσία Θεοδωρόπουλου με τις πολύ καλές ηθοποιούς Κόρα Καρβούνη και Ιωάννα Κολιοπούλου, που περιγράφει με ευαισθησία αλλά και σκληρότητα μια δύσκολη συμβιωτική δυο γυναικών αδερφών που είναι τοξικοεξαρτημένες. Με αφορμή την παράσταση, κάθε Δευτέρα ανοιχτή συζήτηση με το κοινό σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Διάβαση. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15μ.μ.
** Γνωστός στο ελληνικό κοινό από το ιδιαιτέρως αξιόλογο «Η μέθοδος του Γκρόνχολμ», ο Τζόρτνι Γκαλθεράν με «Το δάνειο» υπογράφει μια πικρή όσο και ξεκαρδιστική κωμωδία: Ο Αντόνιο ζητά να πάρει ένα δάνειο, αλλά η μόνη εγγύηση που διαθέτει είναι… ο λόγος της τιμής του. Μπροστά, λοιπόν, στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να του το χορηγήσει, απειλεί και εκβιάζει ότι θα καταφύγει στην ακαταμάχητη γοητεία του και θα σχετιστεί με τη γυναίκα του διευθυντή. Μέσα από απίστευτες ανατροπές, ο «δυνατός» θα γνωρίσει τη συντριβή, αφού κάποια πράγματα σ’ αυτή τη ζωή ούτε μετριούνται ούτε κερδίζονται με ευρώ. Σκηνοθετούν οι Β. Θεοδωρόπουλος και Παντελής Δεντάκης, τη μουσική υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς, τα σκηνικά και κοστούμια η Μαγδαληνή Αυγερινού που από πέρυσι που τη γνωρίσαμε καλύτερα μας εντυπωσιάζει θετικά. Παίζουν οι: Μιχάλης Οικονόμου και Γιάννης Σαρακατσάνης. Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 9.15, και Κυριακή, στις 7μ.μ.
Φέτος, 14η χρονιά, παρουσιάζεται «Ο κλέφτης των εφτά κάκτων» του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, από το «Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά», μια είναι κινητή μονάδα θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες. Η παράσταση παίζεται και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Κυριακή στις 12μ., με προαιρετικό εισιτήριο 5 ευρώ. Τη μουσική συνέθεσε ο Νίκος Κυπουργός. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Σβήγκος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Κατερίνα Μαούτσου.
Για τις υπόλοιπες παραστάσεις του Θ.Ν.Κ. σε προσεχές μας σημείωμα.


Για το ερωτικό ελληνικό δημοτικό τραγούδι

Μια παράσταση εν εξελίξει. Αν και δεν ξέρουμε τι ακριβώς εννοούν οι δημιουργοί της παράστασης με το «εν εξελίξει», η ιδέα μας άρεσε, γιατί μας αρέσει το δημοτικό τραγούδι και τα δημοτικά της αγάπης έχουν υπέροχη ποίηση και μουσική. Το δελτίο Τύπου επιρρωνύει τα παραπάνω: «Υπέροχα και αθάνατα κείμενα της λαϊκής μας παράδοσης για όλα αυτά που χάσαμε και που ξεχάσαμε και που περιφρονήσαμε και που λοιδορήσαμε. Που, ωστόσο, είναι οι ρίζες μας και μάς μιλάνε για κάποιες από τις πιο μεγάλες χαρές και λαχτάρες της ανθρώπινης ζωής».
Τα κείμενα ερμηνεύουν οι: Νάντια Περιστεροπούλου, Ελένη Φιλίνη και ο Μιχάλης Παναγόπουλος. Τους συνοδεύουν ζωντανά οι Στέφανος Χρήστου, κλαρίνο, και Χάρης Καψοκέφαλος, λαούτο.
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη, στις 7μ.μ., στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, τηλ. 210 5242211 -213).


«Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη

Με μότο τη φράση: «Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία», ανεβαίνει ξανά η «Ασκητική» του Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει πως «η δραματοποίηση φιλοσοφικών έργων δίνει ερεθίσματα στους θεατές να διεισδύσουν στην ίδια την ουσία του κειμένου. Μέσα από ένα φιλοσοφικό έργο εκείνο που αναζητάς είναι το φως και, μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις το βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία».
Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σκηνικά και κοστούμια επιμελήθηκε η Μάιρα Βαζαίου. Παίζουν οι: Κατερίνα Διδασκάλου, Νικήτας Τσακίρογλου, Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Mαρία Παπαφωτίου και ομάδα χορού από το «Θέατρο της Ημέρας».
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο, στις 9.15 μ.μ, και Κυριακή, στις 8.15μ.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, τηλ. 210 3636144 – 210 3625520).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet