Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ απόψε το βράδυ θα επιχειρήσει να αποτελέσει πολιτικό γεγονός. Θα επιχειρήσει να ορίσει την ατζέντα της νέας πολιτικής σεζόν και να συνδεθεί με την κοινωνία. Η συγκυρία είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολη. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος και ενόψει ενός κύματος ακρίβειας, το επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη στοχεύει στην ωραιοποίηση της εικόνας. Θα αποτιμήσει την «καλή τουριστική σοδειά», θα πατήσει πάνω στους «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», για να παρουσιάσει ένα «ισχυρό πακέτο, προσανατολισμένο στη μείωση φόρων και εισφορών». Όλα τα άλλα θα τα σβήσει από την πολύωρη ομιλία του, αλλά σίγουρα όχι από την απτή πραγματικότητα, την οποία άλλωστε βιώνει ο κόσμος και κανείς δεν μπορεί να του πει τι νιώθει. Όπως και να έχει, όλα καλά καμωμένα είναι για την κυβέρνηση, η οποία είναι τυφλωμένη πια από τους «κόλακες» και αντί να βλέπει το είδωλό της, βλέπει την εικόνα που έχουν φτιάξει τα ΜΜΕ για εκείνη.
Δυσαρέσκεια και απογοήτευση
Γι’ αυτό και η τόσο μεγάλη έκπληξη του πρωθυπουργού απέναντι στην αυθόρμητη, δημόσια δυσαρέσκεια που εισέπραξε από τον κόσμο στην Μητρόπολη Αθηνών και στον Γαλατά Χανίων κατά την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Αντί να τη δουν ως τέτοια –έκφραση θυμού και απογοήτευσης– και επομένως να εντοπίσουν τι είναι αυτό που πυροδότησε τέτοιες αντιδράσεις, την αντιμετώπισαν ως οργανωμένη από την αντιπολίτευση επίθεση και ζητούσαν την καταδίκη του πολιτικού κόσμου. Και η δυσαρέσκεια είναι πασιφανής σε κάθε δημοσκόπηση, για όποιον φυσικά θέλει να τις διαβάσει και να τις μελετήσει. Σύμφωνα με την Prorata μόλις το 14% δηλώνει ικανοποιημένο από τον ανασχηματισμό, το 67% αποδοκιμάζει την υπουργοποίηση Πλεύρη, ενώ η αντιπάθεια προς τον Κ. Μητσοτάκη έφτασε το 52%. Η κυβέρνηση επιμένει –σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα, είναι αλήθεια- στην επικοινωνιακή πολιτική. Αυτό φάνηκε και από την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη, ενός εξειδικευμένου τεχνοκράτη που μας έρχεται από το εξωτερικό, μία επιλογή με ιλουστρασιόν περιτύλιγμα, για να σβήσει το φιάσκο Αποστολάκη, που άφησε εκτεθειμένη την κυβέρνηση. Όπως επισήμανε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Δανάη Κολτσίδα σε ανάρτησή της στο facebook «η ιδέα περί του “κατάλληλου ανθρώπου για τη δουλειά” δεν είναι διόλου αθώα. Χωρίς κανείς να φτάσει να ισχυριστεί ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να είναι άνθρωποι ικανοί, με γνώσεις, με εμπειρίες, η λογική του τεχνοκράτη ή του καλύτερου διαχειριστή αποκρύπτει ότι πρώτα και πάντα ο ρόλος του υπουργού είναι πολιτικός(…)»
Τέσσερα ανοιχτά μέτωπα
Πολιτική είναι η διαχείριση της όποιας κρίσης και του όποιου προβλήματος ανακύπτει. Και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερα ανοιχτά μέτωπα. Το πρώτο είναι το άνοιγμα των σχολείων (σελ. 10-11). Χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο, με ένα «δόγμα ενάντια στα λοκντάουν», ανοίγουν τα σχολεία με την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως να δηλώνει πως για να κλείσει το τμήμα θα πρέπει στην τάξη να δηλωθούν ως κρούσματα το 50% συν ένα των μαθητών. Είναι ακατανόητο γιατί είναι πολιτική επιλογή να κολλήσει η μαθητική κοινότητα, όταν μάλιστα δεν έχει πρόσβαση στο εμβόλιο (η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τα 12 και άνω) και όταν όλοι οι παιδίατροι προειδοποιούν για χιλιάδες νοσηλείες παιδιών, ακόμα και θανάτους. Το δεύτερο είναι το τέταρτο πανδημικό κύμα. Με την κυβέρνηση να επιμένει να μην παίρνει κανένα μέτρο προστασίας σε χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και παράλληλα να μην κάνει καμία καμπάνια για τον εμβολιασμό, στις 13 Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται τα μέτρα απομόνωσης όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει, ενώ το ΕΣΥ δέχεται τρομακτικές πιέσεις από την αύξηση των κρουσμάτων και την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών. Το τρίτο είναι η ακρίβεια (σελ. 16-17). Θα προσπαθήσει στη ΔΕΘ να δείξει ότι το αντιμετωπίζει, όμως όσα και να πει ή να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, το εισόδημα του νοικοκυριού πιέζεται συνεχώς και είναι ενάντια στην ιδεολογία της κυβέρνησης που προτάσσει την αυτορρύθμιση της αγοράς, να πάρει οριζόντια μέτρα προς όφελος του λαού. Ας μην ξεχνάμε δε ότι η περίοδος χάριτος για τα χρέη τελειώνει στο τέλος του έτους. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 19 δισ. θα αναζητηθούν να ξεχρεωθούν από τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις την 1η Γενάρη. Το τέταρτο είναι οι πλημμύρες. Είναι επιστημονικά βέβαιο πως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές θα ακολουθήσουν πλημμύρες και είναι πολύ ηχηρές οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τα έργα που πρέπει να προλάβουν την καταστροφή. Η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, παρουσίασε δέκα πυλώνες για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Αυτά που προβλέπονται για φέτος είναι οι αποζημιώσεις των πληγέντων και ο καθαρισμός των ρεμάτων. Κανένα έργο. Ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι «δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο που να εγγυάται τη μη επανάληψη αυτής της τραγωδίας», προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος και στην περίπτωση της βόρειας Εύβοιας να μην προχωρήσουν τα έργα ή να υλοποιηθούν με μεγάλη καθυστέρηση είναι υπαρκτός». Εν τω μεταξύ, στις 17 Σεπτέμβρη οργανώνεται κινητοποίηση στην Χαλκίδα στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την άμεση προώθηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Όπως σημειώνει το Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων (Στροφυλιά) «για τα αντιπλημμυρικά ακούσαμε μόνο αοριστίες και ευχές, ενώ εμείς φτιάχνουμε οχυρά γύρω από τα σπίτια μας για να σωθούμε».
Μετά τη ΔΕΘ τι;
Από την ΔΕΘ ξεκινά η πολιτική σεζόν που ήδη φαίνεται πως θα είναι ταραχώδης. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ανακύπτουν. Αντίθετα, θα συνεχίσει να επιτίθεται σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Ήδη φάνηκε από το νέο ασφαλιστικό που πέρασε, χτυπώντας από τη ρίζα της τη διαγενειακή αλληλεγγύη. Όμως, ο φετινός χειμώνας δεν προμηνύεται να είναι όπως πέρυσι. Με ανοιχτή την κοινωνία, παρόντα τα προβλήματα και στον ορίζοντα τα αδιέξοδα, η κυβέρνηση ΝΔ θα έχει πρόβλημα και η κοινωνία θα διψάει για ένα εναλλακτικό, πρόγραμμα που θα αλλάζει την ποιότητα ζωής, θα προστατεύει το περιβάλλον, θα γεννά την ελπίδα.