Με καλύτερη προετοιμασία από άλλες φορές προετοιμάζονται οι εργατικές – συνδικαλιστικές οργανώσεις να υποδεχθούν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Με τις αναγκαίες προφυλάξεις λόγω πανδημίας οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Μακεδονίας αναμένεται να δώσουν το αγωνιστικό παρόν τους. Οι προετοιμασίες των συνδικάτων αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς ήταν έντονες τις τελευταίες μέρες.

Τα συνδικάτα προβλέπουν ότι αιχμή του Κ. Μητσοτάκη θα είναι η οικονομία και θα επιχειρήσει με υπεραισιόδοξες προβλέψεις και κάποια ανακουφιστικά μέτρα, ιδίως για την ακρίβεια, να ξεπεράσει το πρόβλημα όπως το αισθάνεται η κοινωνία ιδίως οι μισθωτοί και το γνωρίζουν πολύ καλά. Γι’ αυτό, ακριβώς, επικεντρώνουν σ’ αυτό, όπου έχουν και τα ασύγκριτα ισχυρότερα επιχειρήματα. Το ύψος των μισθών, ιδιαίτερα του κατώτατου, θα είναι αιχμή, ιδίως που η ακρίβεια αφήνεται ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση να τη “ρυθμίζει” η αγορά. Οι άμεσες παρεμβάσεις ελέγχου της αισχροκέρδειας και τα μέτρα συγκράτησης του κόστους παραγωγής θα είναι αιχμές. O πρωθυπουργός όταν θα προβάλλει τις “επιτυχίες” της κυβέρνησής του και το περίφημο 16,2% του δεύτερου τριμήνου θα πάρει απάντηση ότι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων καλά κρατεί ενώ οι μισθοί τη δεκαετία 2009 – 2019 μειώθηκαν κατά 24,4% (στοιχεία ΚΕΠΕ)! Ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει ή και οι μειώσεις εισφορών αφορούν κυρίως τους πλούσιους.

Για την πορεία της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα ζοφερή εικόνα παρουσίασαν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής. Σε Δράμα ξεπερνά το 30%, Θεσσαλονίκη αναμένεται το φθινόπωρο να ξεπεράσει το 40%, Καστοριά, Πέλλα 50%, Κιλκίς 45%, Σέρρες 38%. Ειδικά η ανεργία των νέων στη Ξάνθη ξεπερνά το 45% και στη Φλώρινα, λόγω απολιγνιτοποίησης 70%.

Δραματική, όμως, είναι η κατάσταση και του κόσμου των ΜμΕ. Στη σύσκεψη κατά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του Αλέξη Τσίπρα η ακρίβεια και η έλλειψη ρευστότητας αποτέλεσε κύριο θέμα. Όπως τόνισαν οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ και ΣΕΘ το κύμα ακρίβειας έχει ήδη φέρει μείωση της κατανάλωσης. Πρόσφατα, έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ συμπέρανε ότι το 40% των ΜμΕ είναι κοντά στο κλείσιμο, έχουν ρευστό για ένα μήνα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και παρενέβη και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά τα συνδικάτα κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις όπου θα εκφράσουν δυναμικά τα αιτήματά τους χωριστά. Το ΠΑΜΕ όπως πάντα, ανεπίδεκτο συναίσθησης των υποχρεώσεών του υπέρ των μισθωτών θα διαδηλώσει με τα συνδικάτα της επιρροής του. Από την άλλη μεριά η ΓΣΕΕ για μια ακόμη φορά, ακολουθούμενη από το τοπικό Εργατικό Κέντρο, δεν καλεί σε κινητοποιήσεις με την ασθενέστατη δικαιολογία της πανδημίας.

Θα αποδειχθεί ότι η οξύτητα των προβλημάτων θα κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους και αυτό θα καλύψει, έως ένα βαθμό, το πρόβλημα; Εξάλλου, υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να διαμαρτυρηθούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής με την ευκαιρία της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην πόλη τους. Πώς να καταπιούν τη φιέστα;

 

ΥΓ. Ανεξέλεγκτη σε ιδέες για αντιλαϊκά μέτρα η κυβέρνηση σκοπεύει να “διευκολύνει” την εργοδοσία με φθηνά παιδικά χέρια, καθώς προβλέπει εργασία των νέων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φροντίδας!

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet