«Αντίο ηλίθιοι» (Adieu les cons) του Αλμπέρ Ντιποντέλ: Η Εφιρά είναι μια 43χρονη κομμώτρια, η οποία αποφάσισε να βρει τα ίχνη του γιου της, τον οποίο είχε δώσει για υιοθεσία μετά από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία της. Στην αναζήτησή της θα βρει δύο αναπάντεχους συνοδοιπόρους. Είναι δύο δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται στην υπηρεσία όπου η Εφιρά είχε απευθυνθεί για να την βοηθήσουν. Ο πρώτος είναι ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος, αλλά σε κατάσταση νευρικής κρίσης επειδή δεν πήρε την πολυπόθητη προαγωγή, και ο δεύτερος είναι ένας τυφλός υπάλληλος του αρχείου, ο οποίος προσελήφθη για να καλυφθεί η ποσόστωση για άτομα με αναπηρίες, όπως ορίζει ο νόμος. Στη συνέχεια θα γίνει το έλα να δεις με καταστάσεις σουρεαλιστικές και ένα αναρχίζον μαύρο χιούμορ που ασκεί κριτική στην κρατική γραφειοκρατία, τον καταναλωτισμό και την αποξένωση της σύγχρονης γαλλικής κοινωνίας.

Η κριτική επιτροπή των φετινών βραβείων Σεζάρ τίμησε τη δουλειά του Ντιποντέλ και των συνεργατών του, με επτά βραβεία – ανάμεσά τους τα Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Σκηνοθεσίας (για τον Ντιποντέλ) και Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου (για τον Νικολά Μαριέ).

Η ταινία σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων στη Γαλλία, εν καιρώ πανδημίας και ήταν η πιο αγαπημένη ταινία των Γάλλων για πολλούς μήνες.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet