Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
«Τα παιδιά της κρίσης» είναι πλέον ενήλικες. Η εμπειρία τους χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, ενώ «διψάνε» για ευκαιρίες σε μια χώρα για την οποία δεν αποτελούν προτεραιότητα. Η «Εποχή» μιλά με τρεις νέους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την Ελλάδα που ονειρεύονται και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Το μέλλον είναι αβέβαιο για την αγορά εργασίας. Πριν από λίγο διάβασα ότι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι 38%, ενώ στην ΕΕ είναι 18%», λέει στην «Εποχή» ο Βαγγέλης, 23 ετών, μεταπτυχιακός φοιτητής. Το αντικείμενο των σπουδών του είναι περιζήτητο κι αυτό τον γεμίζει αισιοδοξία για το δικό του μέλλον, αναγνωρίζει όμως ότι «άλλα επαγγέλματα είναι τελείως κορεσμένα». Για τον λόγο αυτό αισθάνεται λιγότερο αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας.
Είναι πράγματι, τεράστιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι για να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Αλλά και αυτοί που τελικά τα καταφέρνουν, έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, λόγω των χαμηλών μισθών. «Για να τα βγάλεις πέρα αναγκάζεσαι να στερηθείς. Επίσης, συναντάμε πολύ συχνά το φαινόμενο η εργαζόμενη νεολαία να αναγκάζεται να κάνει έξτρα δουλειές», σχολιάζει η Ιωάννα, 27 ετών, εργαζόμενη.
Η αβεβαιότητα, πέρα από τις δυσκολίες που δημιουργεί στο παρόν, επηρεάζει και την προσωπική εξέλιξη. Διότι σε ένα περιβάλλον με αυξημένη αβεβαιότητα, τα ρίσκα είναι αποτρεπτικά. «Δεν ξέρει κανείς, αν μπορεί να κάνει μια κίνηση, είτε αυτή είναι να κάνει οικογένεια, είτε να πάρει σπίτι ή αυτοκίνητο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης, 27 ετών και υποψήφιος διδάκτορας. «Κι εγώ που κάνω το διδακτορικό μου, δεν ξέρω, αν θα ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα», προσθέτει εστιάζοντας στην αβεβαιότητα που αισθάνεται ο ίδιος.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι νέοι δεν χάνουν την αισιοδοξία τους και ονειρεύονται μια άλλη Ελλάδα, καλύτερη, που θα τους προσφέρει ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. «Θα ήθελα να δω την Ελλάδα σίγουρα με αυξημένες απολαβές και με μια σωστή αντιστοιχία ως προς το κόστος ζωής. Θα ήθελα να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους νέους. Γιατί νιώθω ότι δεν τους δίνονται τόσες ευκαιρίες, ενώ διαθέτουν περισσότερα προσόντα από τις γενιές των γονιών τους», λέει η Ιωάννα και σημειώνει ότι θα ήθελε, επίσης, να αλλάξουν οι νοοτροπίες γύρω από τα θέματα που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις γυναίκες.
Περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά ζητά και ο Γιάννης, αναφέροντας ότι θα ήθελε να δει μια Ελλάδα «που θα αξιοποιεί καλύτερα τα παιδιά της. Όχι, απλώς με επιδοματάκια, αλλά να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες τους, να επενδύει πάνω τους, εφόσον έχουν επενδύσει και αυτά σε αυτή».
Από τη μεριά του Βαγγέλης σημειώνει ότι θα ήθελε η Ελλάδα να είναι «πιο προηγμένη σε θέματα της εκπαίδευσης, να αναβαθμίσει τα πανεπιστήμια, το πρόγραμμα σπουδών και να υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό και σε πανεπιστήμια και σε σχολεία». Και συμπληρώνει: «στον τομέα της υγείας θα ήθελα, επίσης, να υπάρχει περισσότερο και καλύτερα καταρτισμένο προσωπικό».
Στην πρώτη γραμμή της ΔΕΘ για πρώτη φορά κάθισαν νέοι. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε αυτή την ηλιακή ομάδα, καλώντας τη σε ένα νέο «διαγενεακό συμβόλαιο». Τι πιστεύουν, όμως, οι νέοι για την προσπάθεια του πρωθυπουργού τους προσεγγίσει;
«Έχει καταλάβει ότι είναι πιο απεχθής στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και κάνει κάποιες κινήσεις μπας και κερδίσει κάτι», σχολιάζει ο Βαγγέλης και προσθέτει ότι η επιδότηση του πρώτου ενσήμου από το κράτος είναι «το μόνο που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο». Για τον ίδιο, θα ήταν πιο αποτελεσματικό το να κηρυχθούν προγράμματα έμμισθης πρακτικής άσκησης, τα οποία θα δεσμεύουν τον εργοδότη να προσλάβει τους ασκούμενους, όπως αυτό στο οποίο συμμετέχει.
Ψηφοθηρικά κίνητρα αποδίδει στον πρωθυπουργό και η Ιωάννα, σημειώνοντας ότι «αυτό με τα χρήματα είναι σαν να δωροδοκείται η νεολαία για να ευχαριστηθεί και να ανταποδώσει το φιλοδώρημα και στην κάλπη». Κατά τη γνώμη της, μια κυβέρνηση για να κάνει καλύτερη τη ζωή των νέων θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να καταργήσει τη βάση εισαγωγής και να διευρύνει τα κριτήρια για το επίδομα στέγασης.