Βαριά και γενικευμένη γεωγραφικά ήττα υπέστη ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός «Μέτωπο Όλων» (31,8% και μείωση πάνω από 40%)1, σε αντίθεση με την αναπάντεχη μεγάλη νίκη της δεξιάς (41,5,%, άνοδος +20%). Τρίτο κόμμα η Αριστερή Ενότητα (τροτσκιστικό) με 7,6% και άνοδο +123%, και τέταρτο το κόμμα «Εμπρός προς την Ελευθερία» (κράμα Τραμπ κα Μπολσονάρο) με 7,4%. Η συμμετοχή ήταν 64,3%.

 

Απρόσμενες,  εξελίξεις

 

Ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη 127 βουλευτών-ίνων (50% της Βουλής) και 24 γερουσιαστών/ριών (1/3 της Γερουσίας) που θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου, την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν για πρώτη φορά προκριματικές εκλογές2. Η κυρίαρχη εκλογική εκτίμηση (και των κομμάτων) ήταν ότι ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ των δύο κυρίαρχων συνασπισμών (δεξιά – κεντροαριστερά ή περονιστές πολλών ..αποχρώσεων) θα διαφοροποιηθεί μεν υπέρ της δεξιάς, αλλά θα νικήσει με μικρή έστω διαφορά ο κυβερνητικός συνασπισμός «Μέτωπο Όλων» και ότι η συμμετοχή, παρά την υποχρεωτικότητα της ψήφου, θα είναι χαμηλή.

 Η πραγματικότητα, τα εκλογικά αποτελέσματα με άλλα λόγια, ανέτρεψε όλες τις εκτιμήσεις – προβλέψεις και  επέφερε βαθιά ανατροπή που έχει ήδη δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας. Πολλά τα ερωτηματικά που διατυπώνονται σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τις επιπτώσεις που θα έχει στην ήδη βεβαρημένη οικονομία και κοινωνία η επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων το Νοέμβρη. Το πιθανό πλέον σενάριο είναι να χάσει ο κυβερνητικός συνασπισμός «Μέτωπο Όλων» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ το γεγονός ότι η θητεία του περονιστή Προέδρου λήγει το 2023 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

 

Κάτι δεν κάναμε καλά

 

«Κάτι δεν κάναμε καλά… για να μη μας ακολουθεί ο κόσμος. Ακούμε προσεκτικά την ετυμηγορία του… Σ’ αυτό το μήνυμα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διεκδικήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν και διαμαρτυρίες για λάθη που έγιναν…» είπε ο Α. Φερνάντες στην πρώτη μετά την ήττα δήλωσή του που ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα  και δεσμεύτηκε να κάνει αλλαγές στο κόμμα, την κυβέρνηση  και σε πολιτικές.

Όμως, οι συνεχείς ενδοκυβερνητικές διενέξεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας πριν τις εκλογές είχαν ξεθωριάσει την εικόνα ενός συνασπισμού κομμάτων (Μέτωπο Όλων) και μιας κυβέρνησης με συναντίληψη στις πολιτικές και τη δράση της. Άλλωστε, αυτό ήταν ένα στοιχείο κριτικής της δεξιάς στις εκλογές. Οι διαφωνίες, μεταξύ Κ. Κίρσνερ και Α. Φερνάντες κορυφώθηκαν την Τετάρτη όταν πέντε κιρσνερικοί υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο, εκβιάζοντας ουσιαστικά για ανασχηματισμό (άποψη Κίσνερ) και όχι το Νοέμβρη (Φερνάντες). Δηλώσεις  υπουργών που ακολούθησαν κατέδειξαν τη σοβαρότητα της κρίσης. Η διάψευσή της  και οι φωτο των πρωταγωνιστών της δεν πείθουν πια. Ό, τι χειρότερο για κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

 

Οικονομική και κοινωνική ασφυξία

 

Η οικονομία βρίσκεται για πάνω από τρία χρόνια σε ύφεση. Η προβλεπόμενη 7-8% μεγέθυνση του ΑΕΠ για το 2021 και μόλις 4% για το 2022,3 με δεδομένο ότι και το 2022 θα είναι έτος πανδημίας, δεν επιτρέπουν ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός καλπάζει: οι αυξήσεις τιμών το 2021 προβλέπεται να διαμορφωθούν στο δυσβάσταχτο 45% και το 2022 στο 33% μειώνοντας ή εξανεμίζοντας για δύο χρονιές ακόμα την αγοραστική δύναμη μισθών, συντάξεων και άλλων χαμηλών εισοδημάτων, κατάσταση που είναι σχεδόν συνεχής από το 2016. Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνεται ενώ πληθαίνει ο αριθμός των καταστημάτων που κατεβάζουν τα ρολά.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα που στόχος του σημερινού υπουργού είναι η ισοσκέλισή του, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 4% το 2021 και η μείωσή σε 3,3%. το 2022. Για το καίριο αυτό  ζήτημα που συνδέεται και με τις εσωτερικές... αναταράξεις  στην κυβέρνηση, θα επανέλθουμε μετά την κατάθεσή του στη Βουλή.

Το δάνειο από το ΔΝΤ, «κληρονομιά», μεταξύ άλλων,  του πρώην νεοφιλελεύθερου προέδρου Μ. Μάκρι, απορροφά 19 δισ. δολάρια το χρόνο, περιορίζοντας οικονομικο-κοινωνικές πολιτικές. Ο πρόεδρος Α. Φερνάντες ανακοίνωσε ότι το επόμενο δίμηνο θα φέρει στη Βουλή νέα συμφωνία με το ΔΝΤ για αναστολή πληρωμών ώστε αυτά τα χρήματα να διοχετευθούν για την αναθέρμανση της οικονομίας και ανακούφισης της κοινωνίας.

 

Η πανδημία βαθαίνει την κρίση

 

Η διαχείριση της πανδημίας είχε και στην Αργεντινή, τα ταξικά χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε σε όλα τα στάδια της νόσου. Οι επιδοματικές δε πολιτικές στήριξης που επιλέγηκαν ήταν ανεπαρκείς  και ορισμένες φορές, όπως έχει καταγγελθεί, με πελατειακά κριτήρια. Η «συμβολή» της πανδημίας στη διεύρυνση των ανισοτήτων και συνολικά στην ευάλωτη αργεντίνικη οικονομία και κοινωνία είναι σημαντική.

Σχετικά με την εξέλιξη της νόσου και τον εμβολιασμό οι «επιδόσεις» ήταν πολύ κακές: 5.226.831 κρούσματα, 113.640 θάνατοι, χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμού. Όμως,  η  κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και η Αργεντινή δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και των θανάτων, ενώ οι ΜΕΘ δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα  και το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά ικανοποιητικά.

Είναι ακόμα νωρίς για συστηματική και σε βάθος ανάλυση των αποτελεσμάτων. Η συζήτηση τώρα ξεκινά και μας ενδιαφέρει γιατί αφορά και εμάς.

 

Σημειώσεις

1. Το «Μέτωπο Όλων «έχασε στις 18 από τις 24 περιφέρειες. Καίριο πλήγμα η ήττα στην Περιφέρεια της πρωτεύουσας, το 40% του εθνικού εκλογικού σώματος.

2. Προκριματικές εκλογές (PASO): εκλέγονται οι υποψήφιοι του κάθε κόμματος στις επερχόμενες οριστικές εκλογές, ενώ αποκλείονται τα κόμματα  που λαμβάνουν κάτω από 1,5% των ψήφων. Διεξάγονται όπως οι οριστικές: εθνικό επίπεδο, υποχρεωτικές

3. Ο προϋπολογισμός 2022 παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη, αλλά δεν έχει κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή.

Γεωργία Ντούσια Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet