Ο BRICS αποτελεί οικονομικό και πολιτικό οργανισμό και η ονομασία του προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των κορυφαίων αναδυόμενων χωρών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν. Οι δύο οργανισμοί, BRICS και ΟΣΣ, αποτελούν τεμνόμενους κύκλους διεθνούς ολοκλήρωσης, αφού η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία συμμετέχουν και στους δύο.
Επέτειος δεκαπέντε χρόνων για τον BRICS
Οι χώρες του BRICS καταλαμβάνουν έκταση ίση με το 30% της γήινης επιφάνειας. Ο πληθυσμός τους είναι το 50% του παγκόσμιου, το ΑΕΠ τους είναι ίσο με το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ελέγχουν το 15% του διεθνούς εμπορίου. Αρχικά τέθηκε ως στόχος η μείωση της εξάρτησης των πέντε χωρών από την ηγεμονία των ΗΠΑ και του δολαρίου. Από τον BRICS αποφασίστηκε η δημιουργία ταμείου συναλλαγματικών αποθεμάτων μεταξύ των πέντε χωρών, κάτι αντίστοιχο με το ΔΝΤ και την Τράπεζας Ανάπτυξης, κάτι αντίστοιχο με την Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης αποφασίστηκε το 2019 δημιουργία διεθνούς συστήματος πληρωμών, κάτι αντίστοιχο με το SWIFT.
Η τριακοστή σύνοδος των ηγετών των χωρών του BRICS έγινε με τηλεδιάσκεψη στις 9 Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία της Ινδίας. Στο κοινό ανακοινωθέν κάλεσαν όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να αποφύγουν τη βία και τόνισαν ότι κύριος στόχος τους είναι ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία και το εμπόριο ναρκωτικών, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων. Υποστηρίχτηκε η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και η επίλυση των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα. Επίσης, τονίστηκε ότι χρειάζονται κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη διερεύνηση των αιτιών που την προκάλεσαν.
Η Κίνα και η Ρωσία υποστήριξαν ανεπιφύλακτα την επιδίωξη της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για αναβάθμιση του ρόλου τους στα όργανα διοίκησης του ΟΗΕ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες.
Έντονες αντιθέσεις για το Αφγανιστάν
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) συμπληρώνει 20 χρόνια και η σύνοδος του έγινε 16-17 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν Ντουσανμπέ. Υπάρχουν τρεις χώρες-παρατηρητές: η Λευκορωσία, η Μογγολία και το Αφγανιστάν. Ο ΟΣΣ έχει έξι συμμάχους στο διάλογο: το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, την Καμπότζη, το Νεπάλ, την Τουρκία και τη Σρι-Λάνκα. Επίσης δώδεκα χώρες επιθυμούν να γίνουν παρατηρητές ή μέλη του ΟΣΣ: η Σαουδική Αραβία η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ουκρανία, το Ιράκ, το Βιετνάμ, το Μπαχρέιν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Συρία, το Μπανγκλαντές και οι Μαλδίβες. Στη σύνοδο τέθηκαν θέματα ασφάλειας της περιοχής της Κεντρικής Ασίας και αντιμετώπισης των ακραίων ομάδων και του εμπορίου ναρκωτικών. Το Αφγανιστάν δεν συμμετείχε, επειδή γειτονικές χώρες έχουν διαφορετική άποψη για τη νέα κατάσταση, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Το Τατζικιστάν είναι εναντίον της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ενώ το Ουζμπεκιστάν χαιρέτησε τη δημιουργία νέου υπουργικού συμβουλίου στην Καμπούλ. Οι αντιθέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΣΣ, για το συγκεκριμένο θέμα, έγιναν εντονότερες μετά την ορκωμοσία της προσωρινής κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν στις 11 Σεπτεμβρίου.
Προσχώρηση στον ΟΣΣ του Ιράν
Στην τελευταία σύνοδο του ΟΣΣ έγινε έναρξη της συμμετοχής του Ιράν στον Οργανισμό. Η πλήρης ένταξή του είναι θέμα χρόνου. Το Ιράν έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης πάνω από 10 χρόνια. Η Τεχεράνη απέκτησε το στάτους του παρατηρητή το 2005. Το 2008 έκανε αίτηση να γίνει πλήρες μέλος. Όμως, μέχρι το 2015 δεν μπορούσαν να το δεχτούν, λόγω των διεθνών κυρώσεων εναντίον του. Το 2015 έγινε άρση των κυρώσεων, μετά τους περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Ούτε και τότε όμως έγινε μέλος και την είσοδό του καταψήφισε το Τατζικιστάν, που κατηγόρησε το Ιράν ότι ενισχύει το Κόμμα ισλαμικής αναγέννησης του Τατζικιστάν που είναι απαγορευμένο και κατηγορείται για τρομοκρατικές επιθέσεις. Από τότε μέχρι τώρα έγιναν αρκετά βήματα για να αρθούν οι επιφυλάξεις.
Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης στις περιοχές του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού συνεχίζονται, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, λόγω του κορονοϊού. Υπάρχουν πολλά προβλήματα μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον BRICS και τον ΟΣΣ, όπως μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας ή μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Όμως επιδιώκεται η ενίσχυση των κεντρομόλων δυνάμεων, με στόχο οι περιοχές αυτές να αποτελέσουν το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης.