Βρισκόμαστε μία βδομάδα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ετοιμάζονται κιόλας διορθωτικές κινήσεις. Τελικά τα μέτρα ύψους 3,5 δισ. αποδείχθηκαν 404 εκατ. ευρώ και η εικόνα που προσπάθησαν να χτίσουν ενός πρωθυπουργού που «επιμένει στη λεπτομέρεια» και «αισθάνεται τόσο άνετα να διατρέχει τα ψιλά γράμματα των φακέλων» (Μ. Τσιντσίνης, «Καθημερινή») κατέρρευσε. Όσο και αν ο «φίλος συνεπιβάτης» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, αμερικανός επικοινωνιολόγος Σταν Γκρίνμπεργκ ακολουθεί σε κάθε βήμα τον Κ. Μητσοτάκη και του εμφανίζει έναν καουμπόι για να τον αποκαλέσει «ήρωα», του πασάρει ατάκες για «γαλοπούλες τα Χριστούγεννα», σε μία χώρα που τρώει αρνιά και κατσίκια, και τον προμοτάρει σε τοπικά ραδιόφωνα σαν άλλον Ομπάμα, η επικοινωνιακή υπεροχή μάλλον αποδεικνύεται κάλπικη.

Όπως είπε και ο Γ. Μαυρής στη Lifo «ας κρατήσουμε μικρό καλάθι και ας δούμε πιο κριτικά τον ορυμαγδό των διαφόρων δημοσκοπήσεων. Τα διαχρονικά στοιχεία της Public Issue δείχνουν πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Υπάρχουν πάρα πολλά ιστορικά παραδείγματα που αυτού του τύπου η αλαζονεία και η αποσύνδεση με την πραγματικότητα πληρώνεται με εκλογική ήττα». Συνεχόμενη φθορά έδειξε και η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star. Το 58,2% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τη θητεία της ΝΔ, το 58,4% θεωρεί μη αποτελεσματικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και μάλιστα το 64% αποδοκιμάζει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οπότε φτου και από την αρχή από το Μαξίμου, να σβήνουν και να γράφουν μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή αποτυχίας από αυτή. Εξετάζεται ακόμα και η παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια και ευάλωτα νοικοκυριά, όπως και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ακόμα και τον κατώτατο μισθό θυμήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Για να μην δυσαρεστούνται οι υποστηρικτές

 

Πολύ αμφίβολο είναι αν και αυτός ο δεύτερος γύρος μέτρων θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το έχουμε γράψει πολλές φορές, τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι πολλά και συνεχώς αυξάνονται. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση εξόργισε τις φιλοζωικές οργανώσεις με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που υπερψήφισε μόνο η ΝΔ. Ο νόμος αυτός επιτρέπει να στοιβάζονται σε κυνοκομεία απεριόριστος αριθμός ζώων, άρει την απαγόρευση πώλησης ζώων στα  pet shop και ευνοεί με κάθε τρόπο τους εκτροφείς, καταργεί τον συνήγορο για τα ζώα και διασφαλίζει ότι τα μεγάλα πρόστιμα θα μένουν στα χαρτιά. Την ίδια στιγμή, προτείνει νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που «δίνει τη χαριστική βολή στη μακροχρόνια κακοποίηση των ακτών της χώρας», αφού η «παραλία και η θάλασσα παύουν να είναι οικοσυστήματα και κοινόχρηστα δημόσια αγαθά». Όπως σημειώνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης «τα κρίσιμα άρθρα 3, 4 και 5 του νομοσχεδίου δεν επιδέχονται παρατηρήσεις ούτε βελτίωση. Μόνο απόσυρση και συγγνώμη». Τέλος, από το «μαγείρεμα» του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού» προέκυψε η «σε μεγάλο βαθμό ικανοποίηση των αιτημάτων των δήμων και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής» («Καθημερινή») και επομένως επιτρέπεται στα εκπαιδευτήρια της περιοχής να επεκταθούν έως 10%, δίνεται η δυνατότητα καταπάτησης στην Α ζώνη απόλυτης προστασίας, επεκτείνονται κατά 15% τα νεκροταφεία. Στα μεγάλα συμφέροντα, για αυτή τη βδομάδα, τα ζώα συντροφιάς, οι παραλίες και ο Υμηττός. Τα πάντα για να μην δυσαρεστούνται οι υποστηρικτές της ΝΔ.

 

Σε προεκλογική τροχιά

 

Το δεύτερο τέχνασμα από πλευράς της κυβέρνησης για να μην φανεί η φθορά και να επιχειρηθεί να αποτραπεί ο κατήφορος είναι το προεκλογικό κλίμα. Η κυβέρνηση εισήγαγε τη χώρα σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, για να μετατοπιστεί η συζήτηση στο τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση και πώς αυτή θα προκύψει. Επιχειρεί να ανανεώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, με το δίλημμα «ΝΔ ή χάος». Το είπαν καθαρά και στη ΔΕΘ: «Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας. Η άλλη λύση είναι να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη. Δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά τα όσα έγιναν το 2015».

 

Ανησυχητική ενίσχυση της ακροδεξιάς

 

Με την πόλωση που επιχειρείται ο στόχος είναι διπλός. Να μην επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει αλλά και να μην υπάρξουν διαρροές από τα δεξιά της ΝΔ. Όπως τόνισε ο Δ. Μαύρος, πρόεδρος της MRB, «εντοπίζονται αυξητικές τάσεις για την Ελληνική Λύση. Γενικά εμφανίζει μία ενίσχυση η άκρα δεξιά. Δεν θέλαμε να το δείξουμε εμφανώς με ποσοστά, για να δούμε αν είναι τυχαίο εύρημα ή μία τάση. Πάντως αυτές τις μέρες είναι η επέτειος δολοφονίας του Παύλου Φύσσα». Το ίδια εντοπίζει και ο Γ. Μαυρής «Είναι πολύ διαφορετική η εικόνα της ιδεολογικής συγγένειας με τη ΝΔ  σήμερα από ότι ήταν το 2019. Που σημαίνει ότι ένας κόσμος, ανεξαρτήτως αν ψηφίζει ΝΔ ή όχι ή αν θα την ψηφίσει τελικά, αισθάνεται ότι απομακρύνεται. Αυτό το στοιχείο σχετίζεται με την προσπάθεια μετατόπισης προς το «Κέντρο». Αποστασιοποιείται το δεξιό κομμάτι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το εμβόλιο, τα ελληνοτουρκικά, τη συμφωνία των Πρεσπών, που είναι ένα αγκάθι για την κυβέρνηση για το πώς θα συνεχίσει η υλοποίησή της. Υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Υπάρχει κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ. Δέστε πόσοι παράγοντες επανεμφανίστηκαν, από τον κ. Τράγκα, τη συγχώνευση Τζήμερου-Φαήλου Κρανιδιώτη, την επανάκαμψη του κ. Καρατζαφέρη, την ανάταση του κ. Κασιδιάρη. Υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα».

Αυτά είναι τα στοιχεία που βλέπει και η ΝΔ και για αυτό δεν έκανε τίποτα με τον Κ. Μπογδάνο παρά μόνο του έδειξε «κίτρινη κάρτα» και τον παρηγόρησε που «στεναχωρήθηκε». Για αυτό και δεν έκανε πολιτικό ζήτημα το γεγονός ότι η κ. Ασημακοπούλου απείχε και ο κ. Κεφαλογιάννης δεν παρέστη στην υπερψήφιση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

 

Στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Σήμερα, Σάββατο, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στη ΔΕΘ. Στόχος είναι να αποδομηθούν τα μέτρα της ΝΔ, αλλά πρέπει να είναι και πώς θα φτιαχτεί ένα μέτωπο απέναντι στην άκρα δεξιά που ενδυναμώνεται, πώς θα υποχρεωθεί η ΝΔ –ναι αυτή που έχει επιλέξει τρεις αντισημίτες στην κυβέρνησή της- να πάρει ξεκάθαρη θέση με το λεγόμενο «συνταγματικό τόξο», με τη δημοκρατία θα προσθέταμε. Και επιπλέον πώς θα πάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρη θέση με ποιους είναι. Με τα μεγάλα συμφέροντα ή με την κοινωνία, τη νεολαία,  τις λαϊκές τάξεις, τους ανθρώπους που πλήττονται από την τριπλή κρίση (οικονομική, υγειονομική, κλιματική). Πώς θα αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μείζονα ζητήματα της περιόδου. Χρειάζεται επομένως όχι μόνο αντιπολίτευση στη ΝΔ, αλλά πρωτίστως ένα εναλλακτικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Όπως είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο Κόκκινο «Είμαστε σε κρίσιμη χρονιά. Το 2022 θα πάμε για εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκεντρώσει το πολιτικό μήνυμα σε 4-5 πράγματα, σημαντικά για τις ζωές των ανθρώπων, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε, μαζί με άλλα κόμματα, διαφορετικές προτεραιότητες στην φορολογία και στις δαπάνες, ενισχύοντας το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή.»

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet