«Επέστρεφε στην ποίηση»

 

Μουσική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

 

Στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης «Επέστρεφε στην ποίηση», που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη και Δημήτρης Καταλειφός προσφέρουν στο κοινό ένα απάνθισμα αυτούσιου ελληνικού ποιητικού λόγου, όπως αυτός μελοποιήθηκε από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας. Οι στίχοι σπουδαίων ποιητών μας ζωντανεύουν μαγικά στα χείλη δύο μεγάλων ερμηνευτών που έχουν μακρά και ιδιαίτερη σχέση με την ποίηση. Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Βασίλης Γισδάκης.

Η Μαρία Φαραντούρη έχει κατεξοχήν συνδεθεί με την ερμηνεία των εμβληματικών ελλήνων ποιητών, μελοποιημένων από το Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σύγχρονους έλληνες συνθέτες. Μαζί της ο Δημήτρης Καταλειφός που υποστηρίζει ότι ο ποιητικός λόγος αποτελεί την ύψιστη μορφή τέχνης μαζί με τη μουσική και ότι η απαγγελία ενός ποιήματος απαιτεί από τον ηθοποιό μια ερμηνεία αντίστοιχη με εκείνη ενός θεατρικού ρόλου. Οι στίχοι του ποιητή πρέπει να κατοικήσουν στην ψυχή μου. Όταν θα τους εκφέρω, οφείλω να δίνω την αίσθηση ότι αποτελούν πια δικά μου λόγια, προσωπική μου υπόθεση. Όταν επιστρέφεις και «αφήνεσαι στην ποίηση», όπως λέει ο Καβάφης, διαπιστώνεις ότι είναι «πολλών ανθρώπων τα λόγια μας και συνειδητοποιείς ότι η ποίηση αποτελεί ύψιστη παρηγοριά για τον άνθρωπο. Την Μαρία Φραντούρη, τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Βασίλη Γισδάκη πλαισιώνουν οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής στις ενορχηστρώσεις και το πιάνο, David Lynch στο σαξόφωνο και το φλάουτο, Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και το μαντολίνο, Μιχάλης Πορφύρης στο βιολοντσέλο.

Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 15 και 20 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

 

 Ο Jack Savoretti κάτω από την Ακρόπολη

 

 

Ο άγγλος τραγουδοποιός Jack Savoretti θα μοιραστεί με το ελληνικό κοινό, που τον λατρεύει, τα καινούργια τραγούδια του. Ο Giovanni Edgar Charles Galletto-Savoretti γεννήθηκε στο Γουέστμινστερ από Ιταλό πατέρα και μισή Γερμανίδα, μισή Πολωνή μητέρα και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Στα χρόνια της εφηβείας του ενδιαφερόταν μόνο για την ποίηση. «Έγραφα όλη την ώρα» έχει πει «και όταν η μητέρα μου μου έδωσε μια κιθάρα και μου πρότεινε να δοκιμάσω κάποια από τα λόγια μου στη μουσική, ένοιωσα έκπληξη για το πόσο περισσότεροι άνθρωποι σε ακούνε όταν τραγουδάς παρά αν διαβάζεις ένα ποίημα. Μετά από αυτό, δεν μπορούσα να σταματήσω, έγραφα συνέχεια, κάθε μέρα, αυτό έγινε σχεδόν μια μορφή συνομιλίας, ο τρόπος που αλληλοεπιδρώ με τον κόσμο». Ως τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός έχει κυκλοφορήσει επτά άλμπουμ μέχρι σήμερα. Τα τραγούδια τους «Candlelight», «Love Is On The Line», «Youth & Love», που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2019, κατέκλυσαν το ελληνικό ραδιόφωνο με τον Jack Savoretti να κερδίζει όλο και περισσότερο φανατικό κοινό στην Ελλάδα.

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 38 έως 78 ευρώ, ΑμΕΑ 32 ευρώ.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet