Μετά από το 6ο διαδικτυακό φεστιβάλ πέρσι, με την ηλεκτρονική συμμετοχή σημαντικών ποιητών από όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων οι Τζακ Χίρσμαν, Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, Πωλ Μουλντούν, Ντούνια Μιχαήλ κ.ά.), το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών επιστρέφει ξανά στις ζωντανές ποιητικές αναγνώσεις, που φέτος θα γίνουν αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους, με τήρηση αποστάσεων και μάσκες απαραιτήτως. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Συμμετέχουν 60 Έλληνες και 12 ξένοι ποιητές από 9 χώρες.

Ευαισθητοποιημένος στα κοινωνικά θέματα, ο Κύκλος Ποιητών διοργάνωσε και δύο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις μία με τίτλο δανεισμένο από ποίημα του Στρατή Πασχάλη «Ιερά μου φαίνονται μόνο τα δέντρα και τα πουλιά»: όπου διαβάστηκαν «πράσινα ποιήματα», δηλαδή οικολογικά και φυσιολατρικά, για να τονιστεί η επιτακτική ανάγκη να στρέψουμε επιτέλους την προσοχή μας στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή και την οικολογική καταστροφή που καθημερινά προκαλούμε με τον τρόπο ζωής μας. Η δεύτερη προφεστιβαλική, τον περασμένο Αύγουστο, αφορούσε μια συνάντηση της ελληνικής με την πορτογαλική ποίηση.

Στο κυρίως πρόγραμμα του φεστιβάλ, η τελετή έναρξης γίνεται στον θερινό κινηματογράφο «Δεξαμενή», την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελετή λήξης στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις πλαισιώνονται με μουσικές συνθέσεις και μελοποιήσεις της βραβευμένης δημιουργού Φένιας Χρήστου (πιάνο, φωνή), η οποία συμπράττει επί σκηνής με την Στέλλα Τέμπρελη στο βιολοντσέλο και τον Ιάκωβο Παυλόπουλο στα κρουστά. Την Τρίτη 28.9 και την Τετάρτη 29.9 το πρόγραμμα περιλαμβάνει από τρεις ποιητικές αναγνώσεις την ημέρα, στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στην ταράτσα του Ιωνικού Κέντρου στην Πλάκα, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και στην εμβληματική Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Η ποίηση δεν ακούγεται «γυμνή», αλλά σημαντικοί μουσικοί έρχονται να συνδράμουν το φεστιβάλ, όπως ο Ορφέας Περίδης με τον Ηλία Πιλάλη, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο σαξοφωνίστας Χάρης Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Στίγκας με το κοντραμπάσο του, που με τις μουσικές και τα τραγούδια τους δίνουν ατμόσφαιρα στις αναγνώσεις των ποιητών μας.

Οι προσκεκλημένοι ξένοι ποιητές είναι ο Κρίστοφερ Μπάκεν (ΗΠΑ), μεταφραστής του Τίτου Πατρίκιου, ο πολυβραβευμένος Άλεν Μπέσιτς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) που μαζί με τον Μάριαν Τσακάρεβιτς (Σερβία) διευθύνουν το περιοδικό λογοτεχνίας και τέχνης Polja, ο πολυγραφότατος Μετίν Τζενγκίς (Τουρκία), η Μάρια Ντεγιάνοβιτς, δυναμική νέα φωνή από την Κροατία, η ποιήτρια, μεταφράστρια και πανεπιστημιακός Λέντια Ντούση (Αλβανία), η Σαμπρίνα Φοσκίνι (Ιταλία), ο Νίκολα Ματζίροφ (Βόρεια Μακεδονία) που τον συνοδεύει η φράση του Μαρκ Στραντ πως η ποίησή του είναι «σαν ν’ ανακαλύπτεις έναν νέο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα της φαντασίας». Κι ακόμα, ο τρομερός Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), που λόγω των μεταφράσεων έχει το δικό του κοινό στη χώρα μας, η σημαντική Ελένη Σικελιανός (ΗΠΑ), δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού, η δική μας πια Αλίσια Ε. Στόλινγκς, που είμαστε περήφανοι επειδή μια τόσο σπουδαία ποιήτρια έχει επιλέξει να μένει μόνιμα στην Αθήνα και ο ξεχωριστός Τζον Τριπουλάς (ΗΠΑ/Ελλάδα). Από την Ελλάδα συμμετέχουν ποιητές όλων των γενιών, από τη Ζέφη Δαράκη, τον Γιώργο Μαρκόπουλο και τον Γιάννη Αντιόχου ως τους νεότερους Νίκο Ερηνάκη, Ελένη Τζατζιμάκη και Θάνο Γώγο.

Σημαντική στιγμή του φεστιβάλ αποτελεί η ανακοίνωση και απονομή στην τελετή λήξης του βραβείου «The Barbara Fields-Siotis», το οποίο έχει θεσπίσει ο Κύκλος Ποιητών στη μνήμη της Μπάρμπαρα Φιλντς-Σιώτη (1939-2019), ενός ανθρώπου που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αφοσιωμένος αναγνώστης, υπέρμαχος και πάτρωνας της ποίησης.

 

Ολόκληρο το πρόγραμμα:

* Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στον Κινηματογράφο «Δεξαμενή».

Tελετή έναρξης

Συντονίζει: Ιωάννα Αγγελίδη.

Ποίηση: Γιώργος Βέης, Θάνος Γώγος, Ζέφη Δαράκη, Αλέξανδρος Ίσαρης, Βασίλης Μανουσάκης, Νικόλα Ματζίροφ, Κώστας Μαυρουδής, Κρίστοφερ Μπάκεν, Άλεν Μπέσιτς, Λέντια Ντούσι, Αθηνά Παπαδάκη, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Μανόλης Πρατικάκης, Ελένη Σικελιανός, Θάνος Σταθόπουλος, Α.Ε. Στόλινγκς, Μετίν Τζενγκίς, Κωστής Τριανταφύλλου, Μάριαν Τσακάρεβιτς, Σαμπρίνα Φοσκίνι, Λαιρντ Χαντ.

Μουσική: Φένια Χρήστου (μουσική σύνθεση / πιάνο & φωνή), Στέλλα Τέμπρελη (βιολοντσέλο), Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά)

 

* Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 6μμ, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Συντονίζει: Πόπη Αρωνιάδα.

Νικόλα Ματζίροφ, Φλώρα Ορφανουδάκη, Παυλίνα Παμπούδη, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Σταμάτης Πολενάκης, Σαμπρίνα Φοσκίνι 

 

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Στρατηγού Καλλάρη 50, Ψυχικό).

Συντονίζει: Βασίλης Μανουσάκης.

Έλσα Κορνέτη, Τασούλα Καραγεωργίου, Μάρια Ντεγιάνοβιτς, Σωτήρης Σαράκης, Μετίν Τζενγκίς, Μάριαν Τσακάρεβιτς

Τραγούδι, κιθάρα: Ορφέας Περίδης, μαντολίνο, τραγούδι: Ηλία Πιλάλης.

 

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα).

Συντονίζει: Κωνσταντίνος Μπούρας.

Βερονική Δαλακούρα, Κώστας Καναβούρης, Κρίστοφερ Μπάκεν, Λέντια Ντούσι, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Τζον Τριπουλάς.

 

* Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Στρατηγού Καλλάρη 50, Ψυχικό).

Συντονίζει: Θωμάς Τσαλαπάτης

Γιώργος Κεντρωτής, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Μάριος Μιχαηλίδης, Κρίστοφερ Μπάκεν, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Ελένη Σικελιανός.

Τραγούδι-κιθάρα: Μαρία Παπαγεωργίου.

 

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα).

Συντονίζει: Χρήστος Κούκης.

Γιάννης Ευθυμιάδης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Μαρία Κουλούρη, Μετίν Τζενγκίς, Μάριαν Τσακάρεβιτς, Σαμπρίνα Φοσκίνι

 

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στο Μνημείο Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102Α, Νίκαια).

«Αντιστεκόμαστε με στίχους στη βία της εποχής»

Συντονίζει: Ειρήνη Ρηνιώτη.

Γιάννης Αντιόχου, Νικόλα Ματζίροφ, Μάρια Ντεγιάνοβιτς, Λέντια Ντούσι, Ειρήνη Ρηνιώτη, Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου

Κοντραμπάσο: Δημήτρης Στίγκας.

 

* Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42).

Τελετή λήξης / απονομή του βραβείου Barbara Fields Siotis

Συντονίζουν: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης.

Πόπη Αρωνιάδα, Σόνια Ζαχαράτου, Αντώνης Ζέρβας, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Χρήστος Κούκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Νικόλα Ματζίροφ, Άλεν Μπέσιτς, Κωνσταντίνος Μπούρας, Μάρια Ντεγιάνοβιτς, Λέντια Ντούσι, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Αγγελική Σιδηρά, Σταύρος Σταμπόγλης, Α.Ε. Στόλινγκς, Μετίν Τζενγκίς, Μάριαν Τσακάρεβιτς, Σαμπρίνα Φοσκίνι, Θανάσης Χατζόπουλος, Βαγγέλης Χρόνης.

Μελοποιήσεις της Φένιας Χρήστου πάνω σε ποίηση των Παλαμά, Σικελιανού και Λαπαθιώτη: Φένια Χρήστου (πιάνο & φωνή), Στέλλα Τέμπρελη (βιολοντσέλο), Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά).

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet