Περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα κατασκευής γηπέδων στο Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022. Από το 2010 χιλιάδες άνθρωποι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και την Σρι Λάνκα έχουν αφήσει τη τελευταία τους πνοή χτίζοντας γήπεδα. Και ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τους μεγάλους αριθμούς εργατών από τις Φιλιππίνες και την Κένυα, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2020. Και όμως οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες. Υπήρξαν κάποιες συμβολικές ενέργειες από εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, με πρώτα και κύρια αυτής της Νορβηγίας ενώ την ακολούθησαν οι ποδοσφαιριστές των εθνικών Ολλανδίας, Γερμανίας και Δανίας.

 

Γήπεδα που κόστισαν ανθρώπινες ζωές

 

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο 34άχρονος αρχηγός της Εθνικής Φινλανδίας Tim Sparv στην ιστοσελίδα the playerstribune με ανοιχτή επιστολή (ολόκληρη μπορείτε να την διαβάσετε στο humbazine.gr) προς παίκτες, προπονητές, ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οπαδούς και δημοσιογράφους είπε τα πράγματα με το όνομα τους: «Συνεχίστε να μιλάτε για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Συνεχίστε τη συζήτηση. Συνεχίστε να εκφράζετε την υποστήριξή σας στους μετανάστες εργάτες. Γράφετε, μπλογκάρετε ή τουϊτάρετε γι’ αυτούς. Δημοσιεύετε δηλώσεις. Πάρτε το λόγο. Ασκήστε περισσότερη πίεση στο Κατάρ και τη FIFA. Γιατί; Επειδή λειτουργεί. Και οι εργάτες –πιστέψτε με- το εκτιμούν. Τα τελευταία 2½ χρόνια έκανα ένα προσωπικό ταξίδι για να μάθω περισσότερα για την κατάσταση στο Κατάρ. Δεν είμαι ειδικός, αλλά, ως ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Φινλανδίας, γνωρίζω ότι σύντομα θα παίζω σε γήπεδα που έχουν κοστίσει ζωές εργατών. Εμείς οι παίκτες θα είμαστε το δημόσιο πρόσωπο ενός τουρνουά στο οποίο δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Έτσι, θέλησα να μάθω περισσότερα –έχω μιλήσει ακόμα και απευθείας με μετανάστες εργάτες. Και μπορώ να σας πω αυτό το σπουδαίο: εκτιμούν και ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι κάποιος τους υποστηρίζει και τους εμψυχώνει», αναφέρει αρχικά ο Tim Sparv και συνεχίζει «Ξέρω ότι γράφω αυτό το άρθρο με πολλά χρόνια καθυστέρησης. Ακόμα σκέφτομαι, Αχ! Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ασχοληθεί με αυτό πριν από πέντε χρόνια; Ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε αλλάξει κάποιες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους μετανάστες εργάτες. Θα μπορούσαμε ακόμη και να έχουμε σώσει ζωές. Γαμώτο. Ξυπνήσαμε πολύ αργά. Ξύπνησα πολύ αργά. Μπορούμε, όμως, ακόμα να βελτιώσουμε ζωές. Μπορούμε ακόμα να διασφαλίσουμε ότι θα ληφθούν καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κρατήσουμε τα φώτα της δημοσιότητας στο Κατάρ. Οι οπαδοί πρέπει να μιλήσουν γι’ αυτό, οι δημοσιογράφοι πρέπει να γράψουν γι’ αυτό, οι οργανώσεις πρέπει να το επισημάνουν. Και οι παίκτες πραγματικά πρέπει να έχουν λόγο γι’ αυτό. Αυτό δεν αφορά μόνο το Κατάρ, αλλά και το πώς βλέπουμε άλλα διεθνή τουρνουά και χώρες υποδοχής».

 

Ενημερωθείτε, εμπλακείτε, μιλήστε

 

Ο φινλανδός ποδοσφαιριστής περιγράφει τη προσωπική του εμπειρία: «Τον Αύγουστο, η FIFPRO με έφερε σε άμεση επαφή με μερικούς εργάτες στο Κατάρ μέσω μιας ψηφιακής συνάντησης. Αυτή η συζήτηση πραγματικά μου άνοιξε τα μάτια. Το Κατάρ δήλωσε ότι βελτίωσε την εργασιακή του νομοθεσία. Το διαβάζεις και προχωράς, Ω! θαυμάσια! Αλλά σε εκείνη τη συνάντηση έγινε σαφές ότι αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόζονται πολύ καλά. Αυτό που οι εργάτες θέλουν αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν πλήρως αυτοί οι νόμοι, με την εγγύηση ότι αυτό θα συνεχιστεί και μετά το 2022.
Είχα μία κουβέντα με μια γυναίκα που πραγματικά μπήκε στην καρδιά μου. Ήταν πολύ παθιασμένη για τη βοήθεια των συναδέλφων της, αλλά ήταν επίσης απογοητευμένη και θυμωμένη. Μου είπε ότι έπρεπε να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα χωρίς καθόλου ρεπό. Μου είπε, επίσης, ότι αν μια εργάτρια είχε ένα παράπονο, η αστυνομία έπαιρνε πάντα το μέρος του εργοδότη. Εδώ μιλάμε για πράγματα όπως κατηγορίες για βιασμό. Αυτοί ήταν σοβαροί ισχυρισμοί και όμως αυτές οι γυναίκες δεν ακούστηκαν καν». Και ο αρχηγός της Εθνικής Φινλανδίας καταλήγει: «Θα ήθελα, λοιπόν, να ενθαρρύνω κάθε παίκτη που συμμετέχει σε αυτά τα προκριματικά τουλάχιστον να σκεφτεί πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες εργάτες και πώς επηρεάζονται οι οικογένειές τους. Σκεφτείτε το προνόμιο που έχουμε ως παίκτες και τη δύναμη των πλατφορμών μας.
Εάν μπορείτε να βρείτε το θάρρος, ενημερωθείτε, εμπλακείτε και μιλήστε. Μιλήστε σε έναν δημοσιογράφο, γράψτε ένα τουίτ, ποστάρετε κάτι στο ίνσταγκραμ. Επικοινωνήστε με τους εκπροσώπους των εργατών, τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή το σωματείο που ανήκετε και ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Ίσως κάποιοι να συμπεριφερθούν άσχημα επειδή ύψωσες τη φωνή σου –ίσως να το έκαναν ούτως ή άλλως. Ίσως θα έχεις να απαντήσεις σε κάποια email και μερικές κλήσεις. Αλλά όταν γραφτεί η ιστορία αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά».

Πηγές: theplayerstribune.comhumbazine.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet