Όπως συνηθίζεται, στην περίοδο της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων επισκέπτονται την πόλη, έχουν επαφές με τοπικούς παράγοντες, κάνουν ομιλίες, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δίνουν συνεντεύξεις. Στη φετινή ΔΕΘ, πέρα από τις προβεβλημένες παρουσίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, την πιο πρωτότυπη εμφάνιση την έκανε ο Γιάνης (με ένα ν!) Βαρουφάκης. Το ΜΕΡΑ25, λοιπόν, οργάνωσε μια εκδήλωση σε ένα μικρό θεατράκι με κερκίδες στην παραλία της πόλης, σε έναν χώρο με έντονο κινηματικό παρελθόν γιατί εκεί, πριν από την ανάπλαση της παραλίας, γινόταν τα φεστιβάλ των πολιτικών νεολαιών και τα μεγάλα αντιρατσιστικά φεστιβάλ, στο ιστορικό «πάρκο των σκύλων». Το σημαντικότερο ατού της εκδήλωσης ήταν το μουσικό της μέρος για το οποίο είχαν κληθεί οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της blues σκηνής στην Ελλάδα, οι Blues Wire και οι Nick and the Backbone! Μια ιδιαίτερα ποιοτική επιλογή που δεν συνηθίζεται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων. Επίσης, ανάμεσα στο κοινό συμμετείχαν και γνωστοί καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης με συνδικαλιστική δράση στο Σωματείο Μουσικών Βορείου Ελλάδος.

 Όσον αφορά το στήσιμο του πολιτικού μέρους της εκδήλωσης, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά από το μοντέλο που συνήθως συναντάμε στους χώρους της Αριστεράς και των κινημάτων. Το μεγάλο τραπέζι, πίσω από το οποίο κάθονται οι ομιλητές απουσίαζε παντελώς ούτε καν καρέκλες δεν υπήρχαν. Επίσης δεν υπήρξαν οι γνωστές μακρόσυρτες εισηγήσεις αυτάρεσκων ομιλητών οι οποίοι, πολλές φορές, υπερκαλύπτουν τους συμφωνημένους χρόνους, με αποτέλεσμα να κουράζουν και να μην αφήνουν αρκετό χρόνο για συζήτηση με το κοινό τους. Αντί όλων αυτών που γνωρίζαμε, ο Γιάνης με μοντέρνο κι ατημέλητο ντύσιμο, με το ασύρματο μικρόφωνο στο χέρι αλώνιζε τον χώρο και με ύφος έμπειρου κομφερανσιέ παλαιάς κοπής μιλούσε, απαντούσε, έκανε χιούμορ κι έδινε πάσες στους άλλους ομιλητές και στο κοινό. Όλοι οι ομιλητές από το ΜΕΡΑ25 ήταν κι αυτοί όρθιοι, κινητικοί, πλην όμως διστακτικοί και άπειροι μπροστά στον οδοστρωτήρα Γιάνη που συνεχώς έκλεβε την παράσταση. Οι εισηγήσεις ήταν θεματικές (νεολαία, εργασιακά, περιβάλλον), συντομότατες κι αμέσως δινόταν ο λόγος στο κοινό, με προτεραιότητα στις γυναίκες. Η συνήθης συντριπτική, χρονικά, κυριαρχία των εισηγήσεων απέναντι στις παρεμβάσεις του κοινού, ακυρώνει τη δυνατότητα συζήτησης και αλληλεπίδρασης στις παραδοσιακού τύπου εκδηλώσεις. Κάτι τέτοιο, αρχικά, φαίνεται να αποφεύγεται στο μοντέλο που περιγράφουμε. Όταν, όμως, τα νήματα μιας τέτοιας εκδήλωσης τα κινεί ένας πληθωρικός, αυτοαναφορικός κι αρκετά εγωκεντρικός ηγέτης, το νέο αυτό μοντέλο αρχίζει να ξεθωριάζει. Από το στόμα του μπορεί να ακούσεις από τη μια τα πιο συγκρουσιακά συνθήματα, με τη λέξη «ρήξη» πάντα στο προσκήνιο, με τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα σαν την ΒΙΟΜΕ να προτείνονται ως πρότυπα κι από την άλλη τις βαθύτατα συντηρητικές και συστημικές απόψεις ενός μεγαλοαστού καθηγητή μεγάλων αμερικάνικων πανεπιστημίων. Κι όλα αυτά κάτω από τη σκέπη ενός έντονου ελιτισμού που αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη τροχοπέδη στη σχέση του με τις λαϊκές αξίες και τα οράματα της Αριστεράς. Με λίγα λόγια, ο Γιάνης μπορεί να λέει κάποια ωραία πράγματα αλλά δεν σε πείθει…

 Στην κινηματική παράδοση της Θεσσαλονίκης έχει καταγραφεί η εξής εικόνα: το ζωντανό κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου μαζί με πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και ποικίλες θεματικές συλλογικότητες συγκεντρώνονται στην Καμάρα. Αντίθετα, οι θεσμικές οργανώσεις του Εργατικού Κέντρου-ΓΣΕΕ και της ΕΔΟΘ-ΑΔΕΔΥ μαζί με τις αντιπροσωπείες των μεγάλων κομμάτων συγκεντρώνονται στο άγαλμα του Βενιζέλου. Εδώ και αρκετό καιρό, το ΜΕΡΑ25 με διακριτό πανό επιλέγει τις συγκεντρώσεις της Καμάρας! Επίσης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα υποστηρίξει τον Θανάση Καμπαγιάννη, έναν αγωνιστή δικηγόρο που έδωσε μεγάλες μάχες στη δίκη της Χρυσής Αυγής και στη μετέπειτα ακροδεξιά υστερία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που επιχείρησε ανεπιτυχώς την πλήρη απαγόρευση συναθροίσεων και διαδηλώσεων. Δύο πολύ καλές επιλογές που αυξάνουν την ελκτική δύναμη του ΜΕΡΑ25 στους χώρους της Αριστεράς και των κινημάτων.

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Δαιμονικά )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet