Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση του 100% των ψήφων για την Κρατική Δούμα (κοινοβούλιο) της Ρωσίας, από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Το εκλογικό σύστημα της Ρωσίας είναι μικτό. Το σύνολο των βουλευτών είναι 450. Οι 225 εκλέγονται με πανρωσική κομματική λίστα και οι άλλοι 225 σε μονοεδρικές περιφέρειες. Για να μπει κάποιο κόμμα στη Δούμα και να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.
Το κυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία» που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα έχει πλειοψηφία στη νέα βουλή, αν και τα ποσοστά και ο αριθμός των βουλευτών του μειώθηκαν. Στις εκλογές του 2016 πήρε 54,02% και 357 έδρες, ενώ τώρα πήρε 49,82% και 324 έδρες.
Αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχτηκε γι’ άλλη μια φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αλλά με αυξημένα ποσοστά και αριθμό εδρών. Το 2016 πήρε 13,34% και 41 έδρες και τώρα πήρε 18,93% (αύξηση 5,59%) και 57 έδρες. Το ΚΚΡΟ έχει πρόεδρο το Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.
Το εθνικιστικό «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας» υπέστη μεγάλη καθίζηση. Στις εκλογές του 2016 πήρε 13,14% και 54 έδρες και τώρα 7,55% και 21 έδρες. Πρόεδρος είναι ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι.
Αυξητική τάση εμφάνισε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Δίκαιη Ρωσία -Για την αλήθεια». Στις εκλογές του 2016 είχε συγκεντρώσει 6,22% και 18 έδρες, ενώ τώρα πήρε 7,46% και 27 έδρες. Επικεφαλής του είναι ο Σεργκέι Μιρόνοφ.
Η Δούμα πλέον θα έχει πέντε κόμματα. Μετά τις τελευταίες εκλογές το φράγμα του 5% ξεπέρασε ένα νέο κόμμα οι «Νέοι Άνθρωποι» που πήρε 5,32% και 26 έδρες.
Επίσης πήραν από 1 έδρα τα κόμματα «Πατρίδα», «Κόμμα Ανάπτυξης» και «Πολιτική Πλατφόρμα» και διάφοροι «Ανεξάρτητοι Αυτοπροτεινόμενοι» πήραν πέντε έδρες, ενώ στις εκλογές του 2016 είχαν πάρει μία έδρα. Όλοι οι τελευταίοι δεν μπορούν να συστήσουν κοινοβουλευτική ομάδα.
Η «Ενιαία Ρωσία» παραμένει πρώτο κόμμα
Το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» αποτελεί το κυβερνών κόμμα. Το 2008 πρόεδρος του ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και δεν υπήρξε ποτέ μέλος του. Ηγέτης του σήμερα είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στόχοι του είναι: 1) η αύξηση του κύρους και της επιρροής της Ρωσίας, 2) η ανάσχεση της «ηθικής παρακμής» της Ρωσίας, 3) η ίση αντιμετώπιση των ρώσων πολιτών, ανεξάρτητα από φύλο, κοινωνική τάξη, ηλικία και θρήσκευμα, αν και στα ανώτερα κλιμάκιά του υπερισχύουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Στις επιδιώξεις του αναφέρονται η μικτή οικονομία με κυρίαρχο το ρόλο του κράτους. Λόγω των θέσεων που εκφράζει κατά καιρούς είναι δύσκολο να καταταγεί, με δυτικά κριτήρια. Για να ταξινομήσουν την «Ενιαία Ρωσία» στον χάρτη της γεωγραφίας των πολιτικών κομμάτων, άλλοι τη θεωρούν κεντροδεξιό κόμμα, άλλοι της προσδίδουν κεντρώα ή εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Στις γραμμές του συνυπάρχουν από παλιοί κομμουνιστές μέχρι πανσλαβιστές που αναγνωρίζουν στο ρώσο πρόεδρο ότι αποκατέστησε το κύρος της αχανούς Ρωσικής Ομοσπονδίας που είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση, ιδιαίτερα την περίοδο του Μπορίς Γέλτσιν. Άλλοι, όμως θέλοντας να αποτυπώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ονομάζουν την ιδεολογία αυτή πουτινισμό. Η «Ενιαία Ρωσία» είχε στις πρώτες θέσεις της λίστας επικρατείας δύο άτομα με μεγάλο κύρος, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ενστάσεις και επανακαταμέτρηση
Ενισχυμένο βγαίνει, περισσότερο από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αν και δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 20%, αύξησε σημαντικά τα ποσοστά και τις έδρες του. Ο επικεφαλής του κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε, ότι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του ιδιαίτερα στην περιφέρεια και σε αρκετές περιπτώσεις πλησίασαν τα ποσοστά της «Ενιαίας Ρωσίας» και τόνισε ότι «από τη Σαχαλίνη μέχρι το Τομσκ έχουμε ίδια ποσοστά (με το πρώτο κόμμα) και μας επιτρέπει να δηλώσουμε, ότι από τα ανατολικά πνέει αέρας ελευθερίας και αναγέννησης». Σε μια σειρά περιοχών το ΚΚΡΟ κατέθεσε ενστάσεις, γιατί θεωρεί ότι αδικήθηκε από την καταμέτρηση. Επίσης δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ιδιαίτερα στη Μόσχα.
Το ΚΚΡΟ είναι το καλύτερα οργανωμένο κόμμα της μετασοβιετικής Ρωσίας. Θέτει ως στρατηγικό του στόχο την οικοδόμηση του ανανεωμένου σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Άμεσα επιδιώκει την άνοδο στην εξουσία με δημοκρατικό τρόπο των πατριωτικών δυνάμεων, την εθνικοποίηση του πλούτου και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας με ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
Ενισχυμένο βγαίνει από τις εκλογές, όχι όσο το ΚΚΡΟ, το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία-για την αλήθεια». Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, είναι σοσιαλδημοκρατικό. Υποστηρίζει το δημοκρατικό σοσιαλισμό και τον αριστερό εθνικισμό. Επικεφαλής του είναι ο Σεργκέι Μιρόνοφ και από τις 22 Φεβρουαρίου έχει συμπροέδρους τον Ζαχάρ Πριλέπιν και το Γκενάντι Σεμίγκιν. Είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο πρόγραμμά της αναφέρει, ότι στόχος της είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και των εισοδημάτων, η μεταρρύθμιση των μισθών και των συντάξεων, η φορολόγηση με βάση τη φοροδοτική ικανότητα που θα ξεκινάει από τα10.000 ρούβλια/μήνα και πάνω κλπ.
Η «Δίκαιη Ρωσία-για την αλήθεια» προβάλλει από το 2007 την ιδέα συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού όλων των αριστερών δυνάμεων της Ρωσίας, περιλαμβανομένου και του ΚΚΡΟ. Η πρόταση αυτή επανήλθε λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, χωρίς αποτέλεσμα.