Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, αργά το απόγευμα. Οι πολίτες της Τήνου συγκεντρώνονται στο μνημείο «της Έλλης» στη Χώρα. Πραγματοποιούν ανοικτή συνέλευση και δυναμική –ωστόσο ειρηνική– διαμαρτυρία. Ξέρουν ότι στο νησί καταπλέει, για μια ακόμη φορά, το πλοίο «Παναγία Παραβουνιώτισσα» μεταφέροντας φορτηγά γεμάτα εξαρτήματα ανεμογεννητριών, που προορίζονται για το αιολικό πάρκο στην περιοχή Πράσσα. Ξέρουν επίσης ότι τα σώματα ασφαλείας ήδη εφαρμόζουν σχέδιο διευκόλυνσης των εισβολέων «επενδυτών», προκειμένου αυτοί να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τους στο βουνό.

Πράγματι, οι δυνάμεις του Λιμενικού έχουν αποκλείσει τον κυρίως χώρο του λιμανιού. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχτεί σε κομβικά σημεία της διαδρομής από το λιμάνι προς την περιοχή Πράσσα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το πλοίο της «πράσινης ανάπτυξης» δένει στο λιμάνι και ξεφορτώνει την απληστία των επιχειρηματικών συμφερόντων, την οποία άλλοτε υποδαυλίζει και άλλοτε ανέχεται η πολιτική (ως εξουσία ή ως εν δυνάμει εξουσία).

Στον Τριπόταμο, 5 χιλιόμετρα περίπου έξω από την πόλη, έχουν μετακινηθεί οι πολίτες – φρουροί της Τήνου σε μια τελευταία προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των βαρέων οχημάτων της εταιρείας. Εκεί και το σύνολο των δυνάμεων καταστολής με όλη την εξάρτυσή τους: τσαμπουκάς, ανεξέλεγκτη επιθετικότητα, τυφλή βία. Ακόμη και με πτυσσόμενα – σιδερένια κλομπ, όπως καταγγέλλουν διαδηλωτές.

Πλούσιος ο απολογισμός της επίθεσης των ομάδων καταστολής εναντίον πολιτών της Τήνου που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στο νησί. Ξημερώματα της Τετάρτης πια και πολλοί οι τραυματίες και τα αίματα, ώστε επτά από αυτούς χρειάστηκε να πάρουν τις πρώτες βοήθειες και δύο να εισαχθούν στο Κέντρο Υγείας.

Φήμες επιμένουν ότι οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων βαδίζουν ανέμελα πια στις λεωφόρους της προαγωγής, ενώ κάποια κατώτερα στελέχη προσβλέπουν, τουλάχιστον, σε κάποιαν «εύφημον μνείαν». Έκαμαν καλά τη δουλειά τους για δεύτερη φορά.

Σε σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Τήνου, τονίζεται: «Καταστολή και βία για μια ιδιωτική εταιρία! Καταδικάζουμε την καταστολή και την βία! Καταδικάζουμε τη μετατροπή των σωμάτων ασφαλείας του νησιού σε προσωπικό security μιας ιδιωτικής εταιρίας! Καταδικάζουμε τον αποκλεισμό του λιμανιού της Τήνου από τις 22:00 έως τις 1:00 για την αποκλειστική χρήση του από ιδιωτική εταιρία. Καταδικάζουμε την επανειλημμένη απαξίωση και καταστολή της βούλησης του τηνιακού λαού να προστατέψει το νησί του. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι! Φτάνει!».

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης απαιτεί εξηγήσεις από τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ. Μητσοτάκη για την άνευ προηγουμένου αστυνομική καταστολή στην Τήνο.

Το «Κοινό Τηνίων» «καλεί όλους τους πολίτες της Τήνου να αντιδράσουν στον βιασμό του νησιού, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, στην έλλειψη δημοκρατίας, στην αστυνομική βία, στην ηχηρή σιωπή δημοτικής και περιφερειακής αρχής, στην ξεδιάντροπη πολύχρονη αγνόηση της τοπικής κοινωνίας από την κυβέρνηση και τους βουλευτές που την στηρίζουν. Τέρμα πια η κοροϊδία, οι ευθύνες είναι μεγάλες και οι υπεύθυνοι πολύ μικροί και λίγοι».

 

Ο δήμαρχος της Τήνου, Γιάννης Σιώτος, σε αποκλειστική του δήλωση στην «Εποχή», απαντώντας εμμέσως και στην κριτική που δέχεται, επισημαίνει ότι: «Η διαχρονική και ξεκάθαρη διαφωνία μας απέναντι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή "Πράσσα – Πολέμου Κάμπος" εκφράζει την απόφασή μας να προστατεύσουμε την ταυτότητα και το μοναδικό τηνιακό περιβάλλον. Η δημοτική μας αρχή έχει μέχρι τώρα ασκήσει όλα τα νόμιμα διοικητικά και νομικά μέσα (γύρω στις 90 νομικές, θεσμικές και επικοινωνιακές ενέργειες) για να αποτρέψει την εγκατάσταση. Και θα είναι πάντα στο πλευρό κάθε ουσιαστικής και νόμιμης δράσης, που θα αναδεικνύει τη βούληση της τοπικής μας κοινωνίας».

Οι Τηνιακοί της Αθήνας υπογραμμίζουν: «Οι σύλλογοι Τηνίων της Αθήνας έχουν δείξει επανειλημμένως την αντίθεσή τους στο θέμα των ανεμογεννητριών. Εκφράζουν την δυσαρέσκειά μας, καταγγέλλουν και καταδικάζουν την απαράδεκτη καταστολή σε βάρος των ειρηνικών διαδηλώσεων και καλούν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύλλογος Μηχανικών Τήνου, ο Σύλλογος Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Δασκάλων.

Μπορεί τα φορτηγά των «επενδυτών» να έφτασαν στον προορισμό τους, ωστόσο σύσσωμος ο τηνιακός λαός, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε πολυπληθές συλλαλητήριο κατά της αστυνομικής βίας, εκφράζοντας την οργή του για τις εξελίξεις και ξεκαθαρίζοντας αποφασιστικά ότι «ο αγώνας τώρα αρχίζει».

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet