Τρεις φορές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το 2021 πως τελειώνει η πανδημία, αφού τον Φεβρουάριο διανύαμε «το τελευταίο μίλι», τον Απρίλιο «φτάναμε στο τέλος» και τον Ιούλιο «βλέπαμε το τέλος του τούνελ». Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα δεν έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα. Όπως εκτίμησε ο Ν. Σύψας, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, το επόμενο καλοκαίρι ενδεχομένως θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία, καθώς «οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια». Η κυβέρνηση, η οποία σαφώς και δεν φέρει ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά αδιαμφισβήτητα φέρει ευθύνη για τη διαχείρισή της, πολιτεύεται έχοντας άλλο πλάνο κατά νου. Έχει ανακοινώσει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει περίπτωση νέου λοκντάουν. Και δεν παρεκκλίνει του σχεδίου χιλιοστό, ανεξαρτήτως εξελίξεων.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει αυξητική τάση στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι εισαγωγές στην Ελλάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Παράλληλα αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα στα παιδιά, φτάνοντας την περασμένη εβδομάδα τα 6.000 κρούσματα, ενώ εντοπίζεται κυρίως ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν και οι αρμόδιοι υπουργοί. Χωρίς, ταυτόχρονα, να ανακοινώνουν μέτρα διαχείρισης της εκ νέου οξυμένης κατάστασης. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, με τη ρήτρα του 50% +1 για να κλείσει κάποιο τμήμα, οι ΜΕΘ πιέζονται ασφυκτικά και η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη σε άλλα θέματα. Εμμένει στο μότο «η χώρα δεν θα ξανακλείσει» (Κ. Μητσοτάκης, ΔΕΘ, 12/9).
Σβήνουν από το χάρτη
Ανοίγει και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ύστερα από δύο χρόνια λοκντάουν στα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να είναι έτοιμοι να μπουν στα αμφιθέατρα. Σοκαριστικό το γεγονός ότι κάποιοι μπαίνουν στο τρίτο έτος, χωρίς να έχουν δει τα πανεπιστημιακά έδρανα. Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν όλοι να βγουν από τη σχολή τους, αφού εν τω μεταξύ επιφυλάσσεται άλλο λουκέτο στις σχολές. Με έγγραφό του ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ζητά από τα πανεπιστήμια έως το τέλος Σεπτέμβρη «συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αφορούν σε μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή αλλαγές τμημάτων». Στόχος είναι «ο εξορθολογισμός και οι αναδιαρθρώσεις του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας», ώστε οι αλλαγές να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων του 2022. Πέρυσι το καλοκαίρι έμειναν άδεια τμήματα από φοιτητές, φέτος το καλοκαίρι οι σχολές αυτές θα έχουν χαθεί από το χάρτη. Και θα έρθουν στη θέση τους άλλες, με χιλιάδες ευρώ δίδακτρα, χωρίς προϋποθέσεις εισόδου.
Στην κατακρεούργηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρούν μαθητές και μαθήτριες της χώρας και συζητούν για καταλήψεις. Ήδη δεκάδες σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, με αιτήματα την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, τη μείωση της ύλης για τις πανελλήνιες, την κατάργηση του μέτρου 50% +1 και την άμεση αναπλήρωση καθηγητών. Η απάντηση του υπουργείου στις καταλήψεις έχει βρεθεί από την αρχή της πανδημίας. Καθόλου διάλογος, υποχρεωτική τηλεκπαίδευση για τα κλειστά σχολεία με τήρηση απουσιών. Βέβαια, αυτού του είδους η αναλγησία ποτέ δεν οδήγησε σε καλό αλλά μένει να το δούμε.
Για μερικά λάικ
Εν τω μεταξύ, δύο βίντεο ανάρτησε στο τούιτερ την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως. Στο ένα εμφανίζεται η Ντόα που παρακαλά τον κ. Μητσοτάκη να ανοίξει το σχολείο «για να αγκαλιάσω την κυρία μου και τις φίλες μου. Κουράστηκα με τις πιτζάμες. Θέλω να φορέσω ρούχα να βγω έξω». Το δεύτερο είναι απόσπασμα από τηλεδιάσκεψη με τον Κ. Μητσοτάκη και την ίδια με τη συμμετοχή παιδιών και δασκάλων από ένα σχολείο στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Σε αυτό ένα μικρό κορίτσι ζητά «έναν υπολογιστή στην τάξη μας να παίζουμε τα παιδιά και έναν προτζέκτορα να βλέπουμε τα σχήματα». Δύο βίντεο που σε κάποιους μπορούν να φανούν αθώα, όσο και τα παιδιά πρωταγωνιστές. Είναι όμως η απόλυτη εκμετάλλευση της παιδική αθωότητας για να αυξηθεί η δημοφιλία. Πόσο πολύ απέχει αυτή η πράξη από την ανάρτηση των ονομάτων των παιδιών του νηπιαγωγείου από τον Κ. Μπογδάνο; Και εκείνος τη δημοφιλία του θέλησε να αυξήσει δείχνοντας αυτή τη φορά τα παιδιά ως «εσωτερικό εχθρό». Ή πόσο πολύ απέχει από το προεκλογικό σποτ της ΝΔ το 2012 όταν μια ολόκληρη τάξη με παιδιά με βουρκωμένα μάτια αναρωτιόταν «η Ελλάδα κύριε δεν είναι στο ευρώ; Γιατί;»
H επίκληση στο συναίσθημα, δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο σε «ευχάριστα να τα βλέπεις» ζητήματα. Εσχάτως εργαλειοποιήθηκαν και οι γυναικοκτονίες, με αφορμή την εντέκατη για φέτος γυναικοκτονία στη Ρόδο. Όποτε μετριόμαστε, είμαστε και λιγότερες. Λείπουν οι δολοφονημένες. Και αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα αγόρια μας, ο τρόπος που διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας, ο τρόπος που εκτιμάμε την ανθρώπινη ζωή. Ας αλλάξουμε μέσα μας, και ας ανατρέψουμε μετά την πολιτική Μητσοτάκη. Το ζήτημα δεν είναι εμείς οι γυναίκες να μάθουμε να αμυνόμαστε στα χτυπήματα των ανδρών, αλλά οι άνδρες να μάθουν πως ανήκουμε μόνο σε εμάς. Και δεν γινόμαστε εργαλείο στα χέρια κανενός, για κανένα σκοπό, ούτε πολιτικό, κανενός κόμματος, και σε καμία περίπτωση της Αριστεράς.
Προς τι τόση βιάση;
Όσο και αν η οργή ξεχειλίζει, ας μην αποσιωπήσουμε και εμείς –το κάνουν άριστα τα συστημικά μίντια– τα γεγονότα της εβδομάδας. Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης προανήγγειλε το «θάνατο του εμποράκου», την κατάργηση ενός ολόκληρου επαγγέλματος. Στον αντίποδα, ο Αλ. Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γ. Χατζηθεοδοσίου παρουσίασε πέντε προτάσεις με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40 ως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας. Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με τη ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ. Αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Λίγες ώρες αφού η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκανε βαθιά υπόκλιση στους μεγαλοεπιχειρηματίες, περνώντας τροπολογία για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων με απευθείας ανάθεση από τις κατά τόπου περιφέρειες. Και λίγες ακόμα ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις ίδιες μέρες που χτυπούν τα καμπανάκια για την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας! Η βιάση μεγάλη για την κυβέρνηση να προλάβει να εξυπηρετήσει τους πάντες, περνώντας πάνω από ανθρώπους. Μοιάζει με σχέδιο εκκένωσης. Σώζουμε ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία. Και η ΝΔ δεν εγκαταλείπει τους ευεργέτες της.