Από τις 20 έως τις 30 Σεπτέμβρη διεξάγονται εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής. Το Δίκτυο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων εργαζομένων καλώντας παράλληλα σε συμμετοχή στις εκλογές, με σύνθημα: «Όλοι μαζί για καλύτερη ζωή | Το συνδικάτο είσαι εσύ! - Ψηφίζω - Στηρίζω - Συμμετέχω». Στην εκλογική τους διακήρυξη επισημαίνουν:

 

Εδώ και αρκετά χρόνια κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη που δραστηριοποιείται στον χώρο του επισιτισμού - τουρισμού βλέπει διαρκώς τα δικαιώματά του να υποχωρούν επικίνδυνα μπροστά στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Οι διαπραγματεύσεις σε ατομικό επίπεδο είναι κάτι που πλέον θεωρείται δεδομένο, καθώς και η αντίσταση σε όποιου είδους παράλογη απαίτηση των εργοδοτών είναι περιορισμένη ως και ανύπαρκτη. Σε κάθε περίπτωση όποιος ή όποια συνάδελφος/ισσα βρίσκει το σθένος να αντισταθεί στην καταστρατήγηση των εργασιακών του δικαιωμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπος/η με την προσωπική στοχοποίηση μέχρι και την εκδικητική απόλυση. Οι ακραίες μειώσεις μισθών, η εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας αλλά και οι ατελείωτες βάρδιες είναι μια πραγματικότητα που λίγο πολύ κάθε εργαζόμενος/η του χώρου έχει βιώσει. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ολιστικής αποδιοργάνωσης και καταστρατήγησης των θεσμών του κράτους οι οποίοι όφειλαν να λειτουργούν προς όφελος των εργαζομένων, νομιμοποιώντας όλες τις εργασιακές αυθαιρεσίες των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων. Από την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), το βαθιά αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι και την, προσφάτως, κατάπτυστη νομιμοποίηση της έκδοσης παιδιών από 16 χρονών και άνω ως φτηνό εργατικό δυναμικό στις ορέξεις των μεγαλοξενοδόχων, βλέπουμε ότι η στόχευση και ο στρατηγικός στόχος είναι σαφής. Οι εργαζόμενοι ανήκουν στους εργοδότες.

Παλαιότεροι αλλά και νέοι συνάδελφοι έχουν διαπιστώσει, και δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, πώς οι ατομικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν τα αποτελέσματα που η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι θα έχουν. Η θέση ισχύος που κατέχει ο εργοδότης σε σχέση με τον εργαζόμενο δημιουργεί ένα άνισο πεδίο συζήτησης προς τον δεύτερο, καθώς η συνολική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία (αυξημένοι δείκτες ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους/εες, επισφάλεια, εκδικητικές απολύσεις κλπ) δεν δίνει την δυνατότητα στον εργαζόμενο/η να διεκδικήσει αυτά που του αναλογούν. Στόχος μας οφείλει να είναι η συλλογική διεκδίκηση ώστε σε κάθε χώρο δουλειάς ο κάθε εργοδότης να μην αντιλαμβάνεται τους εργαζομένους του ως αναλώσιμα εργαλεία αλλά ως ανθρώπους με ανάγκες και ανάλογες απαιτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό θεωρήθηκε αναγκαία. Αφενός διότι είναι ένας κλάδος ο οποίος απασχολεί κυρίως νέους ανθρώπους, αφετέρου διότι η ανάγκη για εξασφάλιση συλλογικής προστασίας των εργαζομένων απέναντι στις -πλέον νομιμοποιημένες από το κράτος- εργοδοτικές αυθαιρεσίες ήταν επιτακτική. Η πρωτοβουλία μας έχει στόχο τη συσπείρωση των εργαζομένων απέναντι στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, καθώς και τη διεκδίκηση ανθρώπινων όρων εργασίας για όλους και όλες. Πιστεύουμε βαθιά ότι η φωνή κάθε εργαζομένου οφείλει και πρέπει να ακούγεται ώστε να χτίσουμε ένα κόσμο με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συναδέλφους μας. Στην ενεργοποίηση και συσπείρωση των νέων ανθρώπων που θεωρούν το μέλλον τους αβέβαιο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε:

* Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες μας

* Τερματισμός όλων των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας

* Προάσπιση του 8ωρου

* Ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους

* Συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet