Την υπόθεση του Σομαλού αιτούντος άσυλο Mohammad Hanad Abdi, που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση, ενώ έσωσε 33 ανθρώπους στη θάλασσα, ανέδειξε σε διεθνές επίπεδο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, και μαζί με αυτή, το ζήτημα της αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων, που προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. 

Η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, που στηρίζεται από 14 ακόμη ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά), αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σκοπεύει στην επίσκεψη του Mohammad από αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων, ώστε αυτοί να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα για την υπόθεση ενόψει της ακρόασή της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Το πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε ήδη με την αποστολή επιστολής–αιτήματος για την επίσκεψη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των ευρωβουλευτών και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη: 


«Υπ’ όψιν του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα

Υπ’ όψιν του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου

Οι New York Times μετέδωσαν την καταδίκη του Σομαλού αιτούντος άσυλο Mohammad Hanad Abdi σε 142 χρόνια φυλάκιση για αδικήματα που σχετίζονται με την είσοδό του στην Ελλάδα μαζί με άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δικηγόροι των καταδικασμένων μεταναστών δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτοί κυβερνούσαν τα σκάφη και ότι υπήρχε μόνο ένας μάρτυρας υπέρ αυτού του ισχυρισμού, αξιωματούχος της ελληνικής ακτοφυλακής.

Δύο Αφγανοί, ο Amir Zahiri (26 ετών) και ο Akif Rasuli (24 ετών), βρίσκονται στην ίδια φυλακή και καταδικάστηκαν και οι δύο σε 50 χρόνια κάθειρξη για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στην Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με δικηγόρο του Νομικού Κέντρου Λέσβου που ανέλαβε να τους εκπροσωπήσει μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους. Ο κ. Zahiri ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την έγκυο σύζυγό του και το παιδί του και συνάντησε για πρώτη φορά το δεύτερο, νεογέννητο παιδί του μόλις την ημέρα της δίκης του.

Εμείς, οι υπογράφοντες, ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων να επισκεφθούν τον Mohammad στο Κατάστημα Κράτησης Χίου. Σκοπός της επίσκεψής μας είναι να αποκτήσουμε την πλήρη εικόνα για τις υποθέσεις, τους ενόψει της ακρόασής τους σε δεύτερο βαθμό. 

Μετά τιμής, οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές: Sira Rego, Manu Pineda, Niyazi Kizilyurek, Oezlem Demirel, Mick Wallace, Clare Daly, Miguel Urban, Pernando Barrena, Malin Bjork, Tineke Strik, Salima Yenbou, Ernst Urtasun, Saskia Bricmont, Dietmar Koester, Στέλιος Κούλογλου. Και το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου

 

Σημείωση

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συνυπογράψουν την επιστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: secure.avaaz.org/community_petitions/en/greek_government_a_fair_trial_for_hanad_abdi_mohammad

Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet