Η Θεσσαλονίκη βιώνει την τελευταία εβδομάδα μια αναθέρμανση του φασιστικού φαινομένου και την απόπειρα συγκρότησης ταγμάτων εφόδου στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής με επίκεντρο το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Ακροδεξιοί, μεταξύ των οποίων και μαθητές, επιτίθονταν επί δύο μέρες μέσα από το σχολείο με καδρόνια, λοστούς, στειλιάρια και μολότοφ εναντίον φοιτητών που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο την επιβολή ενός καθεστώτος καθημερινού τρόμου μέσα στο σχολείο με τραμπουκισμούς εναντίον άλλων μαθητών, προπηλακισμούς δημοσιογράφων και κατάληψη δημόσιου χώρου στις γειτονιές των δυτικών συνοικιών.

Η αφορμή του ξεσπάσματος της φασιστικής βίας ήταν ένα μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων από φοιτητικούς συλλόγους την προηγούμενη εβδομάδα ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την επανενεργοποίηση ενός ακροδεξιού πυρήνα, ο οποίος είχε κάνει την εμφάνισή του ήδη από τα μακεδονικά συλλαλητήρια, και ενισχύεται εδώ και χρόνια στην περιοχή από εθνικιστικές ομάδες και συνδέσμους οπαδών. Στη στρατολόγηση μελών σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν το τελευταίο διάστημα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που, παρά την καταδίκη της, παραμένουν ανοιχτά με άλλη επωνυμία. Η «ΣΑΡΙΣΑ» ήδη από την περασμένη άνοιξη λειτουργεί ως «πολυχώρος» με εξωστρεφείς δράσεις προς τη νεολαία ενώ καλέσματα εθνικιστικής στρατολόγησης έχουν μοιραστεί πολλές φορές στους μαθητές της περιοχής. «Πετυχαίνεις Κνίτες και αναρχικούς και δεν αντέχεις την απλυσιά; Σιχάθηκες τον καθηγητή που στάζει χολή για έθνος και φυλή; Συγχαρητήρια! Είσαι και εσύ “μέλος εγκληματικής οργάνωσης”, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ» λένε χαρακτηριστικά τα σχετικά φυλλάδια.

 

Εθνικιστικές οργανώσεις διαγκωνίζονται

 

Δεν είναι, όμως, μόνο η Χρυσή Αυγή που έσπευσε να δώσει τη στήριξή και να καλύψει πολιτικά τις φασιστικές επιθέσεις στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης. Μια σειρά άλλων εθνικιστικών οργανώσεων διαγκωνίζονται στην οργάνωση μαθητών τόσο των ΕΠΑΛ όσο και άλλων σχολείων που συμμετείχαν στις επιθέσεις μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Εμπλοκή φαίνεται ότι έχουν, σύμφωνα με ανακοινώσεις των ίδιων των ακροδεξιών οργανώσεων, το Ιερό Τάγμα, η Ελληνική Ορθόδοξος Νεολαία - Εθνικό Κίνημα Νέων αλλά και ο Ιερός Λόχος που με ανακοίνωσή του καλεί σε συγκέντρωση στο Σάββατο στην πλατεία Τερψιθέας.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που επί δύο μέρες βλέπαμε μαθητές να χαιρετούν ναζιστικά, ακροδεξιούς να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι με την ανοχή της αστυνομίας, φοιτητές να τραυματίζονται από τις επιθέσεις και μαθητές να καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν και τραμπουκίστηκαν επειδή μίλησαν σε δημοσιογράφους. Τις τελευταίες μέρες και ενώ το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό, γίνεται μια απόπειρα συσπείρωσης των ακροδεξιών και πρόκλησης έντασης έξω από το ΕΠΑΛ Ευόσμου, που τελεί υπό κατάληψη, με τη συμμετοχή ατόμων που συμμετείχαν στις φασιστικές επιθέσεις στην Σταυρούπολη.

Τα σχολεία των δυτικών συνοικιών αποτελούν εδώ και καιρό στόχο των ακροδεξιών οργανώσεων που προσπαθούν να τα καταστήσουν ορμητήριά τους αρχικά μέσα από την αντίθεση στα self test και τη ρητορική του αντιεμβολιαστικού κινήματος, πλέον ανοιχτά μέσα από την στοχοποίηση των αντιφασιστών, «αντεθνικών» φοιτητών/τριών και συλλογικοτήτων.

 

Με ποιων τη στήριξη ή σιωπή;

 

Για όλη αυτή την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για τη στάση των διευθύνσεων του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης οι οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών εκπαιδευτικών της Ε’ ΕΛΜΕ, αβαντάρουν τη δράση των ακροδεξιών μαθητών ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε κάποια δήλωση ή ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο σχολείο τους. Συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί αλλά και μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας επιρρίπτουν ευθύνες και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (τα γραφεία της οποίας βρίσκονται 100 μέτρα μακριά από το σχολείο) που επί δύο ημέρες επέτρεψαν στις φασιστικές ομάδες να μπαινοβγαίνουν στο σχολείο και να μεταφέρουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, όπως προκύπτει και από την καθυστερημένη κινητοποίηση της αστυνομίας, τις συλλήψεις και τις έρευνες στα σπίτια.

Τρομακτική είναι, επίσης, η αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας που, πέρα από το καθυστερημένο αίτημα για παρέμβαση Εισαγγελέα, είτε μιλάει γενικόλογα και ουδέτερα για «βία» και «επεισόδια» είτε επαναφέρει τη «θεωρία των δύο άκρων» μέσα από τη ρητορική ίσων αποστάσεων απέναντι στις φασιστικές ομάδες και τους φοιτητές που δέχθηκαν την άγρια επίθεση.

 

Αντιφασιστική συγκέντρωση

 

Μοναδική «ανάσα» στον φασιστικό εσμό των ημερών η μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στην πλατεία Τερψιθέας και η μεγαλειώδης διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, δεκάδων συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εκπαιδευτικών που έστειλαν ισχυρό μήνυμα «Ούτε στην Σταυρούπολη, ούτε πουθενά». Νέα αντιφασιστική διαδήλωση με σύνθημα «τα σχολεία, οι γειτονιές και οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ανήκουν σε όσες και όσους αγωνίζονται και όχι στους φασίστες» διοργανώνεται το Σάββατο το απόγευμα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά όπου καλείται η πόλη να περιφρουρήσει την ιστορική της μνήμη, το παρόν και το μέλλον της.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΦΕΑ 1967-1974

 

Ένα χρόνο μετά τη δικαστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, το φασιστικό τέρας χτύπησε και πάλι (…) Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ιδεολογική ταυτότητα και πολιτική προέλευση των τραμπούκων (…) Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 καταδικάζει τη φασιστική επίθεση εναντίον των συγκεντρωμένων και εκφράζει τη συμπαράστασή του στα θύματα της επίθεσης. Δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του και τη συμπόρευσή του με το λαϊκό, αντιφασιστικό, δημοκρατικό κίνημα. Καλούμε την κυβέρνηση, αντί για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, να φροντίσει για την προστασία των μαθητών από τις ακροδεξιές συμμορίες, που δρουν ανενόχλητες υπό τη σκέπη του «επιτελικού κράτους του νόμου και της τάξης», και να προβεί στην άμεση σύλληψη και παραπομπή των δραστών στη δικαιοσύνη.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet