Τέσσερα πιάνα
Γιάννης Βακαρέλης, Συπριέν Κατσαρής, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Αχιλλέας Γουάστωρ
Δύο από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σπάνια συναυλία για τέσσερα πιάνα. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ Γιάννης Βακαρέλης υποδέχεται στη σκηνή της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης τρεις αγαπημένους σολίστ: τον Συπριέν Κατσαρή, τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και τον Αχιλλέα Γουάστωρ, αλλά και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζει σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου το Μπολερό του Μορίς Ραβέλ.
Οι καταξιωμένοι βιρτουόζοι θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα διάσημων έργων του συμφωνικού και οπερατικού ρεπερτορίου σε ευφάνταστες μεταγραφές για τέσσερα πιάνα, οι οποίες αποκαλύπτουν κρυμμένες πτυχές της αρχικής εκδοχής, μέσα από τον διαυγή και ευκρινή ήχο του πιάνου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την Εισαγωγή Ταγχώυζερ του Ρίχαρντ Βάγκνερ (μεταγραφή: Καρλ Μπούρχαρντ), το Κοντσέρτο αρ. 1 σε μι μείζονα, «Η άνοιξη» από τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι σε μεταγραφή του πρόωρα χαμένου κύπριου πιανίστα Νικόλας Οικονόμου, τη Φαντασία Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ (μεταγραφή: Αχιλλέας Γουάστωρ), το Εμβατήριο Ράκοτσι του [Φραντς Λιστ, η αυθεντική εκδοχή του οποίου γράφτηκε από τον λαμπρό ούγγρο μουσουργό ειδικά για τέσσερα πιάνα, και τη Σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη (μεταγραφή: Αχιλλέας Γουάστωρ), που αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο μεγάλο συνθέτη. Τη βραδιά κλείνει το Μπολερό του Μορίς Ραβέλ (μεταγραφή: Ζακ Ντριγιόν), που χορογράφησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, καλώντας μας να θυμηθούμε ότι το «μπολέρο» ήταν αρχικά ένας δραματικός και τεχνικά απαιτητικός χορός της Ισπανίας του 18ου αιώνα, με καστανιέτες. Με αυτή την αφορμή ο γνωστός χορογράφος δημιουργεί ένα έργο μινιμαλιστικό, αυστηρό αλλά και ταυτόχρονα ρομαντικό.
Τα κοστούμια σχεδίασε η Τότα Πρίτσα, ενώ οι φωτισμοί είναι του Χρήστου Τζιόγκα. Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ.
Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 16 έως 60 ευρώ, 11 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).
«Το κάλεσμα του Προμηθέα - 1821»

Ένα μουσικό ιστορικό δράμα του Χριστόφορου Χριστοφή, στο οποίο συμμετέχει ένα λαμπρό καστ Ελλήνων ηθοποιών. Το έργο (πρώτη παρουσίαση) ανεβαίνει μόνο για τρεις παραστάσεις και αναφέρεται, μέσα από το βλέμμα των Ελλήνων της Διασποράς, στο θέμα της εθνικής παλιγγενεσίας 1821-1827, μιας εποχής καθοριστικής για τη διαμόρφωση νέων ιδεών. Από τους φοιτητές της εποχής, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες –με αναφορές στον Φιλικό Ξάνθο, τον πρίγκιπα Υψηλάντη, τον γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, τον γερμανό συγγραφέα Γκέτε... τον Ναπολέοντα– μεταφερόμαστε στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, στη σφαγή της Χίου, την πολιορκία του Μεσολογγίου, στον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Όλα τους σημαντικά γεγονότα, που υπήρξαν πηγή έμπνευσης του ρομαντικού κινήματος και καθόρισαν, εν πολλοίς, την ευρωπαϊκή ιστορία γενικότερα.
Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χριστόφορος Χριστοφής, ενώ τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διεύθυνση ορχήστρας. Η χορογραφία είναι της Έρσης Πήττα, τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και τα κοστούμια της Εριέττας Βορδώνη. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Στις βιντεοπροβολές, ο Χρήστος Μαγγανάς. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Γιώργος Χριστοδούλου (Γκέτε), Στάθης Κόικας (Μεφίστο), Σπύρος Σταμούλης (Λόρδος Βύρων), Αλμπέρτο Φάις (Άγνωστος), Παναγιώτης Γεωργούλας (Ξάνθος), Μάξιμος Μουμούρης (Καποδίστριας). Στον ρόλο του Ναπολέοντα, ο Δημήτρης Πιατάς. Χορεύουν: Ελισάβετ Δελακά, Δήμητρα, Κόκκορη, Ασπασία Λαιμού. Τραγουδά η Θεοδώρα Μπάκα.
Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Οκτωβρίου, στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές εισιτηρίων: από 11 έως 40 ευρώ, 6 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).
«Φορώντας χρώματα ανοιχτά»
Μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη

Από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Άνοιξη μ.Χ.» είναι και ο τίτλος της μουσικής παράστασης «Φορώντας χρώματα ανοιχτά» και σιγοτραγουδώντας «ανάμεσα στην ισημερία της άνοιξης και την ισημερία του φθινοπώρου» ποιήματα του πρώτου νομπελίστα ποιητή μας,. Ας συντονιστούμε λοιπόν με το εύρωστο πνεύμα αισιοδοξίας, υπομονής και παρότρυνσης που διατρέχει το σεφερικό έργο. Ας συντονιστούμε με αυτό το «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», κρατώντας κι εμείς τη ζωή μας όπως κράτησε ο ποιητής τη δική του: «ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή».
Ερμηνευτές πρώτης γραμμής, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα, η Παυλίνα Βουλγαράκη η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Παντελής Κυραμαργιός, θα τραγουδήσουν ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία έχουν απευθυνθεί στο συναίσθημα του κόσμου και ως τραγούδια με μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίλτου Πασχαλίδη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και νεότερων συνθετών. Ο Γιάννης Στάνκογλου θα αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή στα τραγούδια που περιλαμβάνουν αφήγηση και θα αποδώσει αποσπάσματα από το έργο του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία θα συνδέουν τα τραγούδια μεταξύ τους και θα σκιαγραφούν για το κοινό την προσωπικότητα του ποιητή. Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη, επιμέλεια προγράμματος: Αγαθή Δημητρούκα. Το μουσικό μέρος έχει αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τη μεσογειακή χροιά των μαντολίνων της. Επίσης η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Βυζαντινός Χορός Μέλος Εναρμόνιον. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου. Τη συναυλία θα διευθύνει ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 20 έως 60 ευρώ, Αμέα: 15 ευρώ.