«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα από το φεστιβάλ ΚΝΕ–Οδηγητή.

 

Μαζική ήταν η παρουσία του κόσμου για μία ακόμη χρονιά στο φεστιβάλ ΚΝΕ–Οδηγητή. Το 47ο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 23–25 Σεπτεμβρίου, στο πάρκο Τρίτση, με σύνθημα «Nα ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό».

Πολιτικές συζητήσεις, αφιέρωμα στην Παρισινή Κομμούνα, πολιτιστικές εκθέσεις, εργαστήρια και πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την κεντρική πολιτική ομιλία του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Πολλοί βιάστηκαν στο παρελθόν να μιλήσουν για το τέλος των ιδεολογιών, ακόμα και για το τέλος της Ιστορίας. Τους διαψεύδουν, βέβαια, και οι ίδιες οι αντιφάσεις του συστήματός τους. Το γεγονός ότι αποτυγχάνει συστηματικά να δώσει ελπίδα στους νέους ανθρώπους, να απαντήσει στις ανάγκες τους, που φυσιολογικά διευρύνονται», ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας.

Κάλεσε σε αγώνες «για την προστασία του φυσικού πλούτου, των λαϊκών περιουσιών, της ανθρώπινης ζωής […] Αγώνες για την προστασία της υγείας και της ζωής, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης της πανδημίας […] Αγώνες για την προστασία των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων από τα μέτρα που η κυβέρνηση έφερε μέσα στο καλοκαίρι, όπως ήταν οι νόμοι Χατζηδάκη, για την κατάργηση του 8ωρου, για την απαγόρευση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης […] Αγώνες για τη μόρφωση των παιδιών μας, που έρχονται αντιμέτωπα με ένα ακόμη πιο σκληρό, ταξικό, σχολείο, ένα σχολείο πολλών ταχυτήτων, που η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής άφησε εκτός ΑΕΙ χιλιάδες νέους ανθρώπους. Σε αυτούς τους αγώνες και σε πολλούς ακόμη γεννήθηκε ένα ξεχωριστό σύνθημα: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνητικές περιβαλλοντικές πολιτικές, καθώς «μετά τις καταστροφές προωθεί ταχύτατα σχέδια δήθεν ανασυγκρότησης, μαζί με τα κοράκια της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, που προσδοκάνε νέα μεγάλα κέρδη από τις "πράσινες" –στην πραγματικότητα, όμως, κατάμαυρες– επενδύσεις».

Στο στόχαστρο του γ.γ. βρέθηκε η κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο θέμα των εμβολιασμών και την πολιτική του υπουργείου Υγείας εν μέσω πανδημίας. «Είναι το ίδιο κράτος που αποζημιώνει πλουσιοπάροχα τους ιδιώτες κλινικάρχες και τους άλλους επιχειρηματίες της Υγείας, γιατί –όπως λένε όλα τα άλλα κόμματα– ο δημόσιος τομέας πρέπει να συνυπάρχει με τον ιδιωτικό», υπογράμμισε.

«Μηχανισμό καταπίεσης, καταστολής, εκμετάλλευσης, διαιώνισης της αδικίας», χαρακτήρισε την υπάρχουσα δομή του κράτους ο Δ. Κουτσούμπας, συγκρίνοντας τα ποσά που διατίθενται ετησίως για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών με όσα δισ. ξοδεύονται για τις «ανάγκες του ΝΑΤΟ» ή και για τη οικονομική διάσωση εταιρειών–κολοσσών. Επεσήμανε επίσης και την αδράνεια του κράτους μπροστά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις προϊόντων, «γιατί εκεί κυριαρχούν οι νόμοι της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς, δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου».

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που συμμετείχαν ενεργά στους «ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ–ΝΑΤΟ», ενώ σχολίασε και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την υποκριτική στάση όσων εδώ και μια εικοσαετία στήριζαν την «ιμπεριαλιστική επέμβαση», αλλά τώρα μιλούν για «αποτυχία της Δύσης να αποκαταστήσει τη δημοκρατία».

«Έχουν τις υπογραφές όλων τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας», συμπλήρωσε ο Δ. Κουτσούμπας κατά την κεντρική ομιλία του στο 47ο φεστιβάλ ΚΝΕ–Οδηγητή.

«Ο σοσιαλισμός είναι η πραγματική πρόοδος, η κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι βγαίνουν απ’ το περιθώριο της πολιτικής ζωής και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, γιατί έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια […] Όταν πριν 30 χρόνια, λυσσομανούσαν όλοι –δεξιοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, μετανοημένοι αριστεροί– πως "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική" πέρα από το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, το ΚΚΕ κράτησε ψηλά την κόκκινη σημαία».

Στρατής Ηλιάκης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet