Ο σεισμός στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο της Κρήτης την περασμένη Δευτέρα, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε ως τραγική συνέπεια το θάνατο ενός ανθρώπου, στο Αρκαλοχώρι όπου εκτελούσε εργασίες στο εσωτερικό εκκλησίας, αλλά και σοβαρές ζημιές σε πολλά κτίρια, έφερε στην επιφάνεια την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη των συνεπειών τέτοιων φυσικών φαινομένων. Θα μπορούσε να είναι μια τετριμμένη διαπίστωση, όμως ο θάνατος ενός ανθρώπου και ο τραυματισμός δεκάδων δεν επιτρέπει να προσπεράσουμε το γεγονός με ελαφρότητα.

 

Από δηλώσεις σεισμολόγων τις προηγούμενες μέρες προκύπτει, αν και δεν υπογραμμίστηκε από τα ΜΜΕ με τη δέουσα έμφαση, ότι ο κρατικός μηχανισμός, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι τοπικές αρχές κώφευσαν στα καμπανάκια αυξημένου κινδύνου που έκρουαν ήδη από τον Ιούλιο οι ειδικοί επιστήμονες. Μάλιστα τις πρώτες ώρες μετά τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στο Ηράκλειο επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως κεραυνός εν αιθρία. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Και στις περιπτώσεις αυτές οι σεισμολόγοι έχουν αδιάψευστους μάρτυρες, την καταγραφή των σεισμικών δονήσεων και τα πορίσματα που έχουν επισήμως αποστείλει στην πολιτεία και τις αρχές.

Όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στην Εποχή ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου 2021. Για το λόγο αυτό στις 21 Ιουλίου συνήλθε εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Πρόκειται για επίσημη επιτροπή του κράτους επιφορτισμένη με το έργο να κρίνει το επίπεδο κινδύνου σε περιπτώσεις σεισμικών εξάρσεων, η οποία κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα τα οποία συμπεριέλαβε στο πόρισμά της, που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας –ειρήσθω εν παρόδω στη συνεδρίαση συμμετείχε ο γγ Πολιτικής Προστασίας–, η οποία με τη σειρά της οφείλει να στείλει σε όλες τις τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων που απειλούνται. Σύμφωνα με το πόρισμα και με τα μέχρι εκείνη τα στιγμή δεδομένα, κρίθηκε ότι ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε ο ισχυρότερος σεισμός ήταν 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επίσης κρίθηκε ότι χρειάζεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο Εγκέλαδος». Μάλιστα όπως εμφατικά σημειώνει ο Γ. Παπαδόπουλος «είναι η πρώτη φορά που συγκλήθηκε η Επιτροπή εκτάκτως και μάλιστα εγκαίρως, έκανε εκτίμηση ότι μπαίνουμε σε φάση αυξημένου κινδύνου και πρότεινε και την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου. Έκτοτε κανείς δεν ανέτρεψε αυτήν την εκτίμηση». Συνεπώς προκύπτει αμείλικτο το ερώτημα τι έκαναν η πολιτεία, οι τοπικές αρχές και οι Δήμοι το διάστημα των δύο μηνών που μεσολάβησε μέχρι το σεισμό της περασμένης Δευτέρας; Έγινε επικαιροποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης και άρση επικινδυνοτήτων σε κτίρια;

Εν τω μεταξύ, τα ερωτήματα υπογραμμίζονται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι βουλευτές Ηρακλείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, με ερώτημα που είχαν απευθύνει στους υπουργούς  Οικονομικών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Υποδομών και Μεταφορών, στις 28 Ιουλίου 2021, τέσσερις μέρες μετά το σεισμό των 4,8 βαθμών που είχε πλήξει την ίδια περιοχή (στις 24 Ιουλίου) και μία εβδομάδα μετά τη σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (στις 21 Ιουλίου), είχαν ζητήσει να κηρυχτεί η περιοχή σεισμόπληκτη και σημείωναν ότι «ήδη υπάρχουν οικίες οι οποίες υπέστησαν ζημιές και άλλες που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση από τις τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και εκκλησίες και αποθήκες με σοβαρές ζημιές».

Τον τελευταίο καιρό η επιστημονικότητα και ο ορθολογισμός στον οποίο βασίζεται υπονομεύονται συστηματικά στον δημόσιο λόγο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση της πανδημίας και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας με τον εμβολιασμό. Το κόστος για αυτήν την επιλογή είναι βαρύ: ανθρώπινες ζωές. Είναι σύμπτωμα της ίδιας τάσης υπονόμευσης η αμέλεια που φαίνεται να επιδείχθηκε απέναντι στα επιστημονικά κελεύσματα για επιχειρησιακή ενεργοποίηση απέναντι σε επερχόμενο σεισμό; Σε κάθε περίπτωση είναι ασυγχώρητη.

Πάντως, από τους μέχρι στιγμής ελέγχους στις πληγείσες περιοχές, τα μισά σχολικά κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ περίπου 770 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι «δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας να σημειωθεί ίσος ή και μεγαλύτερος σεισμός με τον μέχρι τώρα μεγαλύτερο, στην περιοχή του Ηρακλείου. Συνεπώς επειδή πολλά από τα κτίρια που έχουν πληγεί είναι ευάλωτα, οι μετασεισμοί, ακόμα κι αν είναι μικρότεροι, είναι επικίνδυνοι. Τα κτίρια πρέπει να μην χρησιμοποιούνται μέχρι να ελεγχθούν».

Ωστόσο, και ως προς τη μετασεισμική διαχείριση η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε εγρήγορση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σάμος (βλ. διπλανό κείμενο). Οι πολίτες που αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό, που έσπευσε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του Ηρακλείου, φαίνεται να μην το παραβλέπουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet