Την Σάμο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εχθές Παρασκευή, ώστε να στήσει μια ακόμα επικοινωνιακή γιορτή για την κυβέρνηση, αυτή τη φορά με αφορμή την παράδοση του παλιού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στον Δήμο του νησιού – αφού παρά τις τοπικές διαφωνίες, όπως και των κινημάτων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των κομμάτων της Αριστεράς κ.ά. το αντικατέστησε με τη δημιουργία της υπερ-δομής/φυλακής για τους πρόσφυγες, που αντίκειται στους κανόνες του διεθνούς Δικαίου.

Τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί το νησί ο πρωθυπουργός, ήταν μετά τον καταστροφικό σεισμό, που άφησε πίσω του δύο νεκρά παιδιά και εκατοντάδες συντρίμμια. Ένα χρόνο μετά και οι υποσχέσεις που είχε εξαγγείλει ακόμα να υλοποιηθούν, καταδεικνύοντας και το τι πρόκειται να γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, όσον αφορά και την αντίστοιχη περίπτωση τώρα της Κρήτης.

Όπως περιγράφει σε δελτίο Τύπου ο Νίκος Ζάχαρης από τη δημοτική κίνηση «Σάμος αλλάΖΕΙ»: «Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28ης Σεπτεμβρίου 2021 ως δημοτική παράταξη καταθέσαμε εκτός ημερήσιας διάταξης (με τη διαδικασία του κατεπείγοντος) και το σώμα αποδέχθηκε, να κατατεθεί υπόμνημα για την πορεία ανασυγκρότησης του σεισμού της Σάμου στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σάμο γίνεται με αφορμή το κλείσιμο της απαράδεκτης φαβέλας-ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου για επικοινωνιακούς λόγους της κυβέρνησης, αλλά πρέπει η δημοτική αρχή και ο κ. δήμαρχος να “αξιοποιήσει” την επίσκεψη και να υποβάλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό που να καταδεικνύει ότι στους 11 ολόκληρους μήνες από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό της Σάμου (της 30ης του Οκτώβρη 2020), υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των πληγέντων δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών (σχολεία, ιστορικά κτίρια, εκκλησίες και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, δρόμοι, λιμάνια, σπίτια και επαγγελματικές στέγες) και στις ενισχύσεις των επαγγελματιών. Η προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σάμο την επαύριον του σεισμού στον τόπο καταπλάκωσης των δύο μαθητών - αθώων θυμάτων, της Κλαίρης και του Άρη, ότι θα δώσει χρηματοδοτήσεις και θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την κατεδάφιση όλων των επικίνδυνων ετοιμόρροπων σπιτιών δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Το κείμενο-υπόμνημα που έχει επεξεργαστεί η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας ανασυγκρότησης της Σάμου μετά τον σεισμό, με πρόεδρο τον περιφερειακό σύμβουλο, κ. Μανώλη Κάρλα, και εκπροσώπους φορέων της Σάμου, έχει συμπεριλάβει όλες τις απόψεις και μπορεί να τεθεί ως κείμενο-βάση συζήτησης για διεκδικητικό πλαίσιο».

Το κατά πόσο θα λάβει υπόψιν του το υπόμνημα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επαφίεται στο μέλλον να φανεί, καθώς ό,τι υποσχέσεις και να δοθούν πάλι, δύσκολα μπορούν να γίνουν πιστευτές, όπως έχει αποδείξει στην τοπική κοινωνία της Σάμου πολλάκις με το προσφυγικό. Για την ακρίβεια, την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση βρέθηκε να παίρνει πίσω τις βεβαιώσεις της ακόμα και προς την Κομισιόν, αφού ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στη Βουλή πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για τη διερεύνηση των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα, παρά τη σχετική του δέσμευση προς την Επιτροπή πως θα συστήσει ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των περιστατικών.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet