Την περασμένη εβδομάδα, μετα από δυο χρόνια χωρίς δημόσιες εκδηλώσεις λόγω τη πανδημίας, ξαναβγήκε στους δρόμους η νεολαία Fridays For Future (Παρασκευές για το Μέλλον). Σε 97 χώρες, σε 1.155 πόλεις ξαναπήρε την πρωτοβουλία για το κλίμα με νέα συνθήματα, που ωρίμασαν και αναδείχτηκαν μέσα από την εμπειρία της πανδημίας: από το «αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα» και το «δεν έχουμε ένα άλλο πλανήτη Β», ξεπηδήσαν νέα συνθήματα όπως «την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι», «κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη».

Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, η περιορισμένη μαζικότητα της εκδήλωσης αναδεικνύει τόσο το βάρος των πολλαπλών και σύνθετων προβλημάτων που η νεολαία αντιμετωπίζει, όσο και την ανεπαρκή εμπλοκή των κομματικών μηχανισμών στην δραστηριοποίηση της κοινωνίας πάνω σε ένα θέμα που θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή μας, από ότι η ίδια η πανδημία του κορονοϊού. Θα είναι η δυσκολία να ιεραρχηθούν με σαφήνεια οι προτεραιότητες της περιόδου, η λειψή επεξεργασία πειστικών και συμπεριληπτικών προτάσεων, η δομική περιβαλλοντική αναλγησία της κυβέρνησης και οι καθυστερήσεις της αντιπολίτευσης, που δημιουργούν ένα μείγμα αποπροσανατολισμού και αναμονής, δηλαδή ότι χρειάζεται για να υποδεχτούμε ανέτοιμοι την επερχόμενη τέλεια «κλιματική καταιγίδα», σε ένα παιγνίδι χωρίς δεύτερο ημίχρονο.

 

Youth4Climate

 

Την Δευτέρα που πέρασε συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο 400 νεολαίοι από όλο τον κόσμο σε μια συνάντηση που προηγείται και ανοίγει την Pre-COP26 και προετοιμάζει την συνδιάσκεψη του ΟΗΕ της Γλασκώβης για το κλίμα, τον Νοέμβρη. Την προσοχή έκλεψε η Γκρέτα Τούνμπεργκ (ενήλικας πλέον) που, όπως πάντα δεν «μάσησε» τα λόγια της: «από τους παγκόσμιους ηγέτες ακούμε μόνο λόγια, και μπλα, μπλα, μπλα. Οι ρύποι συνεχίσουν να αυξάνονται. Δεν μπορούμε άλλο να επιτρέπουμε στους ισχυρούς της γης να αποφασίζουν, τι είναι για εμάς η ελπίδα. Η ελπίδα δεν είναι κάτι παθητικό. Ελπίδα σημαίνει αλήθεια, σημαίνει δράση. Και η ελπίδα έρχεται πάντα από την κοινωνία. Εμείς θέλουμε κλιματική δικαιοσύνη και την θέλουμε τώρα».

Προγενέστερα, στην 76η συνάντησή του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «η φύση καταστρέφεται, χρειάζεται άμεση δράση! Από όλες τις περιοχές του πλανήτη έρχονται πολύ ανησυχητικά μηνύματα, υψηλές θερμοκρασίες, εντυπωσιακές απώλειες βιοποικιλότητας, νερό και αέρας που δηλητηριάζονται. Καταστροφές που συνδέονται με το κλίμα σε κάθε περιοχή». Και ο γ.γ. συνέχισε: «πρέπει να σοβαρευτούμε και να αναλάβουμε άμεσα δράση, εφαρμόζοντας την πράσινη οικονομία, δημιουργώντας βιώσιμες και πράσινες θέσεις εργασίας, ακυρώνοντας τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, και εγκαταλείποντας τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης για όλο τον πλανήτη».

Ότι η κατάσταση έχει «ξεφύγει» είναι ορατό από όλους. Παρ όλα αυτά και τους περιορισμούς της πανδημίας, οι νέοι ξαναβγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν, εδώ και τώρα, την υιοθέτηση και άμεση επιβολή αποτελεσματικών μέτρων, που σε κάποιες περιπτώσεις φέρνουν και αποτελέσματα. Στην Γερμανία, το συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις κυβερνητικές προτάσεις για το κλίμα, δικαιώνοντας τις οικολογικές οργανώσεις, όπως Fridays for Future. Ενδιαφέρον παρουσιάζει αιτιολόγηση της απόφασης: η αναποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών μπορεί να «διακινδυνεύσει το επίπεδο ελευθερίας» των επερχόμενων γενεών, στο μέτρο που το κόστος για τη μείωση των εκπομπών (ΑτΘ) θα μετακυληθεί για μετά το 2030. Από τα τελευταία μέτρα της θητείας της καγκελαρίου Μέρκελ, ήταν η αύξηση του στόχου μείωσης των ΑτΘ από το 55% στο 65% για το 2030 και η επίσπευση κατά πέντε χρόνια του στόχου ανθρακοποίησης (2045 αντί 2050).

 

Δια-γενεακές ανισότητες

 

Στη φυσιολογική βιολογική διαφοροποίηση των γενεών προστέθηκε μια νέα ανισότητα που συνδέεται με την διαφορετικά επίπτωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Εάν η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να αυξάνεται, όπως καταγράφεται σήμερα, ένα εξάχρονο παιδί θα βιώσει περίπου τρεις φορές περισσότερες κλιματικές καταστροφές, σε σχέση με τους παππούδες του. Η έρευνα του περιοδικού Science εκτιμά ότι το εξάχρονο θα βιώσει διπλάσιο αριθμό φονικών πυρκαγιών, 1,7 φορές περισσότερους τροπικούς κυκλώνες, 3,4 φορές περισσότερες πλημύρες, 2,5 φορές περισσότερες αγροδιατροφικές κρίσεις και 2,3 φορές περισσότερες περιπτώσεις ξηρασίας, σε σχέση με ένα παιδί που γεννήθηκε το 1960 (τα μοντέλα προβλέψεων αφορούν μόνο την συχνότητα και όχι την ένταση των φαινομένων). Οι εκτιμήσεις αυτές είναι περισσότερο επώδυνες για τις φτωχές χώρες, δηλαδή σε εκείνες που έχουν την μικρότερη ευθύνη στην παραγωγή ΑτΘ (πχ. στην υπο-σαχάρια περιοχή, τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν έως και 54 φορές περισσότερες «θερμικές κύματα-βόμβες», σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή,

Εάν, στην COP26 της Γλασκώβης, τον Νοέμβρη, δεν αποφασιστεί η επιτάχυνση των μέτρων, η μελέτη του Science, εκτιμά, συνολικά, ότι ένα σημερινό παιδί θα αντιμετωπίσει μέχρι και 5 φορές περισσότερα κλιματικές καταστροφές σε σχέση με ένα παιδί που έζησε πριν 150 χρόνια!

Δυστυχώς, τα τελευταία στοιχεία για την πορεία υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν είναι καθησυχαστικά. Ο στόχος περιορισμού στους 1,5C μοιάζει πλέον ανέφικτος και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις αναφέρουν ότι, αντί για μείωση, θα έχουμε αύξηση κατά 16% των εκπομπών των ΑτΘ, δηλαδή ο δρόμος (κατήφορος...) για τους 2,7C μέσα στον αιώνα, είναι αναπόφευκτος.

 

 

 

Από τα Πιέρια όρη

 

Η «Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Πιερίων» συστάθηκε με αφορμή τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή των Πιερίων, με κύριο στόχο την αποτροπή της άναρχης εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο βουνό των Μουσών, τα Πιέρια, το όρος Τίταρος και στην ευρύτερη περιοχή. Την Κυριακή 3 Οκτώβρη, στην πλατεία της Νεράιδας, πάνω από τη λίμνη Πολυφύτου και απέναντι από τα Πιέρια όρη, στις 5.30 το απόγευμα, διοργανώνεται κεντρική ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

 

Στο άλσος Αγίου Δημητρίου

 

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνεται ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων του δήμου Πετρούπολης, κάνοντας δεκτή την αίτηση εφτά οργανώσεων για τους δασικούς χάρτες.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνεται ότι η παραχώρηση της χρήσης δασών και δασικών εκτάσεων δεν αίρει την προστασία τους και δεν επιτρέπει τον οριστικό αποχαρακτηρισμό τους για το μέλλον. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η υλοποίηση οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Αίρεται έτσι, ο αποχαρακτηρισμός της δασικής έκτασης του άλσους Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να ανεγερθεί δημαρχείο.

 

Και από το Φάληρο

 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατασκευή κολυμβητικών εγκαταστάσεων στο αθλητικό πάρκο του ΣΕΦ. Το σημείο της κατασκευής είναι μέρος υπάρχοντος χώρου άθλησης και περιπάτου για τους κατοίκους του Φαλήρου, με 70-90 δέντρα να το περιβάλλον. Το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου σημειώνει ότι είναι έντονη η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής και υπογραμμίζει πως ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου Καραϊσκάκη έχει μεγάλη έλλειψη σκιάς και πρασίνου, το οποίο χρειάζεται τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για αισθητικούς λόγους.

 

Στην Εύβοια

 

Σε «γκάφα» επιχειρείται να αποδοθεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να δώσει άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, ένα βουνό που σώθηκε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Όπως ανέφερε ο ΣΤ. Μπένος, υπεύθυνος ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, «χθες η κυβέρνηση έπραξε άριστα αποφασίζοντας να σταματήσει ένα λάθος που είχε γίνει από τη ΡΑΕ, για να δρομολογηθούν άδειες για ανεμογεννήτριες», προσθέτοντας «όσο θα είμαι εγώ εκεί και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια». Μάλλον η αντίδραση των ευβοιωτών ήταν αυτή που απέτρεψε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα και όχι η εκ των υστέρων επικοινωνιακή ανακοίνωση του κ. Μπένου.

Ιωσήφ Σινιγάλιας Ο Ιωσήφ Σινιγάλιας είναι μηχανολόγος μηχανικός. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet