Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 18χρονη πια σουηδή ακτιβίστρια, βρέθηκε για μία ακόμα χρονιά στη σύνοδο κορυφής του Youth4Climate στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ενόψει της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα Cop26, η οποία ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, οι κινητοποιήσεις για την κλιματική κρίση εντείνονται. Δημοσιεύουμε σχεδόν όλη την ομιλία της, η οποία αναβλύζει ελπίδα:

Όταν λέω κλιματική αλλαγή, τι σκέφτεστε; Εγώ σκέφτομαι πράσινες θέσεις εργασίας.  Πρέπει να βρούμε μια ήπια μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών. Δεν υπάρχει πλανήτης Β. Δεν υπάρχει μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα. Δεν πρόκειται για μια ακριβή, πολιτικά ορθή, πράσινη πράξη καλοσύνης μπλα, μπλα, μπλα. Χτίστε καλύτερα, μπλα, μπλα, μπλα. Πράσινη οικονομία μπλα, μπλα, μπλα. Μηδενικές εκπομπές έως το 2050, μπλα, μπλα, μπλα. Κλιματικά ουδέτερη, μπλα, μπλα, μπλα.

Αυτά είναι τα μόνα που ακούμε από τους λεγόμενους ηγέτες μας. Λέξεις. Λέξεις που ακούγονται υπέροχες, αλλά μέχρι στιγμής κατέληξαν σε μηδενική δράση. Οι ελπίδες μας και τα όνειρά μας πνίγονται στις κενές υποσχέσεις τους. Φυσικά χρειαζόμαστε εποικοδομητικό διάλογο. Αλλά είχαν τριάντα χρόνια από μπλα, μπλα, μπλα. Πού μας οδήγησε αυτό; Σε αναφορές ηγετών που λένε τι θα κάνουν, αντί για δράσεις. Και κανείς δεν τους καθιστά υπεύθυνους για τις πράξεις τους ή καλύτερα για την απραξία τους.

Μην με παρεξηγείτε. Μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε. Η αλλαγή δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά επείγουσα. Όχι όμως αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που βαδίζουμε σήμερα. Λένε ότι θέλουν «λύσεις». Πώς θα επιλύσεις μία κρίση, χωρίς να την έχεις κατανοήσει; Πώς θα συντάξεις προϋπολογισμό, αν δεν υπολογίσεις όλους τους αριθμούς; Όσο αγνοούμε τα στοιχεία, όσο η δημιουργική λογιστική είναι ο πιο επαρκής τρόπος μείωσης των εκπομπών αερίου, δεν θα καταλήγουμε πουθενά.

Η κλιματική κρίση είναι φυσικά ένα σύμπτωμα μιας μεγαλύτερης κρίσης. Της κοινωνικής κρίσης, της κρίσης των ανισοτήτων που ξεκίνησε από  την αποικιοκρατία και έφτασε στο σήμερα (…) Είναι πολύ αφελές να πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε την κλιματική κρίση, χωρίς να έρθουμε αντιμέτωποι με τις ρίζες της (…)

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι προσπαθούν. Γιατί είναι φανερό πως δεν το κάνουν. Όσο εγκαινιάζουν νέα λιγνιτωρυχεία και νέους αγωγούς αερίου, προσποιούνται ότι προωθούν φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές. Το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν νέες πετρελαιοπηγές και ανερυθρίαστα να αλληλοσυγχαίρουνται, ενώ έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν ακόμα και σε ένα μίνιμουμ πακέτο στήριξης των ευάλωτων από την κλιματική κρίση χωρών.  Αν αυτό θεωρείται δράση για το κλίμα, τότε τους την επιστρέφουμε. Προσκαλούν νέους ανθρώπους σε συνόδους κορυφής, για να υποκριθούν ότι μας ακούν. Είναι πασιφανές πως δεν μας ακούν. Ποτέ δεν το έκαναν (…)

Μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Είναι εφικτό. Απαιτεί δραστική μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.  Από τη στιγμή που δεν διαθέτουμε τις τεχνολογικές λύσεις για να το πετύχουμε αυτό, τότε εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αλλάξουμε. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε όσους βρίσκονται στην εξουσία να αποφασίζουν τι είναι πολιτικά εφικτό και τι όχι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε όσους βρίσκονται στην εξουσία να ορίζουν τι είναι ελπίδα.  Η ελπίδα δεν είναι παθητική. Η ελπίδα δεν είναι μπλα, μπλα, μπλα. Η ελπίδα λέει την αλήθεια. Η ελπίδα αναλαμβάνει δράσεις. Και η ελπίδα πηγάζει πάντα από τους ανθρώπους. Και εμείς, ο λαός, δεν θέλουμε ένα ασφαλές μέλλον. Θέλουμε πραγματική δράση για το κλίμα. Θέλουμε κλιματική δικαιοσύνη. Μας ακούτε; Θέλουμε κλιματική δικαιοσύνη. Και τη θέλουμε τώρα. Στους ηγέτες αρέσει να λένε «θα τα καταφέρουμε». Είναι προφανές ότι δεν το εννοούν. Αλλά εμείς το εννοούμε. Εμείς μπορούμε να το καταφέρουμε. Είμαι σίγουρη για αυτό. Όλα, όμως, ξεκινούν από το λαό.

Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet