Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου

 

Το ΚΠΙΣΝ και ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου παρουσιάζουν την 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής. Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι προηγούμενες δύο συναντήσεις, έρχεται ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια με 18 μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.

Περισσότεροι από 100 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές, που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, μεταφέρουν στο σήμερα τους ήχους της παράδοσης. Άλλοτε με ερμηνείες που πατούν γερά στους παλιούς τραγουδιστές και μουσικούς, και άλλοτε με διάθεση πειραματισμού, ευφάνταστων διασκευών ή ακόμα και νέων συνθέσεων, τα νεανικά μουσικά σχήματα συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό, αντιπροσωπευτικό της πολύχρωμης εικόνας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μουσικός χώρος που σχετίζεται με τις παραδόσεις του τόπου καθώς και με το πώς αυτές αλληλοεπιδρούν με παραδόσεις γειτονικών χωρών αλλά και με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης έχει ο Σωκράτης Σινόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου ως το τέλος της ζωής της. Τα συγκροτήματα που συμμετέχουν είναι: Alcedo Folk Band, Antimamalo band , Άσμα Cordis , Κρητική ζυγιά, Led Seftelin, Ντόινα,Ταινία που Έμελλε, Τζοβαΐρ, Χαλί Κουαρτέτο, Αθιβολές Ορχήστρα "1919", Ορχήστρα ΚΕΜΦΑ, Πεντάηχον, Πεντόβολο, Ροζέτα, Afasil trio, Terra Melodia, Yunive Nive και η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Συντελεστές:, Καλλιτεχνική διεύθυνση - μουσική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος, μουσική επιμέλεια - διεύθυνση και διδασκαλία χορωδίας: Κατερίνα Παπαδοπούλου, ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Σκανδάμης.

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στις 7μμ, στο Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 (μειωμένο) στον ιστότοπο της Ticket Services ή τηλεφωνικά στο 210 7234567.

 

 

Αφιέρωμα στον Νίκο Αστρινίδη

 

 

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Όμιλο Φίλων Νίκου Αστρινίδη, τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του εμβληματικού συνθέτη, αρχιμουσικού, πιανίστα και παιδαγωγού παρουσιάζοντας έργα μουσικής δωματίου που φέρουν τη δική του υπογραφή.

Ο Νίκος Αστρινίδης (1921-2010) ανήκει στο πάνθεον των κορυφαίων μουσικών δημιουργών μας. Έλληνας της βαλκανικής διασποράς ήταν διεθνούς φήμης πιανίστας, αλλά και συνθέτης, διευθυντής χορωδίας και μουσικοπαιδαγωγός. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1978-80). Υπήρξε ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της κίνησης για τη δημιουργία Όπερας στη Θεσσαλονίκη. Από το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (έως το 1994).

Ο Νίκος Αστρινίδης άρχισε να συνθέτει από το 1937 («Ο Βασιλιάς Σιμούν» για πιάνο) ακολουθώντας συνθετική διαδρομή 70 ετών, έως το έσχατο Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα του 2007. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα: Κυπριακή Ραψωδία (σόλο πιάνο), Danse Antillaise (για 4 χέρια), Deux pieces en style Grec (για βιολί και πιάνο), τον κύκλο τραγουδιών Ελληνικές Νύχτες (για δυο γυναικείες φωνές και πιάνο), αποσπάσματα από τον κύκλο Ο Έρωτας κι ο Θάνατος μέσα στην κούπα του κρασιού (για φωνές και μικρό οργανικό σύνολο), τραγούδια για σοπράνο και πιάνο, Ελληνική ραψωδία κοντσέρτου (για βιολί και πιάνο).

Ερμηνεύουν οι φοιτήτριες και φοιτητές του ΤΜΕΤ και το Οργανικό Σύνολο Δωματίου. Πιανιστική συνοδεία και μουσική διεύθυνση Γιάννης Ζγούρας.  

Επιστημονικοί υπεύθυνοι, καλλιτεχνικός σχεδιασμός & συντονισμός Αγγελική Καθαρίου και Ιγκόρ Πέτριν.

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτίριο Μ2. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 5 ευρώ (μειωμένο). Τα εισιτήρια διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά.

 

 

Το «Σχολείον των ντελικάτων εραστών» ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη

 

 

«Το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη» είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία συνδυάζει κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή, «διαβασμένα» από την ποίηση του Γιώργου Βέλτσου, με τον μουσικό αναστοχασμό του Γιώργου Χατζημιχελάκη (μουσική σύνθεση, προηχογραφημένο υλικό). Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο λόγου και μουσικής. Η αρχική ιδέα ανήκει στον Βασίλη Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο, αυτοσχεδιασμοί). Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Μάνιας Παπαδημητρίου, ενώ τα βίντεο δημιούργησε η Violet Louise. Επιστημονική σύμβουλος, η Όλγα Κατσιαρδή-Hering, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί Μυρτώ Ρήγου και Κώστας Βασαρδάνης καθώς και οι μουσικοί Σπύρος Κοντός (όμποε), Αγγελίνα Τκάτσεβα (τσίμπελ) και Βασίλης Παπαβασιλείου.

Παρότι το Σχολείον σε πρώτη ανάγνωση δεν συνδέεται με το εθνεγερτικό έργο του Ρήγα, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη συνεισφορά του στην προσπάθεια της κοινωνικής αναμόρφωσης των Ελλήνων στο πλαίσιο του Διαφωτισμού; Ποιος σήμερα, 230 χρόνια από την έκδοσή του στην Βιένη, θα αμφέβαλλε πως η «ερωτική ύλη» που επέλεξε, «δια γύμνασιν της φιλοπονίας του», όπως γράφει στο προλογικό «προς τους αναγνώστας» σημείωμά του, δεν είναι την ίδια στιγμή παιδαγωγός της Ελευθερίας και «ηθικόν βιβλίον», όπως ο Ρήγας χαρακτηρίζει το Σχολείον στον υπότιτλο του βιβλίου; Αυτό το τολμηρότατο «εκ της γαλλικής διαλέκτου» έργο συνδέει εμμέσως τον έρωτα με την επανάσταση, με τρόπο μάλιστα προδρομικό για τα «ρεύματα» στο β΄ μισό του 20ού αιώνα.

Ο Βέλτσος, με τον δικό του θεατρικό διάλογο θέλησε να ακολουθήσει το παιδαγωγικό πρόγραμμα του Ρήγα, δείχνοντας τη σύγκρουση μεταξύ του αισθήματος και των θεσμών, όπως ο Βελεστινλής στους Ντελικάτους εραστές. Γράφτηκε πως το Σχολείον μπορεί να θεωρηθεί «ως το ριζοσπαστικότερο έργο του Ρήγα», γιατί επιδιώκει την απελευθέρωση του συναισθήματος από την καταπίεση των κοινωνικών συμβάσεων μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας και έτσι, αναγγέλλει διά της διαμαρτυρίας αυτής τη νέα ηθική. Αυτή την ηθική άλλωστε προσδίδει στα δύο αντικατοπτριζόμενα λογοτεχνικά έργα η μουσική.

Συνθέσεις στοχαστικές, προηχογραφημένα ηχητικά τοπία, μουσικά πεδία δράσης, παραμετροποιημένος αλλά και ελεύθερος αυτοσχεδιασμός αποτελούν, σε συνδυασμό με τον ρυθμό του θεατρικού λόγου, τα ένηχα εναύσματα μιας μετά-ανάγνωσης όπου μουσική και ποίηση συνεπιδρούν ολιστικά.

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 15 και 20 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

 

«Aσκήσεις φαντασίας»

 

 

Με τη διπλή επετειακή συναυλία «Ασκήσεις φαντασίας», που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στο Έτος Camille Saint-Saëns (Καμίγ Σαιν-Σανς), εγκαινιάζεται ο κύκλος των φετινών συμπαραγωγών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στην πρώτη του συνεργασία με την ΚΟΑ, ο Λευκορώσος μαέστρος Βιατσεσλάβ Βόλιτς, πρώτος αρχιμουσικός της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, διευθύνει την Τρίτη Συμφωνία του Camille Saint-Saëns, ανοίγοντας έτσι ένα ευρύτερο αφιέρωμα στον σπουδαίο γάλλο μουσουργό, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνεται φέτος ένας αιώνας. Στην αρχή της βραδιάς ακούγεται ένα νέο συμφωνικό έργο του προβεβλημένου συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα, εμπνευσμένο από το χορό του Ζαλόγγου (παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών), ενώ στη συνέχεια ο βιρτουόζος πιανίστας Σιπριέν Κατσαρής ερμηνεύει δύο φαντασμαγορικές συνθέσεις υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων του Franz Liszt (Φραντς Λιστ). Τον παγκοσμίου φήμης γαλλοκύπριο συνθέτη και πιανίστα το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason τον εντάσσει στους καλύτερους πιανίστες του 20ού αιώνα. Η συνεργασία του με τον θρυλικό έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη άρχισε το 1978 με μια συναυλία στο Παρίσι και ολοκληρώθηκε το 2017, όταν ο Συπριέν Κατσαρής ηχογράφησε και εξέδωσε με την Piano 21 τη σύνθεσή του για πιάνο Grand Fantasy on Zorba.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 14 έως 50 ευρώ, 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι). Στις 7.30μμ, πριν την έναρξη της συναυλίας, στην Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1 έχει προγραμματιστεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία του Χαράλαμπου Γωγιού για τους κατόχους εισιτηρίων.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet