Στη μνήμη της Δώρας Κουλμανδά - Καλλιπολίτη

 

Λοιπόν, στις φυλακές της Χούντας είχαμε και τις γιορτές μας! Τις θυμόμασταν πάντα, τις τηρούσαμε, τις γιορτάζαμε κάποτε και ομαδικά σε ένα κατάλληλο κελί, κρυφά ή νόμιμα. Και τι δεν σκαρφιζόμασταν για να ξεχωρίζει αυτή η μέρα, δώρα, κεράσματα, τραγούδια, ή καμιά κιθάρα, κάποτε. Μας τα θύμισε αυτά, η Ασπασία με τη χειρονομία της να αναφερθεί, στα γενέθλιά της στις 11 Οκτώβρη, στη συνεορτάζουσά της, την αξέχαστη Δώρα Κουλμανδά - Καλλιπολίτη. Ήταν επεισοδιακά γενέθλια όμως που ξεκίνησαν με την άδεια των αρχών, με όλα τα κορίτσια μαζί, και τα διέκοψε η φρουρά της φυλακής.

«Συγκατηγορούμενες, συγκάτοικες, συνεορτάζουσες τα γενέθλια μας στις 11/10 στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ και στα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού. Πάντα χαμογελαστή, υποστηρικτική, αθόρυβη με την αγκαλιά ανοιχτή και μια ακίνητη υπομονή και επιμονή στον αγώνα για να γίνει όλος ο κόσμος μια Αγκαλιά. Δώρα είσαι πάντα δίπλα μου! Εδώ στον καναπέ! Στη μνήμη της Δώρας αποστέλλω 200 ευρώ για το Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Αθήνας!».

Η Ασπασία Καρρά, φιλόλογος, έχει υπάρξει δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την ΕΔΑ πριν τη Δικτατορία αλλά και μετά και στέλεχος του Πατριωτικού Μετώπου στην πόλη της. Όταν συνελήφθη, τα χουντικά όργανα επέδειξαν με ακραίο, ακόμη και για χουντικούς, τρόπο τον σαδισμό τους.

Τα λίγα και πολύ ζεστά λόγια από την Ασπασία Καρρά κλείνουν με μια προσφορά για το Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, για την οποία το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

 

 

ΥΓ. Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α΄ Αθήνας, της οποίας η Δώρα υπήρξε μέλος του συντονιστικού της ΕΠ, θα την τιμήσει τις επόμενες μέρες με μια πολιτική εκδήλωση.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet