«Ομπρός παιδιά... σπρώχτε με γόνα και με στήθος να την βγάλουμε (την Καρδίτσα) από τη λάσπη. Δέστε ακουμπάμε πάνω σας ομοαίμακτοι αδελφοί....» (Αγγ. Σικελιανός)

 

Μία βροχόπτωση 15 ωρών ήταν αρκετό για να μετατραπεί ολόκληρη η πόλη, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές καλλιέργειες της Καρδίτσας σε απέραντη λίμνη, και κάτω από τόνους λάσπης να θαφτούν όνειρα, ελπίδες, κόποι και θυσίες μίας ζωής. Κυρίως, όμως, να ταφούν η αξιοπιστία και η ικανότητα των αρμοδίων να προστατέψουν τις ζωές και την περιουσία των δημοτών, των επαγγελματιών και αγροτών. Οι φράσεις που γράφτηκαν στον Τύπο ότι η πόλη και ο νομός έγιναν «κόλαση του Δάντη» ή «εικόνες αποκάλυψης» δεν μπορούν να αποδώσουν και να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής, του πόνου, της απελπισίας, αλλά και της οργής και της αγανάκτησης για την εκκωφαντική σιωπή και απουσία όλων των αρμοδίων, του κρατικού μηχανισμού, της περιφέρειας, του δήμου.

Από εκείνη την αποφράδα Παρασκευή το βράδυ (19/9) και επί 3,5 μέρες κανένας αρμόδιος από το κράτος, την περιφέρεια και τον δήμο δεν υπήρχε στη πόλη για να συμπαρασταθεί στους πληττόμενους συνανθρώπους μας. Κανένας! Μόνο οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον γράφοντα από το Σάββατο το βράδυ και με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την επομένη βρέθηκαν κοντά στους δημότες και κόβονταν η ανάσα τους με όσα έβλεπαν. Και να απουσιάζουν εκκωφαντικά αυτοί που ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται πρώτοι δίπλα στους καταστραμμένους για να ακούσουν το «ατέλειωτο μερολόι του κάμπου», που δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Όμως τι ακριβώς έγινε έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης και του νομού Καρδίτσας;

1. Γνωρίζουμε ότι άρχισαν έρευνες για τυχόν ευθύνες, γνωρίζουμε ότι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έκαναν κάποιες έρευνες, όμως έναν χρόνο μετά το κακό, ακόμα ερευνούν ή οι έρευνές τους έγιναν και οι εκθέσεις τους κρύβονται; Καμία ενημέρωση, καμία απάντηση! Ρωτήσαμε τους αρμόδιους δημόσια και εδώ στη Καρδίτσα και στη Βουλή, και οι απαντήσεις που δίνονται είναι στο επίπεδο απάντησης του Κων/νου Καραμανλή σε ερώτηση (ενοχλητική προφανώς) δημοσιογράφου: «ευχαριστώ για την ερώτηση, προχωρήστε στην επομένη». Τουτέστιν καμία απολύτως απάντηση ή εξήγηση ή πληροφόρηση.

2. Η μεγαλύτερη αδικία σε βάρος της πόλης, του νομού και των ανθρώπων της εκ μέρους της πολιτείας είναι η προκλητική, απίστευτη απόφαση Κεραμέως–Μητσοτάκη να μην συμπεριληφθούν οι υποψήφιοι μαθητές της Καρδίτσας για τις σχολές των ΑΕΙ στην πριμοδότηση για την εισαγωγή τους σ’ αυτές, παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Τώρα δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο, αφού οι πολίτες άλλα άκουσαν, άλλα πίστεψαν και άλλα βιώνουν και βλέπουν. Και για να θυμηθούμε και τον Αριστοτέλη: «Η αδικία υπάρχει από πρόθεση και όχι τυχαία ή κατά λάθος».

3. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την καταστροφή, η επέμβαση στις καταστραμμένες υποδομές είναι στο ναδίρ και έρχεται και ο χειμώνας, και όλοι εδώ στην περιοχή ζούμε μέσα στον φόβο και τον τρόμο να μην επαναληφθούν τα ίδια καιρικά φαινόμενα, που θα αφανίσουν στην κυριολεξία την Καρδίτσα από τον χάρτη. Η αβελτηρία, οι «απευθείας αναθέσεις» στα δικά μας παιδιά, ο ελλιπής προγραμματισμός και ελλιπής χρηματοδότηση αφήνουν πολλά κουφάρια υποδομών, οι «δουλίτσες» να συνεχίζονται, η έλλειψη στοιχειώδους σχεδίου προτεραιοτήτων (τα πάντα έχουν ανατεθεί σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία η οποία –άκουσον άκουσον– αυτή θα κάνει τις προτεραιότητες και όχι οι δημόσιες, δημοτικές και περιφερειακές δομές και υπηρεσίες) είναι σχεδόν βέβαιο ότι τον χειμώνα που έρχεται οι Καρδιτσιώτες θα ζήσουν πολύ δύσκολη περίοδο και όλοι μας ευχόμαστε να μην ζήσουμε έναν νέο εφιάλτη.

4. Αντιπλημμυρικά έργα: σημείο μηδέν. Προχωρούν με ρυθμό χελώνας και όλα έχουν εναποτεθεί στην καλή διάθεση της ιδιωτικής εταιρείας που ανέλαβε όλα τα σχετικά έργα αντί των 143 εκατ. ευρώ με έκπτωση 6% (ίσως η μικρότερη έκπτωση στην ιστορία των δημοσίων έργων). Μάλιστα αυτή και όχι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα θέσει τις προτεραιότητες των έργων. Η κατάσταση αυτή τρομάζει και μοιάζει με έναν νέο εφιάλτη. Είθε να μην προκύψει. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε έναν στίχο του Βάρναλη: «Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! Φταίνει ο Θεός που μας μισεί! Φταίει το κεφάλι το κακό μας!».

5. Στο ζήτημα των αποζημιώσεων κάτι έχει γίνει, όμως και σήμερα ακόμα υπάρχουν πολλοί, αγρότες και επιχειρηματίες, που δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ, ενώ η διαδικασία συνολικά έχει τελματώσει, αφού οι ενστάσεις (είναι χιλιάδες) που έχουν υποβληθεί πριν έναν χρόνο, ακόμα δεν έχουν εξεταστεί. Το εξοργιστικό είναι ότι αυθαίρετα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα καταβληθεί μόνο το 70% της πραγματικής ζημίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί για αποζημίωση του 100% της ζημίας και τελικά οι εκτιμητές δήλωσαν στους καταστραμμένους αγρότες ότι θα λάβουν μόνο το 55% της ζημιάς που θα εκτιμήσουν. Γιατί αυτή η εξαπάτηση; Γιατί αυτός ο εμπαιγμός; Οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους (1.400 σε σύνολο 1.800) έχουν λάβει μόνο το 20% αντί του 70% που τελικά θα λάβουν και αντί του 100% της ζημιάς που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα λάβουν.

Οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη και οι διαβεβαιώσεις των υπουργών του στη Βουλή θα γίνουν οι εφιάλτες τους, να το γνωρίζουν ότι τις δυσκολίες μπορεί να τις κατανοήσει ο πολίτης, όμως την αδικία και την εξαπάτηση ποτέ και θα το αντιληφθούν όταν έρθει η ώρα του πολιτικού ταμείου. Όλα εδώ πληρώνονται και οι Καρδιτσιώτες τούς θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία: «Μάτια και φρύδια έβλεπα και πίστεψα ο καημένος, μα την καρδιά δεν έβλεπα και βγήκα γελασμένος».

Σπύρος Λάππας Ο Σπύρος Λάππας είναι βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet