Σε δημόσια διαβούλευση έως την 1η Νοεμβρίου δόθηκε το νομοσχέδιο–εκβιασμός για το μέλλον των μικρομεσαίων (ΜμΕ) επιχειρήσεων.

Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές παρουσίασε η κυβέρνηση. Επί της ουσίας ο αποκλεισμός από το τραπεζικό σύστημα όσων δεν συγχωνευτούν ή εξαγοραστούν θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και δημιουργεί εκβιαστικά διλήμματα.

Ειδικότερα τα «κίνητρα» για όσες ΜμΕ συγχωνευτούν ή εξαγοραστούν θα είναι στους τομείς της φορολογίας (έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη), των επιδοτήσεων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, αλλά και της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

Την ίδια ώρα, από 01/10/2021 μειώθηκε 50% ο φόρος συσσώρευσης κεφαλαίου και καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών–δωρεών έως 800.000.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα δέχθηκε επικρίσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την κατεύθυνση των φθηνών δανείων του Ταμείο Ανάκαμψης. Διαπιστώθηκε πως δίνεται προτεραιότητα δανεισμού σε ελάχιστες, μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν θα αντιμετώπιζαν προβλήματα δανειοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να παραμένουν αβοήθητες, εξαιρετικά αδύναμες και ευάλωτες στον ανταγωνισμό οι μικρές επιχειρήσεις.

Τις διαπιστώσεις αυτές περί άδικης πρόσβασης σε δανεισμό και συνειδητής περιθωριοποίησης των ΜμΕ επιβεβαίωσε πρόσφατα και η ίδια κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έθεσε ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στα δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης τη συγχώνευση ή την εξαγορά των επιχειρήσεων.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης το είπε ξεκάθαρα: «Tα δάνεια [του Ταμείου Ανάκαμψης] θα περάσουν από τις τράπεζες. Έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων με ομοειδείς μεγαλύτερες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και προνομιακή πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουν φοροαπαλλαγές και θα μπορούν να βγουν έξω και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Μπορούν να μεγαλουργήσουν εάν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας. Επιχειρήσεις με 2–3 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στο KONTRA.

Η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρει πως το 2019 η Ελλάδα είχε 821.209 «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εκ των οποίων οι 800.075 ήταν «πολύ μικρές». Οι «μεγάλες» επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 331. «Η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό, καθώς η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις αυτές είναι γενικά χαμηλή», σημειώνει η έκθεση.

Όταν λοιπόν ο Α. Γεωργιάδης κάνει λόγο για «συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων με ομοειδείς μεγαλύτερες», τί ακριβώς εννοεί; Ότι θα αναγκαστούν οι 821.209 ΜμΕ να έρθουν σε συνεννόηση με τις 331 μεγάλες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν και να έχουν πρόσβαση σε φοροαπαλλαγές και δανεισμό; Ποιοι θα επωφεληθούν απ’ όλο αυτό; Ανοίγει ο δρόμος για την έλευση πολυεθνικών κολοσσών και την εξαγορά των μικρών επιχειρήσεων;

Αν οι ΜμΕ δεν ακολουθήσουν τον ιδεολογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα μείνουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα έως ότου χρεοκοπήσουν; Πρόκειται για εκ θεμελίων ριζική αλλαγή του παραγωγικού ιστού της χώρας προς όφελος των λίγων και ήδη ισχυρών.

Μείωση φόρου συσσώρευσης κεφαλαίου, κατάργηση φόρου γονικών παροχών έως 800.000 και εκβιασμούς για εξαγορά των μικρομεσαίων από τους λίγους και ισχυρούς. Περαιτέρω συσσώρευση και αναδιανομή του πλούτου μεταξύ των οικογενειών της ελίτ είναι το σχέδιο της κυβέρνησης;

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε όλα αυτά είναι σφοδρές. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συστηματικά υποσκάπτει τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση και στις επικείμενες νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μεθοδικό σχέδιο για μαζικά λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος» και «ωμή παραδοχή Γεωργιάδη» για εξαγορά, διαπιστώνει αντίστοιχα το Κίνημα Αλλαγής. «Θα συγχωνευτούν για να χρηματοδοτηθούν ή θα οδηγηθούν αντικειμενικά στο λουκέτο στις σημερινές συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού. Τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του», σημειώνει το ΚΚΕ. «Προϋπολογισμός της “μεσαίας τάξης”, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπάρξει», τονίζουν τέλος στο ΜεΡΑ25.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet