Σε σκηνικό σφοδρής σύγκρουσης μετατράπηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του Κινήματος Αλλαγής την περασμένη Κυριακή, που είχε ως θέμα τα διαδικαστικά ζητήματα ενόψει της εκλογής νέου προέδρου, στις αρχές Δεκεμβρίου. Ως συνέπεια, το ήδη συγκεχυμένο μήνυμα του κόμματος θολώνει ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των πολιτικών αναλυτών, καθώς με αυτές συναρτάται και η διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου, την επόμενη μέρα των εκλογών –όποτε κι αν αυτές γίνουν, με την απλή αναλογική.

Οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας, Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, όλοι τους προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, μάλλον έχασαν από την άχαρη αντιπαράθεση και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση (Β. Κεγκέρογλου εναντίον Ν. Ανδρουλάκη, για την οικονομική του συνεισφορά στο κόμμα). Σημειώνεται ότι τις εργασίες της ΚΠΕ διηύθυνε ο γνωστός, και ως εκπρόσωπος της κομματικής γραφειοκρατίας, Γιάννης Κουτσούκος. Το επίδικο ήταν με ποιο τρόπο μπορεί το κάθε στέλεχος να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Τελικά, με μεγάλη πλειοψηφία, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε τις διαδικασίες που πρότεινε η Επιτροπή Καταστατικού, ότι δηλαδή θα γίνουν δύο αναμετρήσεις (εάν χρειαστεί) στις 5 και 12 Δεκέμβρη, ότι το αντίτιμο θα είναι τρία ευρώ για την πρώτη Κυριακή –χωρίς αντίτιμο τη δεύτερη– κι ότι τηρώντας το καταστατικό, χρειάζονται 5.000 υπογραφές μελών ή το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για να υποβάλει κάποιος επίσημα υποψηφιότητα για αρχηγός. «Προχωράμε σε μία δια ζώσης διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί με τους ίδιους κανόνες που ίσχυαν και το 2017. Για να διευκολύνουμε, όμως, την κατάσταση, οι υπογραφές υπέρ ενός υποψηφίου μπορούν να προέρχονται είτε από τα 138.000 μέλη ή από την κοινωνία, αρκεί όμως αυτός που υπογράφει να δηλώνει στη σχετική φόρμα ότι επιθυμεί να γίνει μέλος», δηλώνουν μέλη της Επιτροπής Καταστατικού.

Πηγές από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι «η νυν πρόεδρος εγγυάται τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών στο Κίνημα και την αποφυγή της εσωστρέφειας. Αυτό δεν είναι τακτική, είναι ξεκάθαρη στάση ευθύνης». Και επισημαίνουν ότι «το μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι επιβεβαιώνουν την αυτόνομη πορεία και στρατηγική του Κινήματος , την οποία έχει χαράξει η παράταξη τα τελευταία 5 χρόνια υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά», καθώς και ότι «όλο το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανταλλάξουμε επιχειρήματα γύρω από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την ταυτότητα της παράταξης και εκεί θα δώσουμε έμφαση». Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στην «Εποχή» ότι «το τρίπτυχο, ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα είναι η εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός, καθώς σήμερα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες, διαμορφώνεται στη χώρα ένα άλλο πολιτικό σκηνικό». Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι η αναφορά της Φ. Γεννηματά ότι «δεν είναι αποδεκτό υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να αντιπολιτεύεται το κόμμα του», αποτελούσε «καρφί» για Λοβέρδο και Ανδρουλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χάρης Καστανίδης, με προσεκτικό τρόπο, απέχει από όλες τις αντιπαραθέσεις που σημειώνονται στο εσωκομματικό πεδίο. Επιμένει «πολιτικά» και αναδεικνύει την ανάγκη μετατροπής του ΚΙΝΑΛ σε «αυθεντικό εκπρόσωπο –και πάλι– των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού», δηλώνει ότι θα επιδιώξει «να καταστήσει πραγματικότητα την ουσιώδη αύξηση των ποσοστών του» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν κρύβεται» ο Γ. Παπανδρέου πίσω από την υποψηφιότητά του. Εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών θα κριθεί από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών και επισημαίνει με έμφαση ότι «ζούμε σε μια εποχή που ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και όμιλοι ενημέρωσης επιχειρούν να “ιδιωτικοποιήσουν” τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, να ελέγξουν τις ηγεσίες τους και τη δομή τους, ώστε να εξυπηρετούν τις οικονομικές και πολιτικές στρατηγικές των συμφερόντων αυτών. Οφείλουμε να μην το επιτρέψουμε».

Τις τελευταίες ημέρες, η «Ανανεωτική Αριστερά», οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και οι προερχόμενοι από το Ποτάμι, παρεμβαίνουν στη συζήτηση για το όνομα και τα σύμβολα και με κοινό κείμενό τους ζητούν, ενόψει και της εκλογής ηγεσίας, να μην επιστρέψει το ΚΙΝΑΛ στον τίτλο «ΠΑΣΟΚ». Στο κείμενό τους, χωρίς να παίρνουν θέση στο θέμα της ηγεσίας, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν την επιλογή του ΚΙΝΑΛ και επιμένουν ότι θα πρέπει ο χώρος να συνεχίζει να βαδίζει πάνω σε σοσιαλδημοκρατικές «ράγες».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet