«Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν τη βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος». Αυτό ήταν το κλείσιμο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη βουλή, κατά τη συζήτηση της αμυντικής συμφωνίας. Αυτές οι πέντε προτάσεις αποκαλύπτουν τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Πρώτον, κάθε κίνηση περιστρέφεται γύρω από το στόχο της όξυνσης της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υπεύθυνη κυβέρνηση και η ανεύθυνη –στα όρια της επικίνδυνης– αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ρητορική που προωθείται με κάθε ευκαιρία. Καλύτερα ένα αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, παρά μία αντιΝΔ τάση, τι και αν η ΝΔ είναι αυτή που κυβερνά ήδη επί δυόμιση χρόνια. Δεύτερον, η επίκληση στην εθνική  υπερηφάνεια μπορεί να σβήσει κάθε κύμα δυσαρέσκειας. Σύμφωνα με την Metron Analysis, το 60% των πολιτών θεωρεί ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια, την οικονομία, την πανδημία και την ιατρική περίθαλψη και μόλις το 6% χαρακτηρίζει  ως σημαντικότερο  πρόβλημα την εξωτερική πολιτική. Στην ίδια έρευνα, δημοφιλέστερος υπουργός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (19%). Με λίγα λόγια, δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον μέσο πολίτη η εξωτερική πολιτική –άλλωστε είναι ένα δύσκολο πεδίο να παρακολουθήσει και να κατανοήσει κάποιος- αλλά το «έξω πάμε καλά» είναι κάτι που τον κάνει να φουσκώνει λίγο σαν Έλληνας. Τρίτον, το σύνθημα της ΝΔ από το 2000 «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε» μπορεί να βγει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, να ξεσκονιστεί και να εμφανιστεί ως το «νέο» που έρχεται να σαρώσει το «παλιό», δηλαδή τη φτώχεια και τη μιζέρια. Η κυβέρνηση φέρεται σαν νεόπλουτη που κινείται με θράσος στα σαλόνια της ευρωπαϊκής ελίτ και ξοδέυει όλη της την ενέργεια και τον προϋπολογισμό. Έχει εγκλωβιστεί, χάριν των εσωκομματικών ισορροπιών, σε μία υπερφίαλη εξωτερική πολιτική, που ταράσσει τις ισορροπίες αντί να χτίζει σχέσεις και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή όσο χτίζει την εικόνα της με μεγαλοστομίες.

 

Σε δύο βάρκες

 

Η εξωτερική πολιτική, όμως, όσο και να επιχειρείται, δεν μπορεί να είναι επιφανειακή. Είναι αλυσιδωτές οι αντιδράσεις που προκαλούνται από μία μόνο κίνηση. Όσα λέγονται στο εσωτερικό, δεν μένουν στο εσωτερικό. Αντίθετα, η συζήτηση για την αμυντική συμφωνία παρακολουθήθηκε σίγουρα με μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και δεν έμεινε στο τερέν ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας προς όλους και είναι πάντα ανοιχτή στον καλόπιστο διάλογο, όμως έχει την υποχρέωση, την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να προασπίσει την επικράτειά της, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», έγραψε σε άρθρο του στο Liberal ο Κ. Μητσοτάκης. «Έχω μεγάλη αγωνία όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli. Πρώτο μου μέλημα είναι να θωρακίσω τη χώρα», είπε στη βουλή. Ακόμα είπε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη» Ο Κ. Μητσοτάκης μιλά σαν να βρίσκεται η σύρραξη προ των πυλών, αντί να επιχειρεί έναν διάλογο με τις γειτονικές χώρες.

Στη σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Σλοβενία δήλωσε «Έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό». Την ίδια στιγμή εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν κυρώνει τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στη βουλή «Κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη, η Ελλάδα, ναι, με βάση τον πληθυσμό της και τη γεωγραφία της δεν είναι ούτε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ούτε Γαλλία, είναι μια χώρα μικρή στη γεωγραφία, αλλά μεγάλη στις αξίες που υπηρετεί και οι αξίες που υπηρετεί η χώρα είναι η αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης! Μην το ξεχνάτε αυτό! Και της ειρήνης! Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, προσποιούμενος δήθεν ότι η χώρα μπορεί τούτη την ώρα να βρίσκεται σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές χωρίς κόστος, κάνετε λάθος και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να πατάτε σε δύο βάρκες».

 

Η ενεργειακή φτώχεια πλανάται

 

Όσο η χώρα χρεώνεται με 10 δισ. ευρώ για τις φρεγάτες [για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση] και την ίδια στιγμή ελπίζει ότι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα καταφέρει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, η καθημερινότητα των πολιτών δυσκολεύει ασφυκτικά. Μέχρι στιγμής, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, στα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Μάλλον όμως το πακέτο ήταν πολύ μικρό και το βάρος είναι μεγάλο στις πλάτες των πολιτών. Έτσι υποχρεώνεται η κυβέρνηση να επανέλθει με νέο πακέτο μέτρων για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια (βλ. πλαίσιο). Διευρύνει τα κριτήρια ένταξης στο επίδομα θέρμανσης και αυξάνει το ύψος της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος. Παράλληλα, χτίζεται ένα ακόμα επιχείρημα μέσα από τα ΜΜΕ, που ξεκίνησε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για «φέσια» και «κόκκινους λογαριασμούς στη ΔΕΗ», υπονοώντας ότι και πάλι είναι μπαταχτσήδες όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η απειλή της ενεργειακής φτώχειας είναι πάνω από την Ευρώπη, με την Κομισιόν να ετοιμάζει σειρά μέτρων.

 

Σφυρίξαμε το τέλος της πανδημίας

 

Εδώ στην Ελλάδα τελειώσαμε με την πανδημία, η ενεργειακή φτώχεια θα μας πτοήσει; Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι στην τέταρτη χειρότερη θέση ανάμεσα σε τριάντα ευρωπαϊκές χώρες στην αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό, ο υπουργός Υγείας, παρακάμπτοντας τους ειδικούς, σήμανε το τέλος του κορονοϊού. «Η επιστροφή στην “κανονικότητα” των εμβολιασμένων και η άρση περιορισμών στις “κόκκινες” περιοχές είναι μια επισφαλής επιδημιολογικά επιλογή, ειδικά σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ρίχνει τα standards ασφαλείας και στέλνει για άλλη μια φορά λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Αντί για μια επικαιροποιημένη υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση, με προτεραιότητα ένα αξιόπιστο και πειστικό restart των εμβολιασμών, την καλή επιδημιολογική επιτήρηση και προνοσοκομειακή διαχείριση, καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ με εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών στα περιστατικά covid, η κυβέρνηση επιμένει στην λογική της ατομικής ευθύνης και στην αποτυχημένη και διχαστική γραμμή της "ελευθερίας" και των "προνομίων" για τους εμβολιασμένους».

Ο Νέρων έπαιζε μουσική βλέποντας την Ρώμη να καίγεται. Εμείς, στην εποχή των νέων τεχνολογιών αγοράζουμε φρεγάτες και κάνουμε podcast για το τέλος της πανδημίας και την αρχή της ευημερίας. Άλλες εποχές, ίδια η έπαρση.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet