Ένα μήνα πριν, στις 11 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία μέτρα ύψους 150 εκατ. ευρώ που «θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος». Την περασμένη Τετάρτη, η Επίτροπος Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΕ. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια "εργαλειοθήκη" για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (21-22 Οκτωβρίου). Μάλιστα, συζητείται σοβαρά η πρόταση που κατέθεσε η Ισπανία και υποστηρίζεται από άλλα κράτη μέλη για μια κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, όπως συνέβη με τα εμβόλια. Η δε Γαλλία προχώρησε ήδη στη δέσμευση των εγχώριων τιμολογίων φυσικού αερίου για τους καταναλωτές, αναγκάζοντας τους παρόχους να απορροφήσουν την αύξηση.

Η κυβέρνηση έρχεται τώρα με ένα πρόσθετο πακέτο, δέκα μέρες μετά την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το οποίο όμως θα διοχετευτεί στις εταιρείες ενέργειας, χωρίς αυτές να πιεστούν οικονομικά. Πολιτική καθαρά επιδοματική, για μια κυβέρνηση που δηλώνει πολέμιός της, η οποία δεν αγγίζει το ζήτημα των οικονομικών ανισοτήτων και της φτώχειας, όπως θα έκανε για παράδειγμα μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού («επίκειται» είπε για μία ακόμα φορά ο κ. Σταϊκούρας), που έρχεται να παίξει πυροσβεστικό ρόλο στην «τόνωση της κοινωνικής συνοχής». Η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, για αυτό και ο κ. Σκρέκας δήλωσε με παρρησία «σε αυτή την πρωτόγνωρη σε ένταση ενεργειακή κρίση δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο».

Προς στιγμήν νιώσαμε ότι το σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση» γίνεται οικουμενικό. Ο κ. Σταϊκούρας μάς προσγείωσε: «Τα συγκεκριμένα μέτρα που σήμερα ανακοινώνουμε στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών, τα οποία όμως είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μέτρα που τροποποιούν –προσωρινά– προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής και απορροφούν δημοσιονομικό χώρο, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.» Πρόκειται για μέτρα που δεν συνάδουν με την ιδεολογία της, αλλά ούτε και με το πρόγραμμά της! Υποχρεούται να τα πάρει (το «προσωρινά» τονίστηκε με κάθε τρόπο) μπροστά στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και υπό το φόβο της κοινωνικής έκρηξης. Πρόκειται για ένα κονδύλι 500 εκατ. ευρώ που θα αφαιρεθεί από άλλο πρόγραμμα (άγνωστο ακόμα από πού) τη στιγμή που διατίθεται κονδύλι 10 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet