Δύο έργα, μία παράσταση
«Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ και «Ελληνικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα
H Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει δύο σπουδαία έργα της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής σε μια ενιαία παράσταση όπερας και χορού, στην οποία συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδοί της ΕΛΣ. Στο πρώτο μέρος οι Ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα, οι οποίοι στηρίζονται στη γλώσσα του μοντερνισμού με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, χορογραφούνται εκ νέου από την Πατρίσια Απέργη και τους Λίντα Καπετανέα – Γιόζεφ Φρούτσεκ, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί η όπερα Δέσπω του Παύλου Καρρέρ, η οποία θεωρείται το «πρώτον ελληνικόν τραγικόν μελόδραμα» και βασίζεται στο μονόπρακτο του Αντωνίου Μανούσου «Ο ηρωικός θάνατος της Δέσπως και των νυφάδων της εις τον πύργον του Δημουλά». «Παρά σκλαβιά τον θάνατο ο ήρως προτιμά», τραγουδά η Δέσπω λίγο πριν ανατινάξει τον πύργο του Δημουλά (Κάστρο Ρινιάσας) στο Ζάλογγο για να βάλει τέλος στη ζωή τη δική της καθώς και της οικογένειάς της, προκειμένου να μην παραδοθούν στο τουρκικό στράτευμα του Αλή Πασά, στην τελευταία σκηνή του μονόπρακτου μελοδράματος Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου.
Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης, με τη συνεργασία του Άγγελου Μέντη στα σκηνικά-κοστούμια και του Αλέκου Γιάνναρου στους φωτισμούς, δημιουργεί μια παράσταση για τον διαχρονικό αγώνα των γυναικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μέσα σε κάθε κοινωνική συνθήκη. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Διακόσια χρόνια πριν: μια γυναίκα πολεμά μέχρι την τελευταία ρανίδα και μένει στην ιστορία για την αντίστασή της. Διακόσια χρόνια μετά: σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες πολεμούν και αντιστέκονται ακόμα για τα δικαιώματά τους». Ερμηνεύουν: Άρτεμις Μπόγρη, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Σελητσανιώτης, Διαμάντη Κριτσωτάκη. Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Επιμέλεια μουσικού κειμένου: Γιάννης Σαμπροβαλάκης.
Στις 16, 17, 23, 24 Οκτωβρίου, στις 7.30μμ, (Κυριακή στις 6.30μμ), στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 70 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ.
Η πολιορκία της Κορίνθου
Στον Κύκλο Ελληνική επανάσταση εντάσσεται η αριστουργηματική όπερα Le Siège de Corinthe (Η πολιορκία της Κορίνθου) του Gioachino Rossini την οποία παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στην αρχική γαλλική εκδοχή της, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821. Το έργο αναφέρεται στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών και κινητοποίησε το φιλελληνικό κίνημα στο Παρίσι. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην όπερα του Παρισιού το 1826 με τεράστια επιτυχία, ενώ όλα τα έσοδα από τις πρώτες αυτές παραστάσεις διατέθηκαν στους Έλληνες επαναστάτες, που έδιναν τον μεγάλο αγώνα της ανεξαρτησίας.
Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου καθοδηγεί μια λαμπερή διανομή που αποτελείται από σπουδαίους Έλληνες και ξένους σολίστ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Η σκηνοθέτις Ροδούλα Γαϊτάνου συμπράττει με επτά εικαστικούς καλλιτέχνες που επέλεξε η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, οι οποίοι εμπνέονται από τη μουσική, ακολουθούν την πλοκή της όπερας και δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο μια πρωτοποριακή θεαματική εικαστική πρόταση.
Διανομή: Mahomet II: Nahuel Di Pierro, Cléomène: John Irvin, Pamyra: Χριστίνα Πουλίτση, Néoclès: Sergey Romanovsky, Hiéros: Χριστόφορος Σταμπόγλης, Adraste: Χρήστος Κεχρής, Omar: Νίκος Κοτενίδης, Ismène: Μαίρη-Έλεν Νέζη. Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής, μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας.
Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, στις 8μμ, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Τιμές εισιτηρίων: από 5 έως 50 ευρώ, φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 10 ευρώ.
Human Touch
Οι Human Touch, μετά από 20 χρόνια ζωής, αποτελούν, πλέον, ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της χώρας μας. Ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής, κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η μουσική τους, μέσα από την ποικιλία των οργάνων που παίζει ο καθένας, ούσα άμεση και επικοινωνιακή, συμπαρασύρει τον ακροατή, γεμίζοντάς τον εικόνες και συναισθήματα.
Οι Human Touch έχουν παίξει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας και έχουν ένα ενθουσιώδες κοινό στην Ευρώπη, όπου παίζουν όλο και πιο συχνά. Θεωρούνται group με προσωπικότητα και μοναδικό στιλ. Η κάθε τους εμφάνιση έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, λόγω της, πλέον, ελευθερίας που νιώθουν μεταξύ τους να ταξιδεύουν μέσα από τον αυθορμητισμό της στιγμής... και ξέρουν να το μοιραστούν.
David Lynch – τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, φωνή, φλάουτο, πίκολο φλάουτο, φλογέρα, κρουστά. Γιώτης Κιουρτσόγλου – ηλεκτρικό μπάσο, (άταστο & ένταστο), φωνή, cajon. Σταύρος Λάντσιας – πιάνο-πλήκτρα, τύμπανα, κλασσική κιθάρα, μελόντικα.
Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Faust Bar-Theater-Arts (Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος). Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ (χωρίς ποτό).
Σκοτεινά ρεύματα από την ΚΟΑ
Ένα από τα πιο ταιριαστά στο φθινόπωρο τοπία είναι αυτό των Χάιλαντς. Εκεί θα βρεθούμε με όχημα τη συναυλία «Σκοτεινά Ρεύματα | Έτος Σαιν-Σανς» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Γιατί σε αυτόν τον τόπο συναισθανόμαστε, κατανοούμε τον Φέλιξ Μέντελσον όταν έγραφε ότι «σε εικόνες, ερείπια και φυσικά τοπία ανακαλύπτω τη μουσική». Μιλούσε για τη Σκωτική Συμφωνία, που εμπνεύστηκε από τη μελαγχολική, άγρια και γεμάτη αντιθέσεις σκωτσέζικη γη. Έργο, που σε αυτό το πνεύμα κάθε άλλο παρά μονότονο είναι. Εντυπωσιάζοντας με τις συχνές εναλλαγές ύφους, ακόμη και τα πιο απαιτητικά αυτιά. Συνοδοιπόρος σε τούτο -το γεμάτο υποσχέσεις- ταξίδι στη βρετανική εξοχή, η νέα στοχαστική σύνθεση του ακμαίου Τάσου Ρωσόπουλου, «Ο μέγας Παν τέθνηκε», που αντλώντας από τον λόγο του Πλούταρχου μας καλεί να σκεφτούμε το περιβάλλον. Και βέβαια, από τη βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει ο επιβεβλημένος φόρος τιμής στον μεγάλο ρομαντικό, τον Γάλλο συνθέτη Καμίγ Σαιν-Σανς με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το θάνατό του. Το συχνά παραμελημένο, αλλά καινοτόμο και δεξιοτεχνικά απαιτητικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα θα ερμηνεύσει ο γνωστός σολίστας, Θοδωρής Τζοβανάκης. Στο πόντιουμ, ο καταξιωμένος Ιταλός αρχιμουσικός, Τζιάκοπο Σιπάρι ντι Πεσκασερόλι.
Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αιθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 8 (εκπτωτικό) έως 25.
Στις 7.30μμ, δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.
«Πώς να σωπάσω»
Μέσα από το τραγούδι ο ελληνικός λαός εξέφρασε τα πάθη του, τον έρωτα και τη χαρά αλλά παράλληλα τις αγωνίες και τον πόνο του. Την πίκρα της προσφυγιάς και της ξενιτιάς με την οποία συνδέθηκε η μοίρα του στην πορεία των αιώνων. Στη μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω», μέσα από τα πρωτότυπα κείμενα της Τζένης Κόλλια, αφουγκραζόμαστε τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο. Την διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπου και του ελληνισμού από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα. Μια ιστορία πικρή που όμως πάντα συνοδευόταν από τραγούδια.
Στην επιβλητική αφήγηση του Κώστα Καζάκου, παρεμβάλλονται τραγούδια της παράδοσης και μεγάλων μας συνθετών που βοηθούν την σχολιάζουν συγκινητικά την ιστορία, ερμηνευμένα από τέσσερις σπουδαίους τραγουδιστές: τον Χρήστο Θηβαίο, την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τη Βιολέτα Ίκαρη και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, με ζωντανή ορχήστρα υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
Τραγούδια βάλσαμο για την ψυχή των κατατρεγμένων και των ονειροπόλων για ένα καλύτερο αύριο, σε μια παράσταση που ανακαλεί την μνήμη, συγκινεί και μας καλεί να τραγουδήσουμε ξανά μαζί, το συλλογικό μας παρελθόν. Σκηνοθεσία, κείμενα: Τζένη Κόλλια.
Από 17 Οκτωβρίου, κάθε Κυριακή στις 7μμ και Δευτέρα στις 9μμ, στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Τιμές εισιτηρίων: Προσφορά για λίγες ημέρες, 8 ευρώ, γενική είσοδος 20 ευρώ, μειωμένο, 15 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι).