Αθήνα:
Πλημμύρες και εγκλωβισμοί

 

Πέμπτη πρωί και τα κινητά χτυπούν από την έκτακτη ειδοποίηση του 112 για κίνδυνο πλημμύρας λόγω του «Μπάλλου» –το δεύτερο φαινόμενο ακραίας κακοκαιρίας μέσα σε μία εβδομάδα. Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί η «Αθηνά», προκαλώντας μεγάλες καταστροφές κυρίως στη Βόρεια Εύβοια, το Πήλιο και τη Λάρισα.

Αυτή τη φορά, μέσα σε λίγες ώρες απ’ όταν ο «Μπάλλος» χτύπησε την Αττική, η Πειραιώς είχε πλημμυρίσει, σταματώντας την κυκλοφορία, η Πυροσβεστική δέχτηκε χιλιάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών από κτήρια και αμάξια, όπως και για αντλήσεις νερών και μεταφορά πεσμένων δέντρων, σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας. Λίγο αργότερα, λόγω της συσσώρευσης νερών, έκλεισε και τμήμα της Λεωφόρου Κηφισίας, όπως και άλλοι οδοί στον Πειραιά, στο Χαλάνδρι, στο Μαρκόπουλο, στα Γλυκά Νερά, στη Ν. Χαλκηδόνα και αλλού. Πλημμύρισαν η Σχολή Καλών Τεχνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η Φιλοσοφική, ενώ λεωφορείο εγκλωβίστηκε και βυθίστηκε στο νερό που είχε πλημμυρίσει τον δρόμο κάτω από γέφυρα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Ευτυχώς οι επιβάτες και ο οδηγός πρόλαβαν να διαφύγουν τον κίνδυνο και δεν υπήρξαν θύματα. Χαρακτηριστική, επίσης, εικόνα της καταστροφής από τον Μπάλλο, αλλά και της έλλειψης υποδομών, είναι η αυτοσχέδια γέφυρα από θρανία, που αναγκάστηκαν να φτιάξουν σε σχολείο στη Ν. Φιλαδέλφεια, ώστε να απομακρύνουν τα παιδιά από την αίθουσα–κοντέινερ και το πλημμυρισμένο σχολικό συγκρότημα. Όσο περνούσαν οι ώρες, όλο και περισσότερες εικόνες και πληροφορίες καταστροφής έρχονταν στο φως: λασποκαταρράκτης που δημιουργήθηκε στον λόφο του Στρέφη, δημιουργία λιμνοθάλασσας ουσιαστικά στον Κολωνό, και άλλες πολλές όσο γράφονται αυτές οι γραμμές και η κακοκαιρία συνεχίζεται τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας (Κέρκυρα, Χαλκιδική, Κρήτη, Εύβοια και αλλού).

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν μπορεί πια να το αρνηθεί κανείς. Ούτε μπορεί, όμως, να της αποδώσει όλη την ευθύνη για τις καταστροφές που σημειώνονται αυτές τις μέρες, όπως προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση. Είτε πρόκειται για τις ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που πλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, είτε για τα διαχρονικά προβλήματα στη δόμηση των πόλεων και την έλλειψη προετοιμασίας μπροστά σε ένα φαινόμενο κακοκαιρίας που ξέραμε εδώ και μέρες πως θα χτυπήσει τη χώρα, η ευθύνη βαραίνει σε μεγάλο ποσοστό τη σημερινή κυβέρνηση και εν γένει την πολιτεία. Για να πλημμυρίσει ένα κοντέινερ, άλλωστε, που χρησιμοποιείται ως σχολική αίθουσα, δεν χρειάζεται και κάποια θεομηνία. Ότι πλημμύρισε και πάλι η Χαμοστέρνας, δεν αποτελεί καν είδηση, όπως και ότι τα νερά λιμνάζουν στα πεζοδρόμια και τους δρόμους της Αθήνας. Είναι κάτι που συνέβαινε και με μικρότερης έντασης βροχή, αφού δεν υπάρχει καλό αποχετευτικό σύστημα σε πολλές περιοχές της πόλης, αλλά και χώμα και πράσινο για να απορροφήσει φυσικά τα νερά. Προς το παρόν, η κυβέρνηση τρέχει, κατόπιν εορτής, να πάρει μέτρα μόνο κλεισίματος κυκλοφορίας κάποιων οδών, δημόσιων υπηρεσιών και σχολείων, προκειμένου ορθώς να μην κινδυνεύσουν οι άνθρωποι, αλλά που δεν θα εμποδίσουν να υπάρξουν εκτεταμένες ζημιές.

Οι καταστροφές δεν είναι αναπόφευκτες, ούτε εμείς τελείως ανήμποροι μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρκεί να καταρτιστούν σχέδια πρόληψης, αλλά και ξεκινήσει άμεσα ένας ανασχεδιασμός, αστικός και αγροτικός, προσαρμοσμένος στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που θα σέβεται επιτέλους το φυσικό περιβάλλον, αντί να προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω του.

 

 

 

 

Βόρεια Εύβοια:
Η τραγωδία σταματημό δεν έχει

 

«Η τραγωδία που βιώνουμε στη Β. Εύβοια σταματημό δεν έχει. Ενώ συζητούσαμε γιατί ακόμη δεν είχαν ξεκινήσει οι καταβολές των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων –ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πάρει, για παράδειγμα, οι ρητινοκαλλιεργητές, που έχουν θέμα επιβίωσης– βρεθήκαμε μπροστά σε άλλη μια καταστροφή. Την περασμένη εβδομάδα, από τη νεροποντή της “Αθηνάς”, πλημύρισε ένα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου της δημοτικής ενότητας Αγίας Άννας και της κοινότητας Βασιλικών, λόγω μη έγκαιρης εκτέλεσης των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών έργων και απομάκρυνσης των καμένων από τα ρέματα», περιγράφει ο Βαγγέλης Αποστόλου, δασολόγος, βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με αγωνία περιμένει τις εξελίξεις και από την κακοκαιρία του «Μπάλλου», που ήδη πλήττει την περιοχή, με τραγικότερη συνέπεια ότι αγνοείται ένας βοσκός.

Οι ευθύνες, σύμφωνα με τον ίδιο, βαραίνουν καθαρά την κυβέρνηση, καθώς αλλάζοντας τον τρόπο των διαδικασιών αποκατάστασης, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να εισάγει το ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμα και εκεί, υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Κανονικά οι απαραίτητες εργασίες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει μέσα σε δέκα μέρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς, που ήταν έτοιμες οι μελέτες των αντιδιαβρωτικών, και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, αφού «υπήρχαν και οι εξειδικευμένοι δασεργάτες των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής. Από τις αρχές του Οκτώβρη μπορούσαμε να μπούμε και σε αντιπλημμυρικά έργα βάρους».

Δυστυχώς, όμως, όπως υπογραμμίζει, η στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τις καταστροφές στη Β. Εύβοια είναι από τη πρώτη στιγμή αλαζονική και εκτός πραγματικότητας. Ο πρωθυπουργός μετά τις πυρκαγιές δεν έχει επισκεφθεί ακόμη την περιοχή, ενώ «με την πρώτη βροχή η Β. Εύβοια ζει μια ακόμη καταστροφή και υπουργός της κυβέρνησης δήλωνε, εμπαίζοντας, ότι η πλημμύρα δεν έχει σχέση με τα καμένα! Αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι είναι ότι έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους, ζώντας με το βλέμμα στον ουρανό, είτε σε φωτιά, είτε σε βροχή».

 

 

Λάρισα:
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

 

Και στην περιφέρεια της Λάρισας σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνάς», ιδιαίτερα στον δήμο Αγιάς και στην παραλιακή περιοχή, καθώς «κάποιες υποδομές δεν άντεξαν λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου και της λάσπης που κατέβασε το βουνό, με αποτέλεσμα να βουλώσουν και να ξεχειλίσουν τα νερά στην πόλη», περιγράφει ο Βασίλης Ζωγράφος, συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, που με κλιμάκιο του κόμματος επισκέφτηκε όλες τις πληγείσες περιοχές. Σοβαρή ζημιά υπέστησαν και οι πιο ορεινές περιοχές, καθώς η βροχή κατέστρεψε τις καλλιέργειες κάστανου και μήλου, κάποιους ελαιώνες, όπως και την αγροτική οδοποιία, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις καλλιέργειές τους για να σώσουν ό,τι σώζεται.

«Όπως συζητήσαμε με τους παραγωγικούς φορείς, θα πιέσουμε και εμείς από τη μεριά μας την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις των κατεστραμμένων καλλιεργειών και να στελεχώσει τον τοπικό ΕΛΓΑ, ώστε να δοθούν πολύ γρήγορα οι κατάλληλες αποζημιώσεις, καθώς ιδίως η ζημιά στα κάστανα και τα μήλα που θα μαζεύονταν τώρα, σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι μόλις έχασαν όλο το εισόδημα του χρόνου και δεν ξέρουν πώς θα επιβιώσουν τον χειμώνα. Πόσο μάλλον αν θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν», τονίζει ο ίδιος.

Προς το παρόν η κυβέρνηση, χωρίς να επισκεφθεί την περιοχή, ενημέρωσε τους κατοίκους ότι θα γίνει απλά ό,τι προβλέπει ο κανονισμός για τις αποζημιώσεις. Ένας κανονισμός, όμως, που, τουλάχιστον τώρα πια, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα των συνεχόμενων ακραίων φαινομένων, και που αργεί πολύ στη στήριξη των πληγέντων (στην Καρδίτσα οι πληγέντες του Ιανού πέρυσι, ακόμα δεν έχουν λάβει όλες τις αποζημιώσεις).

 

 

Πήλιο:
Τα απαραίτητα έργα που δεν προχώρησαν ποτέ

 

Αντίστοιχη καταστροφή με τις καλλιέργειες της Λάρισας, υπέστησαν και αυτές του Ανατολικού Πηλίου από τη σφοδρή κακοκαιρία. Ο δήμος, όπως επισημαίνει η Κατερίνα Παπανάτσιου, βουλεύτρια Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει τα κατάλληλα μηχανήματα, προκειμένου να ανοίξει δρόμο μέσα από τις λάσπες και την κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία, προκειμένου οι αγρότες να πάνε στα χωράφια τους. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και όποια κάστανα και μήλα δεν είχαν παρασυρθεί από τα νερά, απομένουν μέσα στα νερά και έτσι σίγουρα θα χαλάσει όλη η παραγωγή, με αποτέλεσμα να πληγούν τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι τοπικοί συνεταιρισμοί που έφτιαχναν τα προϊόντα τους από αυτές τις σοδειές.

Οι πλημμύρες στο Πήλιο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, όπως υπενθυμίζει η ίδια, καθώς πέραν της κλιματικής κρίσης, που σίγουρα έχει εντείνει το φαινόμενο, σημειώνονται και λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Το ζήτημα είναι κατά πόσο παίρνουμε το μάθημά μας από αυτά τα περιστατικά. Έτσι, κάποιες υποδομές που είχαν γίνει στη Ζαγορά, για παράδειγμα, μετά τις πλημμύρες του 1986 κράτησαν ακόμα και τώρα. Όπως αντίστοιχα και αυτές που είχαν προλάβει να γίνουν μετά την πλημμύρα του 2018 στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου. «Τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει, πέραν της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση, συν 18 εκατ. για νέα έργα υποδομής. Οι μελέτες έγιναν και κάποια έργα υλοποιήθηκαν, άλλα είναι σε εξέλιξη, ενώ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, και κάποια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Αυτή η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση οφείλεται, πρώτον, στην έλλειψη του δήμου σε τεχνικές υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε όλους τους μικρούς δήμους, λόγω της υποστελέχωσης που κυριαρχεί. Και, δεύτερον, στην απόφαση του δήμου να προκρίνει την υλοποίηση άλλων έργων, αντί αυτών», εξηγεί πώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι τωρινές καταστροφές.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet